DESIGN INTERIOR

Inspirație pentru casă: câteva idei de decorare pentru locuința în care stai cu chirie

  Chiar și când nu poți schimba finisajele sau anumite piese de mobilier, se găsesc idei interesante de amenajare a locuinței în care te-ai mutat în chirie.

  Locuitul în chirie are avantajele sale, însă pentru un iubitor de design interior pe care-l chinuie mereu o mulțime idei de amenajare a spațiului în care locuiește, poate fi destul de limitativ. Sunt lucruri pe care într-un apartament ce nu-ți aparține nu le poți schimba, cum sunt finisajele, compartimentarea, unele piese de mobilier sau obiectele sanitare. Și având în vedere că la un moment dat te vei muta, nici nu merită investiția.

  Asta nu înseamnă, totuși, că nu poți personaliza spațiul în care locuiești în chirie. Sunt o mulțime de soluții și idei de decorare care te vor face să te simți ca acasă cât timp vei sta acolo. Uite câteva amenajări din tururile Lovedeco în care spațiile închiriate au devenit adevărate sanctuare ale locatarilor.

  Alina Tanasă s-a înconjurat cu obiecte strânse de peste tot

  Alinei i se pare foarte cool viața de chiriaș. Locuiește într-un apartament de pe Calea Dorobanți din București împreună cu soțul și copilul ei. S-a mutat acolo când era încă însărcinată cu Leon, așa că a apucat să-și decoreze un cămin cozy și eclectic.

  Viața în chirie - Lovedeco Dorobanți
  O fotografie înrămată cu Alina Tanasă & Diana Enciu, dintr-o ședință foto pentru Fabulous Muses.

  A îmbrăcat apartamentul în tablouri, postere, ilustrații cu ea și Diana Enciu, partenera ei de blog și de business, și o mulțime de obiecte culese de prin călătorii. „Ca idee, dacă nu ai voie să pui tablouri, poți să le sprijini de perete sau de mobilă”, explică Alina.

  Tur de casa lovedeco Fabmuse Alina
  Decorațiuni din locuința Alinei Tanasă

  Și cărțile pot schimba atmosfera într-o casă, spune ea. „Eu am foarte multe cărți și cărțile fac orice casă un pic mai cozy”, povestește Alina. Iar biblioteca din livingul ei e exemplu perfect.

  idei chirie alina tanasa
  Alina a personalizat dormitorul cu așternuturi colorate

  Sfatul ei e să nu subestimezi accesoriile textile. „Poți să pui propriile draperii, așternuturi, la fel și covoarele, cred că ajută foarte mult și aduc un aer cozy în casă”, adaugă Alina. Ea și-a mai personalizat spațiul și cu diverse lumânări parfumate, pe care le aprinde după ocazie. „Am foarte, foarte multe lumânări parfumate, le schimb în funcție de sezon. Iarna îmi place să am lumânări parfumate de Crăciun, cu iasomie, santal, esențe lemnoase”, povestește.

  Irina Moroșanu a amenajat cu o grămadă de idei DIY locuința închiriată

  „Stau cu chirie de când am venit în București, de 10 ani aproape, și tot timpul am avut această neîmplinire că nu pot să-mi fac damblaua așa cum vreau eu”, explică Irina Moroșanu. Locuiește acum într-un apartament de la Piața Romană, pe care îl folosește și ca showroom pentru brandul ei de modă sustenabilă, Les Vacances d’Irina.

  A stat în atât de multe locuințe cu chirie, încât a adunat o mulțime de idei de mobilier ușor de creat și simplu de reintegrat într-o altă casă.

  amenajari dormitoare irina morosanu
  Când îți iubești casa nu ai cum să nu te simți bine în ea. Foto: Teo Ungureanu

  „Tot timpul am încercat să găsesc soluții ușoare pe unde am stat, nu știu, standere de haine, de exemplu”, povestește Irina. În dormitor, a improvizat un pat pe europaleți și un dressing DIY, pe care și l-a făcut din bârne de lemn și sfoară și l-a mascat cu perdele albe din bumbac.

  amenajare dormitor feng shui

  Cât despre decor, Irina a adoptat un stil „studențesc”, cum îl numește ea, cu cărți așezate pe podea, cu printuri cu ilustrațiile pictorului Constantin Piliuță, un cufăr pe care-l poartă cu ea peste tot unde se mută și câteva decorațiuni mici. „Nu mi-aș permite să iau lucruri multe sau mari sau masive dacă știu că nu e casa mea”, explică.

  Cristina a amenajat în stilul ei, cu piesele vechi de mobilă ale proprietarului

  Când tocmai se muta în noua ei locuință închiriată din Cluj, Cristina Frei s-a „împiedicat” de câteva piese vechi de mobilă ale proprietarului, care luaseră calea ghenei. „L-am rugat pe proprietar să ne lase să ne ocupăm de ea și am recondiționat o parte din mobilier, în special cel din bucătărie”, povestește ea.

  Le-a luat la șmirgheluit și vopsit, apoi pictat cu frunzulițe, și cu ele a reușit să-ți personalizeze spațiul, fără mari cheltuieli. „În afară de birouri, care nu au fost nici ele scumpe, nu prea am cumpărat mobilier”, explică.

  idei chirie cristina frei
  Biroul înconjurat de plante e colțul preferat al Cristinei acum

  Apoi a umplut camera de plante, ceea ce a dat un aer și mai cozy întregii încăperi: „creează o atmosferă foarte plăcută și au un rol important în fiecare casă”. Iar biroul înconjurat de ghivece a devenit chiar colțul ei preferat.

  Alexia Udriște a făcut și atelier, și spațiu de locuit în apartamentul închiriat

  Pentru că a locuit cu chirie într-un apartament cu trei camere care a fost transformat de proprietari într-unul cu două camere, Alexiei Udriște i-au venit idei de amenajare multifuncționale. A dat dublu rol livingului mare cât două camere și l-a folosit și ca zonă de lounge, dar și de atelier. Asta fiincă atât ea, cât și soțul ei, Cătălin, lucrează de acasă.

  idei chirie birouri
  Zona de birouri e un haos bine organizat pentru Alexia și Cătălin

  Acum s-au mutat în sfârșit la casa lor, însă în apartamentul închiriat în care locuiau când ne-a primit la filmări, erau deja câteva piese de mobilier ale lor.

  De exemplu, o bibliotecă simplă de la Ikea – au ales una care să nu fie masivă, ca să nu le pună probleme când ar fi venit momentul mutării. „Am pornit de la primele piese de mobilier pe care ni le-a permis bugetul. Încet, încet, au apărut biblioteca, locurile de depozitare pentru materialele mele și lucrările foto, canapeaua și fotoliul”, își aduce aminte Alexia.

  Foto principală: Cristina Frei

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Inspirație pentru casă: câteva idei de decorare pentru locuința în care sta...