Ce se mai întâmplă prin oraș: 7 evenimente la care să mergi în weekend în București
publicat pe 28 oct. 2022Toamna caldă de care avem parte aduce o mulțime de evenimente de weekend în București. Recolte de sezon, un festival dedicat noilor tehnologii, un spectacol inedit de teatru sau un târg de nunți se numără printre atracții. Dacă nu ai planurile făcute, atunci iată câteva recomandări de evenimente de weekend la care să mergi dacă ești în București.
1.Icoane pictate pe cutii de muniție, la MȚR
La Muzeul Național al Țăranului Român poți să admiri un proiect și o expoziție cu dublă însemnătate. Doi artiști ucraineni au adus în România icoane pictate pe cutii de muniție. Motivul pentru care fac aceste opere de artă inedite se leagă și de actualul război din Ucraina.
În 2014, ca răspuns la prima agresiune militară a Rusiei asupra Ucrainei, artiștii ucraineni Oleksandr Klymenko și Sonia Atlantova au început să picteze icoane pe cutii de muniție. Acest demers atât de original și expresiv a avut de la bun început un impact foarte puternic asupra privitorilor.
Proiectul aduce laolaltă două lucruri la prima vedere imposibil de unit: icoana și cutia de muniție, moartea și viața. „Prin lucrările noastre vrem să transformăm moartea, al cărei simbol este cutia de muniție, în viață, în cultura ucraineană simbolizată în mod tradițional de icoană”, spune Klymenko.
Colecția prezentată la București va include și lucrări mai noi, inclusiv icoane create de Klymenko în timpul șederii sale pe front în august 2022, în timpul actualei invazii a Rusiei asupra Ucrainei.
Scopul principal al artiștilor ucraineni este de a vinde icoanele, suma strânsă fiind donată în scopuri caritabile oamenilor afectați de război, dar mai ales pentru a veni în ajutor Primului Spital Voluntar Mobil din Ucraina.
Expoziția va fi deschisă publicului până pe 13 noiembrie 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea este închis. Iar intrarea este liberă.
2.Târgul de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Tot la Muzeul Național al Țăranului Român, de vineri, 4 noiembrie, până duminică 6 decembrie, se organizează Târgul de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Între orele 10:00 și 18:00, 70 de meșteri, anticari și artiști vin din toată țara cu tot ce au realizat ei mai minunat peste an. Astfel vei avea de târguit: obiecte din ceramică, țesături, icoane, podoabe, obiecte din lemn.
Miere, prăjituri, turtă dulce, plante de leac, țuică, sucuri naturale, fructe și legume se vor regăsi printre produsele pe care le poți consuma la târg.
Pentru a intra la târg, adulții plătesc 12 lei, pensionarii 6 lei, iar elevii și studenții 3 lei.
Luna noiembrie, din punct de vedere religios, are în centru, sărbătoarea Sfinților arhangheli Mihail și Gavriil. Prima săptămână din lună este numită în popor Săptămâna Miriștei, deoarece este săptămâna în care se termină însămânțările de toamnă și începe aratul miriștilor pentru însămânțările de primăvară. Cea de-a doua săptămână are în centru sărbătoarea Sfințiilor Arhangheli Mihail și Gavriil, cei cu săbii și puteri ocrotitoare asupra oamenilor și a turmelor de oi.
În folclorul religios românesc, dintre cei doi arhangheli, mai venerat este Mihail. Se spune că el poartă cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este hărăzit să mai trăiască, fiind și un stăpânitor al văzduhului, alături de prorocul Ilie.
3.ROBOTFEST 2022, la UPB
Universitatea Politehnica din București organizează între 3 și 6 noiembrie, în campus, prima ediție a celui mai mare festival dedicat tehnologiei din Europa – ROBOTFEST 2022. Universitatea spune că prin acest demers vrea să inspire următoarele generații de lideri care vor modela viitorul industriei roboticii. Sute de roboți și cele mai noi tehnolgii vor fi prezente în campusul universității.
Între competițiile ROBOTFEST se numără:
- ROBOTCHALLENGE: cel mai mare concurs de robotică din Europa, aflat la cea de-a XIII – a ediție. Peste 600 de participanți din 15 țări de pe 5 continente au acceptat această provocare. Peste 500 de roboți se vor lupta pentru premiile oferite, anunță organizatorii.
- QUBE2SPACE: prima competiție de PocketQube-uri din lume destinată elevilor de liceu, organizată de echipa 2SPACE – singura echipă de studenți din România care proiectează și lansează rachete pentru competițiile internaționale.
4.„A fost odată, azi”, spectacol anti-bullying cu copii din Centrul Pinocchio
Între 2 și 15 noiembrie are loc, pe scenele mai multor teatre mari din București, o ministagiune cu un spectacol anti-bullying. Este vorba de „A fost odată, azi” – un spectacol anti-bullying în care actori sunt copiii și tinerii din Centrul Pinocchio.
Este singurul proiect din țara noastră în cadrul căruia peste 15 tineri care provin din instituții de plasament realizează și joacă într-o piesă de teatru inspirată din povești clasice, reinterpretate și adaptate vieții lor. În ajutorul lor vin regizorul Iulian Glita și actorul Vlad Anghel.
Spectacolul este unul complex: conține teatru, pantomimă, muzică și efectele sonore realizate de copii, cu instrumente confecționate în cadrul atelierelor și pasaje de ritm și percuție realizate cu ajutorul mingiilor de baschet, prin metoda Basket Beat, transmite Asociația Avatar, organizator al proiectului.
Spectacolul se va juca după cum urmează:
- 2 noiembrie 2022, ora 18.00 – Teatrul Metropolis
- 5 noiembrie 2022, ora 12.00 – Teatrul Recul
- 7 noiembrie 2022, ora 14.00 – Teatrul Excelsior
- 11 noiembrie 2022, ora 11.00 – Teatrul Infinit
- 13 noiembrie 2022, ora 18.00 – Teatrul Țăndărică
Intrarea este liberă, în baza unei rezervări. Mai multe detalii aici.
5.Turul ghidat al curților interioare de pe Calea Victoriei
Bucureștiul are, ca oricare oraș mare, secretele ei bine ascunse. Pe care le poți descoperi numai cu un soi de ghidaj. Asta se întâmplă sâmbătă, de la ora 16:00, când Euxine – Societatea Utopică a Artelor din jurul Mării Negre oferă un tur al curților din blocuri de locuințe, grădini, spații interstițiale și din miezul unor insule urbane de pe Calea Victoriei, alături de arhitecta Andreea Boldojar.
Turul ghidat oferă ocazia publicului amator, precum și celor cu studii urbanistice, arhitecturale sau artistice, să experimenteze peisajul pietonal într-o lumină nouă, care dezvăluie soluții implementate în diferite momente istorice pentru fenomenul de densificare a Bucureștiului postbelic.
Detalii despre turul ghidat, aici. Bilete pentru eveniment găsești aici.
6.Festivalul Merelor în Parcul IOR
Altă recoltă de sezon, alt fruct-vedetă care dă tonul toamnei în Parcul IOR din Capitală. Festivalul Merelor are loc în zona Bisericii Maramureșene, unde toate soiurile de mere şi-au dat întâlnire, să vadă care e cel mai cel, anunță organizatorii.
Golden, Generos, Ionathan, Idared, Florina, Mutu, Cretesc, Gutui şi Pere se numără printre fructele de sezon care vor fi disponibile la festival.
7.Mariage Fest, la Palatul Parlamentului
Cel mai mare târg de nunți din România are loc pe data de 4 – 6 Noiembrie, la Palatul Parlamentului. La Mariage Fest organizatorii primit că poți să găsești rochii de mireasă cu prețuri de Black Friday, produse și servicii dedicate evenimentului și „idei năstrușnice pentru nuntă împrenă cu tendințe din domeniu”.
Bilete găsești aici.
-
LIFE
Peste 3500 de vizitatori și 300 designeri sunt așteptati la Deco Days 2023, eveniment dedicat amenajărilor de interior
-
Sponsored
„Desculți prin Dumbravă”, un eveniment care vorbește despre valorile, aspirațiile și autenticitatea acestei comunități
-
LIFE
Ce se mai întâmplă prin oraș: 7 evenimente la care să mergi în weekend în București
-
Sponsored
Cum să îți transformi pasiunea pentru design interior în business: „Primii 10 ani de arhitectură au fost o bătălie”
Arhitecta Alina Vîlcu ne-a povestit ce a învățat din experiența ei de 20 de ani în lumea businessului, în domeniul designului de interior.
-
Plante
7 plante care atrag dragoste, satisfacție și bucurie în casă
Îți vor însenina și spațiul și sufletul.
-
UTILE
Cum se realizează succesiunea după decesul unui părinte. Ce spune legea despre moștenitori
Îți spunem ce să faci, pas cu pas.