Capitala noastră duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură, la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele. Seria noastră Hotspots vrea să-ți prezinte mare parte din aceste spații, iar în episodul de azi continuăm cu partea a III-a din gelaterii (vezi aici partea I și partea II) interesante din București. Hai să vedem despre ce-i vorba.
Câte o gelaterie din București pentru fiecare gust
Geniale x Puro Vero – pizza și gelato ca la mama lor
Pe strada Zagazului 21-25, la parterul One Herăstrău Plaza, vei descoperi Geniale x Puro Vero. Ciprian Sălceanu, antreprenorul din spatele proiectului, povestește că la baza ideii au stat trei valori clare – puritate, autenticitate și corectitudine.
Ciprian a activat inițial în domeniul IT & telecom, iar ulterior s-a reprofilat. Acum, are aproximativ șase ani experiență în producția de gelato. Povestește că produsele lor conțin cele mai bune ingrediente, de multe ori locale, pentru a respecta tradiția și practicile de producție artizanală.
Localul a luat naștere în urma unei discuții pe care a avut-o cu Andrei Gheorghe, owner-ul pizzeriei Geniale. Au hotărât să aducă sub același „acoperiș” două concepte complementare tipic italiene, lucru pe care l-au considerat benefic pentru piața din București, mai ales pentru zona Aviației-Herăstrău. În timp ce Puro Vero este specializat pe înghețată artizanală, Geniale oferă pizza contemporană napoletană.
Au deschis în mai 2025, după o amenajare care a durat două luni. Proiectul a fost realizat de Yellow Office Arhitecture, dar un aport esențial a avut și Buha Wood (Doru Popa), furnizorul care le-a construit mobilierul de lemn.
Design-ul a fost realizat de arhitectul Vladimir Mîndru, cel care a reușit să pună în valoare un spațiu vitrat și și luminos. „Am dorit să aducem atmosfera și relaxarea unui bar italian al anilor ’90”, subliniază el. Nu lipsește nici terasa generoasă, dar mai ales răcoroasă în zilele toride de vară.
Mai multe detalii aici și aici.
La Romana dal 1947 – gelato artizanal cu gust autentic
Pe Bulevardul General Vasile Milea, la numărul 4, mai exact în AFI Cotroceni (și nu numai), vei găsi „La Romana dal 1947”, un nume care vine de la brandul-mamă din Italia, născut în Rimini în 1947, cu o tradiție solidă în spate.
Alexandra, cea care se ocupă de PR-ul locului, povestește că ideea a prins contur în 2020, din dorința de a aduce un gust autentic de gelato artizanal italian în inima Bucureștiului. Design-ul spațiului a fost realizat cu echipa La Romana din Italia, după un stil deja conturat, elegant și cald.
Au deschis într-o perioadă dificilă, în perioada critică a restricțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19, la AFI, iar în prezent au 15 locații, poziționate atât stradal, cât și în cele mai importante centre comerciale din țară (Brașov, Constanța, Iași și Cluj). Vei găsi aici gelato artizanal, preparat zilnic în laboratorul propriu al fiecărei locații, peste 20 de arome, de la cele tradiționale, la opțiuni cu fructe sau vegane, servite în cornete fără gluten, cu cacao, clasice sau chiar glazurate cu fistic.
La Romana dal 1947 oferă și clătite, milkshake-uri, affogato și torturi semifreddo, toate pregătite cu grijă, cu sau fără gelato. „Suntem dedicați calității, folosim ingrediente de înaltă calitate, locale sau din Italia, și respectăm rețetele tradiționale. Credem în ospitalitate sinceră, unde fiecare client contează și ne dorim să plece cu zâmbetul pe buze”, încheie Alexandra.
Mai multe detalii aici și aici.
ALBUSH – o înghețată altfel
Numele vine de la albușul de ou — ingredientul esențial al bezelei care devine topping-ul semnătură al brandului. Echipa din spatele ALBUSH este alcătuită din oameni cu background în gastronomie, branding, creație și business. Proiectul a fost construit cu grijă pentru detalii, așa cum a crescut și Mara Mura, lanțul de cofetării în cadrul căreia vei găsi ALBUSH.
Noua înghețată aduce în prim plan un îngredient neobișnuit pentru acest tip de desert – bezeaua, arsă ușor în fața clientului – și în jurul ei au creat un produs recognoscibil și memorabil. În privința aromelor, s-au concentrat pe cele clare, de calitate, cu ingrediente curate: mango sorbet, zmeură, fistic, vanilie, dulce de leche, ciocolată neagră cu amarene, ciocolată cu lapte. Toate pot fi servite în combinații și împreună cu bezea.
ALBUSH este disponibil în toate locațiile Mara Mura din București: Ateneu, One Tower, Băneasa și la Roaba de Cultură. Există și idei de extindere a brandului printr-un spațiu dedicat, care să ofere oamenilor o experiență completă, care să reflecte estetica și spiritul jucăuș al brandului: poate o gelaterie de autor, poate un corner pop-up, poate ceva neașteptat.
Mai multe detalii aici și aici.
Kestar Coffee Roastery – gelato, cafea și ciocolată
Kestar Coffee & Chocolate s-a deschis la final de 2024 pe bulevardul Regina Elisabeta 63, în inima Bucureștiului. Numele a venit natural – brand-ul exista deja, pe kestarcoffee.ro, iar când la târguri și festivaluri dedicate cafelei și ciocolatei din ce în ce mai mulți oameni întrebau unde îi pot găsi, au hotărât să-și deschidă prima locație.
„Numele Kestar vine de la porecla tatălui meu din tinerețe, „Kess”. A suferit un accident cu bicicleta și s-a lovit la nas. În acea perioadă era cunoscut un desen animat cu un șoim pe nume Kess, iar prietenii lui au început să-l strige așa, pentru că nasul umflat semăna cu cel al personajului. Porecla i-a rămas, iar când a venit timpul să alegem un nume pentru brand, am vrut ceva unic și personal. Am combinat „Kess” cu „star” (stea) și a rezultat Kestar, o denumire care îmbină trecutul personal cu ideea de excelență”, explică Octavian Petruț, managerul brand-ului.
Afacerea de familie a început în plină pandemie, în 2020, atunci când tatăl lui, după 23 de ani de lucru pe vase de croazieră, a deschis alături de soție o mică afacere de import de cafea verde și prăjire artizanală. Business-ul a crescut organic, iar în ianuarie 2024 au deschis primul laborator de ciocolată bean-to-bar din București (în România există doar patru producători de acest tip).
„Tot atunci am lansat primele cinci tablete de ciocolată artizanală, iar la nici patru luni distanță am câștigat două premii la International Chocolate Awards: un bronz și un argint”, adaugă Octavian.
Au renovat spațiul din Regina Elisabeta în 2024, din octombrie și până pe 20 decembrie, când a avut loc și deschiderea oficială. Aici obișnuia să fie magazinul „Tata și fiul”, specializat în haine și costume bărbătești. Au colaborat cu o echipă de profesioniști specializați în amenajări interioare, care i-a ajutat să finalizeze totul la timp și conform viziunii lor. La partea de design au colaborat cu un arhitect care le-a înțeles și implementat ideile – un spațiu premium, cald, instagramabil și diferit de orice altceva din București.
Aici vei găsi de la cafea de specialitate și fresh-uri și limonade, la cel mai complex meniu de matcha din București (doar matcha ceremonială și premium (grade 1 & 2), inclusiv un tasting menu dedicat), peste 60 de sortimente de ceaiuri premium, ciocolată bean-to-bar, tot felul de praline, drajeuri și creme tartinabile produse în atelierul lor, fructe în ciocolată caldă servite în stil fondue, direct din fântână de ciocolată, cât și 10 sortimente de gelato artizanal și sorbet de fructe, inclusiv gelato cu ciocolată bean-to-bar (unicat în România) și gelato cu matcha premium din Uji, Japonia.
Mai multe detalii aici și aici.
Fotografii via conturile de social media.