Inspirație pentru casă: câteva idei de decorare pentru locuința în care stai cu chirie
publicat pe 17 oct. 2020Chiar și când nu poți schimba finisajele sau anumite piese de mobilier, se găsesc idei interesante de amenajare a locuinței în care te-ai mutat în chirie.
Locuitul în chirie are avantajele sale, însă pentru un iubitor de design interior pe care-l chinuie mereu o mulțime idei de amenajare a spațiului în care locuiește, poate fi destul de limitativ. Sunt lucruri pe care într-un apartament ce nu-ți aparține nu le poți schimba, cum sunt finisajele, compartimentarea, unele piese de mobilier sau obiectele sanitare. Și având în vedere că la un moment dat te vei muta, nici nu merită investiția.
Asta nu înseamnă, totuși, că nu poți personaliza spațiul în care locuiești în chirie. Sunt o mulțime de soluții și idei de decorare care te vor face să te simți ca acasă cât timp vei sta acolo. Uite câteva amenajări din tururile Lovedeco în care spațiile închiriate au devenit adevărate sanctuare ale locatarilor.
Alina Tanasă s-a înconjurat cu obiecte strânse de peste tot
Alinei i se pare foarte cool viața de chiriaș. Locuiește într-un apartament de pe Calea Dorobanți din București împreună cu soțul și copilul ei. S-a mutat acolo când era încă însărcinată cu Leon, așa că a apucat să-și decoreze un cămin cozy și eclectic.
A îmbrăcat apartamentul în tablouri, postere, ilustrații cu ea și Diana Enciu, partenera ei de blog și de business, și o mulțime de obiecte culese de prin călătorii. „Ca idee, dacă nu ai voie să pui tablouri, poți să le sprijini de perete sau de mobilă”, explică Alina.
Și cărțile pot schimba atmosfera într-o casă, spune ea. „Eu am foarte multe cărți și cărțile fac orice casă un pic mai cozy”, povestește Alina. Iar biblioteca din livingul ei e exemplu perfect.
Sfatul ei e să nu subestimezi accesoriile textile. „Poți să pui propriile draperii, așternuturi, la fel și covoarele, cred că ajută foarte mult și aduc un aer cozy în casă”, adaugă Alina. Ea și-a mai personalizat spațiul și cu diverse lumânări parfumate, pe care le aprinde după ocazie. „Am foarte, foarte multe lumânări parfumate, le schimb în funcție de sezon. Iarna îmi place să am lumânări parfumate de Crăciun, cu iasomie, santal, esențe lemnoase”, povestește.
Irina Moroșanu a amenajat cu o grămadă de idei DIY locuința închiriată
„Stau cu chirie de când am venit în București, de 10 ani aproape, și tot timpul am avut această neîmplinire că nu pot să-mi fac damblaua așa cum vreau eu”, explică Irina Moroșanu. Locuiește acum într-un apartament de la Piața Romană, pe care îl folosește și ca showroom pentru brandul ei de modă sustenabilă, Les Vacances d’Irina.
A stat în atât de multe locuințe cu chirie, încât a adunat o mulțime de idei de mobilier ușor de creat și simplu de reintegrat într-o altă casă.
„Tot timpul am încercat să găsesc soluții ușoare pe unde am stat, nu știu, standere de haine, de exemplu”, povestește Irina. În dormitor, a improvizat un pat pe europaleți și un dressing DIY, pe care și l-a făcut din bârne de lemn și sfoară și l-a mascat cu perdele albe din bumbac.
Cât despre decor, Irina a adoptat un stil „studențesc”, cum îl numește ea, cu cărți așezate pe podea, cu printuri cu ilustrațiile pictorului Constantin Piliuță, un cufăr pe care-l poartă cu ea peste tot unde se mută și câteva decorațiuni mici. „Nu mi-aș permite să iau lucruri multe sau mari sau masive dacă știu că nu e casa mea”, explică.
Cristina a amenajat în stilul ei, cu piesele vechi de mobilă ale proprietarului
Cristina nu s-a gândit la un stil anume atunci când a amenajat.
Cele două birouri din casă sunt singurele piese de mobilier pe care le-au cumpărat.
Plantele fac parte din acasă pentru Cristina.
Biroul cu plante este colțul preferat al Cristinei.
Când tocmai se muta în noua ei locuință închiriată din Cluj, Cristina Frei s-a „împiedicat” de câteva piese vechi de mobilă ale proprietarului, care luaseră calea ghenei. „L-am rugat pe proprietar să ne lase să ne ocupăm de ea și am recondiționat o parte din mobilier, în special cel din bucătărie”, povestește ea.
Cristina a salvat dulapul pe care proprietarul voia să-l arunce.
Și l-a recondiționat.
A procedat la fel și cu acesta.
Le-a șmirgheluit și vopsit pe amândouă.
Le-a luat la șmirgheluit și vopsit, apoi pictat cu frunzulițe, și cu ele a reușit să-ți personalizeze spațiul, fără mari cheltuieli. „În afară de birouri, care nu au fost nici ele scumpe, nu prea am cumpărat mobilier”, explică.
Apoi a umplut camera de plante, ceea ce a dat un aer și mai cozy întregii încăperi: „creează o atmosferă foarte plăcută și au un rol important în fiecare casă”. Iar biroul înconjurat de ghivece a devenit chiar colțul ei preferat.
Alexia Udriște a făcut și atelier, și spațiu de locuit în apartamentul închiriat
Pentru că a locuit cu chirie într-un apartament cu trei camere care a fost transformat de proprietari într-unul cu două camere, Alexiei Udriște i-au venit idei de amenajare multifuncționale. A dat dublu rol livingului mare cât două camere și l-a folosit și ca zonă de lounge, dar și de atelier. Asta fiincă atât ea, cât și soțul ei, Cătălin, lucrează de acasă.
Acum s-au mutat în sfârșit la casa lor, însă în apartamentul închiriat în care locuiau când ne-a primit la filmări, erau deja câteva piese de mobilier ale lor.
De exemplu, o bibliotecă simplă de la Ikea – au ales una care să nu fie masivă, ca să nu le pună probleme când ar fi venit momentul mutării. „Am pornit de la primele piese de mobilier pe care ni le-a permis bugetul. Încet, încet, au apărut biblioteca, locurile de depozitare pentru materialele mele și lucrările foto, canapeaua și fotoliul”, își aduce aminte Alexia.
Foto principală: Cristina Frei
-
Before&After
Before&after: au creat o zonă de luat masa în balcon și au integrat un sistem inteligent de acces în casă
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Cum a fost amenajat cu 15.000 euro un apartament cu două camere și 70 metri pătrați din Pitești
-
Proiecte
Riflaje și joc de umbre într-un apartament din Oradea, amenajat cu 25.000 euro
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.