LIFE

Ce se mai întâmplă prin oraș: 7 evenimente la care să mergi weekendul ăsta în București

publicat pe 22 iun. 2022

    Chiar dacă finalul lunii iulie este aproape, Bucureștiul are de oferit în continuare o mulțime de evenimente de weekend la care să partici dacă rămâi în oraș. În acest weekend poți merge la ateliere de pictură, te poți plimba cu travaiul de epocă, poți vizita diverse expoziții sau poți merge la un festival culinar. Iată o serie de recomandări de weekend pe care le poți lua în seamă.

    1. Ateliere de pictură, la Roaba de cultură

    roaba de cultura facebook
    Atelierele gratuite de la Roaba de cultură au loc până pe 15 august Foto: Facebook

    La Roaba de cultură, în parcul Regele Mihai I (Herăstrău) au loc, până pe 15 august, ateliere gratuite de pictură. 12 artiști vor fi prezenți pentru a curatoria și a îndruma mai multe ateliere de pictură, stencil sau pictură pe panouri.

    La finalul proiectului pus la cale de ExpoArte împreună cu Asociația Green Revolution și ArtHalle Gallery, toate panourile create vor fi reunite într-o instalație care va ilustra conceptul „NATURA CREAȚIEI / CREAȚIA NATURII”.

    Scopul proiectului este de a promova diversitate conținutului și expresiei multiplelor forme de artă. Pentru îndeplinirea acestui scop se apelează la inspirația dată de natură.

    2. Tramvaiul Bookurești circulă pe linia 1

    tramvaiul Bookurești facebook
    Tramvaiul Bookureşti reimaginează traseul tramvaiului clasic într-o experienţă interdisciplinară Foto: Facebook

    Sâmbătă începe să circule Tramvaiul Bookurești, pe linia 1, într-un proiect inedit pentru Capitală. Tramvaiul Bookureşti propune cinci călătorii urban-poetice cu tramvaiul de epocă, în fiecare sâmbătă, în perioada 23 iulie – 20 august 2022.

    Tramvaiul Bookureşti reimaginează traseul tramvaiului clasic într-o experienţă interdisciplinară, cu lecturi de poezie, momente de muzică și povești despre oraș ce transpun participanţii într-o călătorie prin care redescoperă oraşul dintr-o altă perspectivă, anunță ARCUB – Centrul Cultural al Bucureştiului.

    Pe timpul călătoriei de dus-întors, pe ruta Depoul Dudeşti – Bulevardul Banu Manta – Depoul Dudeşti, vei avea parte de:

    • poveşti şi istorii de pe traseu susţinute de ghizii istorici Anita Stere și Ioana Popa;
    • lectură şi conversaţii cu poeţi despre poezie, despre relaţia lor cu Bucureşti moderate de Raisa Beicu, Anca Vancu sau Elena Vlădăreanu;
    • momente muzicale din zona jazz, clasică şi interbelică.

    Călătoria durează două ore, între orele 19:00 și 21:00, fără opriri în stații. Poți să iei bilete de pe arcub.ro, bilet.ro şi la casa de bilete ARCUB – află pe Strada Lipscani 84-90. Un bilet cu loc pe scaun costă 25 de lei, iar un bilet cu loc în picioare costă 15 lei.

    Programul complet îl găsești aici. Tramvaiul Bookureşti este un proiect inițiat de Asociaţia „Arta nu muşcă”, fiind unul dintre proiectele câștigătoare ale Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”.

    3. Străzi deschise și o premieră cu mobilier stradal

    strazi deschise mobilier supradimensionat
    Proiectul se numește „În echilibru/(Un)balanced”, fiind una dintre ideile câştigătoare ale Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat” Foto: Facebook

    Proiectul „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” continuă și în weekendul 23-24 iulie. Evenimentul are loc pe Calea Victoriei şi strada Alexandru Constantinescu din sectorul 1.

    În acest weekend, şoseaua Kiseleff nu devine pietonală.

    În ambele zile de weekend, bucureștenii vor putea interacționa cu un mobilierul stradal reinterpretat și supradimensionat. Mobilierul va fi amplasat pe trotuarul adiacent Hotelului Radisson, între orele 17:00 şi 21:00.

    De la bănci-balansoar, la şezlonguri sau scaune înalte, obiectele sunt gândite în aşa fel încât să creeze conexiuni temporare între cei prezenţi, indiferent de vârstă sau apropiere. Proiectul se numește „În echilibru/(Un)balanced”, fiind una dintre ideile câştigătoare ale Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”.

    4. Schimb de exponate între Art Safari și Muzeul Tehnic

    Art Safari a pregătit o expoziție în parteneriat cu Muzeul Tehnic care va îmbina arta cu invențiile celebre ce stau la baza tehnologie de care dispunem astăzi. Astfel, Art Safari va împrumuta o parte dintre operele-vedetă către Muzeul Tehnic, pentru a fi expuse în sediul aflat pe Strada General Candiano Popescu din București. La rândul său, Muzeul Tehnic va face același lucru.

    Iată o parte dintre exponatele Muzeului Tehnic prezentate în cadrul evenimentului:

    • Aparatul portativ de zbor – brevetat de Justin Capră și Ion Munteanu în 1958:
    • Electroscuterul OROLES – realizat de Justin Capră în anul 1980;
    • Macheta unei locomotive cu abur;
    • Costum spațial;
    • Bicicletă cu roți din lemn de la 1875;
    • Velociped tip 1900 – bicicletă cu două roți, cea din față mai mare decât cea din spate;
    • Macheta navetei spațiale COLUMBIA – prima navă spațială a cunoscutei flote NASA;
    • Machetă avion IAR 80 – avion românesc folosit pentru vânătoare și bombardament în picaj în timpul celui de-al Doilea Război Mondial;
    • Machetă avion cu reacție IAR 99 S-001 ȘOIM – Avion militar, produs de Avioane Craiova SA destinat Forțelor Aeriene Române;
    • Motoretă Carpați – prima motoretă de larg consum din România.

    Faimoasele exponate pot fi admirate și vizitate în perioada 21 – 31 iulie. Poți să cumperi bilete de aici.

    Art Safari (Palatul Dacia-România, strada Lipscani nr. 18-20), are program între orele 12:00 și 21:00. Muzeul Tehnic este situat pe Strada General Candiano Popescu, numărul 2, și poate să fie vizitat de miercuri până duminică, între orele 10:30 – 18:00.

    5. Vizitează expoziția „Km 0 al Artei Contemporane”

    Km 0 al Artei Contemporane
    Expoziția „Km 0 al Artei Contemporane” poate să fie vizitată zilnic între orele 12:00 și 20:00 Foto: Facebook

    Expoziția „Km 0 al Artei Contemporane” deschisă la ARCUB Gabroveni a fost foarte bine primită de către publicul român. Astfel că proiectul franco-român mai poate să fie vizitat până la finalul lunii iulie.

    De la pictură, la sculptură, colaj sau new media, cele 71 de lucrări de artă contemporană sunt semnate de artişti francezi ai galeriei pariziene 59 Rivoli şi de artişti români ai galeriei 1001 Arte.

    Expoziția propune  o incursiune în diversitatea artei contemporane europene într-o explozie de ritm și culoare, lumină și mișcare.

    Intrarea este liberă, iar programul de vizitare este de la 12:00 la 20:00, în fiecare zi.

    6. Festivalul Turcesc, în Parcul Tineretului

    festivalul turcesc
    Kebab-ul din mai multe regiuni ale Turciei va atrage cu siguranță mulți doritori Foto: Facebook

    Dacă îți place mâncarea turcească sau pur și simplu vrei să faci o incursiune în lumea gastronomică turcească, atunci poți să mergi la Festivalul Turcesc, în Parcul Tineretului.

    Denumit Anatolian Food Fest, evenimentul te va întâmpina cu tot felul de bunătăți tradiționale turcești: baclava, lahmacun, cataif, cafea la nisip, înghețată turcească și diverse feluri de kebab, din mai multe regiuni ale Turciei.

    Mai mult, cântăreți și dansatori vor urca pe scena festivalului pentru a oferi un spectacol pe cinste.

    7. Piața Țărănească și Meșter(Ești)

    De vineri, 22 iulie, până duminică, 24 iulie, între orele 10:00 și 19:00, are loc Târgul Piața Țărănească și Meșter(Ești)! organizat în curtea interioară a muzeului Național al Țăranului Român din București.

    Meșteri populari și artizani din toate colțurile țării vor fi prezenți cu icoane, obiecte din lemn, țăsături, ii, decorațiuni, ceramică tradițională, costume tradiționale, bijuterii din lemn, sticlă de Murano, pietre semiprețioase, mărgele, hainuțe și jucării pentru copii, săpunuri și cosmetice naturale, pictură pe ceramică, artă sacră, costume tradiționale gorjenești cu găitane de la Gornovița, trandafiri, plante aromatice, arbuști și multe altele.

    Intrarea este liberă. Accesul se face prin strada Monetăriei, numărul 3.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments