LIFE

Ce se mai întâmplă prin oraș: 6 evenimente la care să mergi în weekend în București

publicat pe 26 apr. 2023

  Printre cele mai importante evenimente de weekend se numără expoziția cu lucrări valoroase ale României de la Art Safari, un târg cu tematică autentică, lansarea unei reviste de profil sau turul Palatului Parlamentului. Iată câteva recomandări de evenimente de weekend la care poți să mergi dacă ești în București. 

  1.Art Safari expune cele mai valoroase lucrări ale României

  art safari facebook
  E ultima ta șansă să vezi această expoziție unică și valoroasă Foto: Facebook

  Weekendul ăsta ai una dintre ultimele ocazii să vizitezi o expoziție cu totul specială. La Art Safari, de pe strada Lipscani nr. 18-20, o să descoperi expoziția temporară „Brukenthal Exclusive”, organizată printr-o colaborare între Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Art Safari. 

  Expoziția poate să fie vizitată până pe 30 aprilie și include cinci capodopere ale artei universale, printre care pictura „Omul cu tichie albastră” de Jan van Eyck și alte patru capodopere de Tiţian, Veronese şi Hans Memling. 

  Operele de artă provin din patrimoniul Muzeului Național Brukenthal și sunt cele mai valoroase lucrări din România. Au o valoare de asigurare de 75 de milioane de euro. 

  Lucrarea „Omul cu tichie albastră” este singura creată de artistul flamand aflată în România şi una dintre cele 20 de lucrări care i-au fost atribuite la nivel mondial.

  Această lucrare se înscrie în seria picturilor celebre ale artistului, precum „Bărbatul cu turban roşu”, considerată a fi un autoportret şi aflată la National Portrait Gallery din Londra, sau „Bărbatul cu inel”, de la Kunsthistorisches Museum din Viena.

  Poți să iei bilete de aici

  2.Lansare Zeppelin #169

  revista zeppelin
  Lansarea de revistă are în vedere și dezbaterea despre rolul arhitectului în zilele noastre Foto: Facebook

  Pentru că ne plac lansările, vinerea asta poți să mergi la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu pentru lansarea revistei Zeppelin #169. Evenimentul are loc în Sala Frescelor, de la etajul 1 al corpului vechi. Iar teama noii ediții este „Mai departe. Transformări ale profesiei de arhitect. 

  Evenimentul are loc între orele 18:00 și 20:00. De asemenea, va avea loc, în cadrul lansării, conferința arhitectului Leo van Broeck: „Architecture & spatial planning in times of ecosystem collapse”. 

  „Nu, nu credem deloc că profesia de arhitect este pe cale să dispară, chiar dacă apare și ea frecvent în topurile cu meserii muribunde. Însă e foarte legitim să te întrebi ce mai înseamnă ea azi și ce începe să însemne. Cât de relevanți suntem noi, arhitecții și de ce mai are lumea nevoie de noi”, zic organizatorii. 

  3.Târg de adopții, în parcul Arena Națională

  targ adoptii aspa
  Poate ai nevoie de un prieten blănos și nu știi Foto: Facebook

  Sâmbăta asta, în parcul Arena Națională dinspre strada Maior Coravu, se organizează un târg de adopții cu căței și pisici. 

  Între orele 10:00 și 18:00 aici vei găsi multe pisicuțe tinere și adulte pe care Asociația TNR, care organizează evenimentul de weekend alături de ASPA, vrea să le prezinte și să le găsească din nou un acasă. În aceeași măsură, ASPA București vine cu căței pentru adopție. 

  Animalele sunt salvate și vor să devină noul membru al familiei tale. 

  4.Târg cu tradiții la MȚR

  targ traditii mtr
  Un pic de autentic românesc la MȚR Foto: Facebook

  În ambele zile de weekend, la Muzeul Național al Țăranului Român (MȚR) se organizează Târgul „100 de Tradiții Românești”. Intrarea este liberă. 

  Scopul organizatorilor este să aducă elemente specifice traiul la țară mai aproape de bucureșteni. La târg vei descoperi icoane pe sticlă și pe lemn, străchini și ulcioare din ceramică de Horezu, Corund și Baia Mare, pristolnice, ii brodate cu mătase, podoabe tradiționale, vâlnice, brâie, paftale, poale, pânză de casă, scoarțe și măști populare.

  Producătorii vin cu pastramă de oaie, brânzeturi din lapte de capră și de vacă, miere și lăptișor de matcă, palincă de caise și țuică de prune, o gamă foarte diversă de zacuscă și dulcețuri, prăjituri de casă, plăcinte, turtă dulce, sarailii, siropuri, sucuri de mere de Voinești, cu sfeclă și ghimbir.

  Dacă n-ai timp să mergi la țară în weekend, atunci dă o fugă până la MȚR. 

  5.Descoperă arta stradală din București

  Arta stradală face parte tot mai mult din fiecare zonă urbană și din viețile noastre. Deși este un subiect controversat, incită tot mai mult prin mesaj, culoare, impact. Iată de ce, duminică, între orele 17:00 și 19:00, poți să mergi la un tur în care să afli mai multe despre acest fenomen și să privești orașul dintr-o perspectivă alternativă. 

  Vei avea peste zece puncte de oprire în care vei descoperi nuclee de artă stradală în București. Totodată, vei mai putea descoperi povestea din spatele a zece alte murale semnate de artiști autohtoni sau internaționali și vei afla care este diferența dintre graffiti și artă stradală. 

  Pentru a participa intră aici pentru înscriere. 

  6.Tur ghidat la Palatul Parlamentului

  tur ghidat palatul parlamentului
  Istoria și secretele acestei clădiri te vor fascina

  E acea perioadă din an în care Palatul Parlamentului poate să fie vizitat. Cea mai mare și mai scumpă clădire administrativă din lume, Palatul Parlamentului așteaptă vizitatori în ambele zile de weekend. 

  În cadrul turului vei afla mai multe despre istoria clădirii, iar ca fun fact vei intra în Palatul Parlamentului prin intrarea folosită de Nicolae Ceaușescu pentru a ajunge la biroul lui. 

  De asemenea acesta, în cadrul turului ghidat poți vizita Sala de Plen și vei fi foarte aproape de cilindrul de oţel îngropat de Nicolae Ceaușescu în anul 1984 sub scara principală de la Intrarea A1, care conţine date şi precizări în legătură cu lucrarea începută. 

  Turul ghidat al Palatului Parlamentului durează 50 de minute, iar plata se face doar online. Traseul de vizitare se poate schimba în funcție evenimentele programate. Și da, poți să faci poze sau să filmezi. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Ce se mai întâmplă prin oraș: 6 evenimente la care să mergi în weekend în...