LIFE

Ce se mai întâmplă prin oraș: 5 evenimente la care să mergi weekendul ăsta în București

  Toamna aduce o mulțime de evenimente de weekend în București. Pe lângă târguri tradiționale cu recolte de sezon, în Capitală poți să mai mergi să vezi filme care au rulat la Cannes, poți să cumperi produse din lavandă, la un eveniment dedicat. Iată câteva recomandări pentru weekend dacă nu ai planurile făcute.

  1.Târgul de Sânmedru – de antichități țărănești, la MȚR

  targ antichitati MTR foto facebook
  Obiectele vechi prind o nouă viață la la Muzeul Național al Țăranului Român Foto: Facebook

  De vineri până duminică, la Muzeul Național al Țăranului Român (MȚR), de pe strada Monetăriei, nr. 3, obiecte vechi și de valoare sunt scoase la iveală de peste 40 de colecționari din toată țara, în cadrul Târgului de Sânmedru – de antichități țărănești. Târgul are loc în cele trei zile între orele 10:00 și 18:00.

  „Puse unele lângă celelalte, obiectele prezentate la târg formează o poveste frumoasă și impresionantă din viața rurală, din vremuri care încep cu «a fost odată ca niciodată». Vizitând acest târg, veți avea o imagine vie a ceea ce a însemnat gospodăria țărănească în ansamblul ei, invitându-vă să salvăm împreună obiectele de la uitare și degradare și să le reintroducem într-un circuit al civilizației urbane contemporane”, anunță organizatorii.

  La târgul MȚR vei mai putea admira și cumpăra:

  • piese de costum țărănesc
  • țesături de interior (covoare, ștergare, fețe de pernă și fețe de masă),
  • icoane pe lemn și pe sticlă, cruci, pristolnice, podoabe,
  • mobilier crestat, pictat (lăzi de zestre, mese, scaune, blidare, lingurare, dulapuri),
  • ceramică, donițe, vase din lemn, putinei, căuce,
  • furci și roți de tors, fuse, vârtelnițe, felinare, ceasuri, candelabre, piulițe și râșnițe de alamă,
  • publicații socio-etnografice din perioada interbelică, bancnote vechi, timbre cu subiecte etnografice.

  Alături de anticari, Galeria de Artă Țărănească scoate în curte obiecte care mai de care mai încântătoare: haine de sărbătoare, ștergare din bumbac, scoarțe, lepedeie și fețe de masă; ploști, ulcioare, căni, farfurii; obiecte din lemn: linguri, casete, scaune; ouă încondeiate; icoane pictate pe lemn sau pe sticlă, împletituri și alte meșteșuguri.

  Târgul mai propune și tot felul de bucate de degustat: prăjituri, turtă dulce, cozonaci și miere, dar și cu bragă sau țuică. Nu vor lipsi nici plantele de leac sau ghivecele cu flori.

  Biletul de intrare costă 12 lei pentru adulți, 6 lei pentru pensionari și 3 lei pentru elevi și studenți.

  2.Les Films de Cannes à Bucarest.13

  Între 21 și 30 octombrie, cea de-a 13-a ediție a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest prezintă cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de Film de la Cannes, cu proiecții și invitați speciali la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie.

  Festivalul aduce și anul acesta premiere, filme premiate, avanpremiere românești, întâlniri cu realizatorii filmelor, masterclass-uri, retrospective și evenimente profesionale, în toamnă, în capitală și în alte orașe din țară.

  Poți să iei bilete de pe Eventbook.ro și din rețeaua Eventbook. Pentru proiecțiile care au loc la Cinema Elvire Popescu, poți cumpăra bilete și de la casieria cinematografului.

  Din 21 octombrie, biletele pot fi achiziționate și din celelalte locații ale festivalului (Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie), care vor fi deschise cu o oră înainte de începerea primului film din program.

  Prețul unui bilet este de 20 de lei. Pensionarii beneficiază de 50% reducere.

  Ține minte că accesul este general, fără rând și loc atribuite biletului. Programul proiecțiilor îl găsești aici.

  3.Lavanda #pumpkin Fest, la Cafe Verona

  Lavanda Fest
  Lavanda #pumpkin Fest te invită să cunoști producători de lavandă și artizani creativi din toată țara Foto: Facebook

  Sâmbătă și duminică, la Cafe Verona (str. Arthur Verona nr. 13-15), se organizează Lavanda #pumpkin Fest.

  „Sub deviza #cumparatidelaromani, Lavanda #pumpkin Fest te invită să cunoști producători de lavandă și artizani creativi din toată țara. La ediția cu numărul 13 care te va încânta cu lanul mov urban, fotogenic și îmbietor. Lan urban pe care îl vei regăsi prin produsele din lavandă aduse de producători, dar și prin colțurile foto pregătite special pentru această ediție”, anunță organizatorii.

  Intrarea este liberă. La eveniment vei mai găsi:

  • muultă lavandă
  • multe tipuri de dovleci
  • înghețată, macarons și alte delicii artizanale
  • sosuri naturale
  • cosmetice naturale
  • aranjamente florale
  • flori și plante aromatice la ghiveci
  • accesorii unice
  • haine din materiale naturale
  • jucării handmade
  • decorațiuni artistice

  Totodată, la acest eveniment vei putea descoperi faimoasa înghețată de lavandă, dar și de dovleac, prune sau nuci. Precum și limonadă cu lavandă sau dovleac aromată natural, macarons cu lavandă, plăcinte proaspete de dovleac, toate făcute producători locali.

  4.Târg de toamnă pe Mătăsari

  festival matasari foto Dana Tole
  Pe deja celebra Stradă Mătăsari din București, se organizează un târg de toamnă, „liniștit și vesel” Foto: Dana Tole

  Pe 22 și 23 octombrie, pe deja celebra Stradă Mătăsari din București, se organizează un târg de toamnă, „liniștit și vesel”, în care atmosfera de toamnă, cu roadele și poveștile ei, aduce oamenii în același loc.

  „Un târg, unde sunteți invitați cu toții să vă aduceți borcanele cu murături, dulcețurile, obiecte de artă, haine, sau articole hand-made, pentru a vă bucura și voi de roadele muncii voastre, sau doar să ne vizitați, aducând cate o poveste de prin locurile de care v-ati bucurat în vara aceasta”, scriu organizatorii.

  5.„Serbările Toamnei”, în Piața Obor

  Unul dintre cele mai așteptate evenimente de sezon, în care produsele tradiționale românești atrag toate privirile și gusturile, „Serbările Toamnei” încep anul acesta de joi și țin până duminică, în Piața Obor. Intrarea este liberă.

  În cele patru zile ale evenimentului, bucureștenii vor avea parte de:

  • Produse tradiționale,
  • Momente de dans,
  • Recitaluri oferite de artiști români și de Clubul Copiilor Mihai Eminescu.
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Ce se mai întâmplă prin oraș: 5 evenimente la care să mergi weekendul ăsta...