LIFE

Evenimentul de la Cluj-Napoca în cadrul căruia poți afla tot ce ai nevoie pentru construcția caselor eficiente energetic sau pasive

publicat pe 02 oct. 2022

  Între 3 și 6 noiembrie, are loc în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca evenimentul nZEB Roadshow, un eveniment internațional care aduce împreună organizații din Bulgaria, Croația, Grecia, Italia și România în vederea promovării pe plan local și regional a bunelor practici în materie de clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB). Poți participa 100% gratuit.

  „Hai la Sala Polivalentă sau BT Arena din Cluj-Napoca, să discuți cu diverși specialiști din domeniul construcțiilor eficiente energetic și al caselor pasive. Și să vezi diverse sisteme constructive, machete, detalii de execuție 1 la 1, tehnologii și produse care te pot ajuta să construiești mai bine, să construiești în standardul nZEB și să scapi de dependența de combustibilii fosili. Vedem astăzi că sunt foarte mari probleme cu alimentarea cu gaz și cu energie în această iarnă și deja tot ce am povestit despre nZEB vine peste noi. Nu știu dacă mai avem de ales, ci acum chiar trebuie să construim corect”, explică Marius Șoflete, inginer constructor și proiectant specializat de case pasive și co-fondatorul biroului de proiectare Inginerie Creativă.

  În primul rând, ce este nZEB (nearly zero energy building)?

  Standardul nZEB este un concept de clădire cu un consum de energie provenit din surse fosile aproape egal cu zero, în vederea reducerii până la eliminare a emisiilor de gaze cu efect de seră generate prin utilizarea clădirilor. Uniunea Europeană a stabilit o serie de obiective pentru reducerea poluării și reducerea consumului de energie din surse fosile deoarece sectorul construcțiilor este responsabil de aproximativ 40% din consumul de energie din surse neregenerabile și emiterea de gaze cu efect de seră.

  O clădire nZEB înseamnă, în primul rând, consum redus de energie pentru încălzire, răcire, apă, ventilație și iluminat. Beneficiarul unei construcții nZEB va simți imediat avantajele, respectiv confort ridicat cu costuri foarte mici pentru întreținere și, mai ales, independență față de variațiile prețurilor și accesul la combustibilii fosili.

  Pe termen lung, de aceste avantaje va beneficia și mediul înconjurător, prin reducerea poluării și prin conservarea resurselor (o casă nZEB folosește surse regenerabile pentru crearea necesarului de energie).

  În fiecare țară vor fi construite unități mobile, sub forma unor „centre de demonstrare” a tehnologiilor necesare pentru realizarea clădirilor nZEB. Acestea vor fi transportate în diferite orașe din fiecare țară participantă la proiect, iar publicul va putea participa gratuit.

  Ce presupune evenimentul nZEB Roadshow – România?

  Zilele de eveniment vor cuprinde conferințe, ateliere de lucru, sesiuni de instruire și prezentare a principiilor nZEB, de demonstrare a tehnologiilor disponibile pentru atingerea noilor cerințe de eficiență energetică, dar și modul în care acestea pot fi combinate pentru obținerea unei eficiențe energetice sporite a clădirilor, precum și dobândirea unui mediu de viață sănătos și confortabil pentru ocupanții acestora. Publicul țintă este format în primul rând din viitori beneficiari de construcții, dar este dedicat și profesioniștilor din domeniul construcțiilor: arhitecți, ingineri, studenți, meșteri și constructori.

  În România, evenimentul nZEB Roadshow este organizat de Clusterul pentru promovarea clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero (pRO-nZEB), iar evenimentul din Cluj Napoca este realizat în parteneriat cu soflete.ro – o echipă care se ocupă de educare în domeniul construcțiilor eficiente energetic, sustenabile și, mai ales, durabile.

  Evenimentul se va desfășura în perioada 3-6 Noiembrie 2022, în cadrul BT Arena, accesul publicului fiind gratuit. Fiind organizat la interior, atât expozanții, cât și participanții vor putea discuta despre eficiența energetică a viitoarelor construcții în voie. Vizitatorii vor putea participa la activități teoretice și practice, toate acestea în scopul creșterii, acceptării și promovării conceptului nZEB în diferite regiuni.

  Caravana nZEB reprezintă un container mobil care va transporta, pe ruta București – Cluj-Napoca, machete realizate la scara 1:1 din clădiri nZEB și în jurul cărora vom organiza diferite activități de educare, sesiuni de întrebări și răspunsuri, precum și workshop-uri de popularizare a conceptului nZEB, împreună cu partenerii noștri. De asemenea, viitorii beneficiari vor putea afla mai multe despre noua legislație – cum se aplică, ce materiale și tehnologii se folosesc, dar mai ales cum pot atinge standardul nZEB. Toți participanții vor accesa, în mod gratuit, informații utile de la cei mai buni profesioniști în domeniu, vor descoperi cele mai noi tehnologii de pe piață și, de asemenea, vor beneficia de consultanță de specialitate, prin care pot construi mai bine și mai avantajos, mai ales în contextul politic și economic actual.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Evenimentul de la Cluj-Napoca în cadrul căruia poți afla tot ce ai nevoie pen...