LIFE

Hotspot: 5 librării din București cum în toată lumea nu găsești

  Librăriile din Capitală par să contrazică statisticile care ne situează drept codașii Europei atunci când vine vorba de citit. Deși datele arată că doar 2% din populația României cumpără cărți, mersul la librării din București intră în categoria activităților frecvente.

  Am făcut acest tur într-un weekend și numărul oamenilor din librării a fost îmbucurător. Printr-un design deosebit, gândit special pentru a-i face pe amatorii de carte să se simtă în largul lor, aceste locuri au devenit un magnet și pentru iubitorii de arhitectură. E limpede că și cărțile merită niște „case” pe măsură!

  Librării din București de neratat

  Ca să dovedim cu fapte această îmbucurătoare concluzie, am realizat un top cinci cu librării  din București. Prima dintre ele a fost nominalizată la titlul de Libraria Anului într-o competiție londoneză. Așa cum probabil deja bănuiești, este vorba despre…

  1. Cărturești Carusel

  Celebra librărie din Centrul Vechi a fost amenajată într-o clădire istorică, recuperată de proprietari abia în 2007 și deschisă în 2015, după un sfert de secol. Cărturești Carusel are șase niveluri și însumează 10.000 de metri pătrați, ce includ un bistro la ultimul etaj, o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj și un spaţiu multimedia la subsol.

  Interiorul a fost refăcut de arhitecții Square One care și-au stabilit încă de la început prioritățile: iluminatul spectaculos și estetica sculpturală. Costul de amenajare a fost de 400.000 euro, iar proiectul a fost finalizat la doi ani după semnarea contractului de închiriere cu lanțul de librării Cărturești.

  Ulterior, n-a durat mult până să devină unul dintre cele mai populare locuri din București.

  2. Diverta Lipscani

  Gândită ca un spațiu conceptual ce depășește ideea unei librării, librăria Diverta din Centrul Vechi găzduiește și piese de teatru sau sesiuni VR. Măsoară 2500 de metri și numără patru nivele – subsolul, parterul și etajele unu și doi. În ciuda proximității, are un alt stil față de Cărturești Carusel: e mai colorată, mai modernă și oferă mai multe opțiuni de divertisment.

  Proiectul a costat 300.000 euro și a fost și a fost amenajat conform conceptului #plinideviață, ce adună mai multe zone noi pe piața librăriilor românești: testare drone, experiențe VR și un colț dedicat culturii românești. În 2019, a fost nominalizat la Elle Decoration Awards la categoria Amenajare în Spațiul Public.

  3. Kyralina

  Din 2015, vecină cu ambasada Franței din București este librăria Kyralina, unde găsești atât titluri dedicate francofonilor amatori de romane și benzi desenate, cât și copiilor. Numele vine de la Kira Kyralina, personajul nuvelei cu același nume scrisă de Panait Istrati.

  Unul dintre membrii fondatori, Sidonie Mézaize, a locuit șase ani în România, iar acum se ocupă de librăria franceză de la distanță, din Paris. Atmosfera prietenoasă și veselă umple spațiul din această clădire istorică și îi dă librăriei Kyralina acel „je ne sais quoi’’.

  4. Humanitas Cișmigiu

  Printre minunatele librării din București se numără și Humanitas Cișmigiu, amenajată de biroul de arhitectură Exhibit, cu corpuri de iluminat realizate de Virgil Scripcariu și mobila proiectată de Acant Design.

  Stilul este unul industrial, cu anumite elemente eclectice, gândit astfel încât lectura să se combine armonios cu evenimentele organizate în librărie.

  5. Antic Exlibris

  Prezența librăriei de pe Bulevardul Brătianu în acest top are un motiv diferit față de celelalte: evocă decorul comunist al bibliotecilor școlare și te face să crezi că ai dat timpul înapoi.

  antic exlibris oameni
  Antic Exlibris evocă decorul comunist al bibliotecilor școlare.

  Business-ul antreprenorului Ovidiu Hanu are o estetică aparent banală, însă rafturile înalte din lemn și modul aglomerat de expunere a cărților inspiră nostalgie. Inițial un anticariat, Antic Exlibris își menține poziția de librărie cu chilipiruri, dar are și cărți noi.

  Sperăm că alegerile noastre te-au inspirat să vizitezi frumoasele librării din Capitală și să îți completezi colecția de cărți. Care este librăria ta preferată din București?

  Foto: arhiva personală

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Hotspot: 5 librării din București cum în toată lumea nu găsești