Ce se mai întâmplă prin oraș: 6 evenimente la care să mergi în weekend în București
publicat pe 07 oct. 2022Se anunță încă un weekend plin de evenimente în București. Proiectul Străzi deschise ajunge la final, în Cartierul Rahova, iar festivalul Spotlight aduce lumină și culoare pe Calea Victoriei și animă Arcul de Triumf ajuns la centenar. Poți să mai participi la o expoziție dedicată culturii coreene, să adopți un cățel sau o pisică și să îi înveți pe cei mici tainele noilor tehnologii. Iată câteva recomandări pentru weekend dacă nu ai planurile făcute.
1.Spotlight 2022 animă Calea Victoriei și Arcul de Triumf
Unul dintre evenimentele de amploare și unul dintre cele mai așteptate festivaluri de artă vizuală în aer liber din Capitală, Spotlight revine între 14 şi 16 octombrie cu o ediţie dedicată în întregime artiştilor din România.
Anul acesta, tema ediției este „Made in RO”, prin care artiștii români sunt invitați să reimagineze oraşul prin intermediul new media. Astfel, timp de trei zile, începând cu ora 19.00, Spotlight animă Calea Victoriei, între Ateneul Român şi Cercul Militar Naţional, cu instalaţii artistice spectaculoase, proiecţii de video mapping, holograme, expoziţii şi instalaţii interactive.
Arcul de Triumf se alătură programului Spotlight 2022 cu un eveniment aniversar care marchează împlinirea a 100 de ani de la inaugurarea monumentului printr-un spectacol de video-mapping.
Spotlight 2022 marchează, totodată, închiderea proiectului „Străzi deschise”, care a oferit bucureştenilor o serie de weekenduri pietonale în mai multe zone din oraş, pe o perioadă de şase luni.
Programul Spotlight începe, în fiecare zi de festival, de la ora 19.00 și se încheie la ora 23.00. Pe Calea Victoriei vei descoperi locuri emblematice din Bucureşti transformate de proiecţii video-mapping, precum Cercul Militar Naţional și Teatrul Odeon.
Mai mult, statuia lui Mihai Eminescu din parcul Ateneului Român şi statuia ecvestră a lui Carol I din Piaţa Revoluţiei prind viaţă printr-un spectacol de lumini şi sunet în ambele seri de festival.
În ultima seară a festivalului, centenarul Arcului de Triumf va transforma exteriorul monumentului într-un spectacol de video-mapping completat, la interior, de o expoziție tematică legată de istoria vremii și un performance menit să creeze un itinerar istoric emoționant.
2.RADAR Kids îmbină arta cu tehnologia
Între 14 și 16 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch, are loc RADAR Kids – Fantasia PLAYGROUND. În cadrul evenimentului, copiii de peste 6 ani vor putea experimenta cum arta și tehnologia se îmbină, într-o secțiune dedicată acestora.
Cei mici vor avea ocazia să se familiarizeze cu noile tehnologii, precum: AR (augmented reality), VR (virtual reality), proiecții video, senzori de mișcare, lumini și sunete.
Palatul Oscar Maugsch se află la doi pași de Piața Universității, iar biletul pentru eveniment oferă acces și în celelalte două spații ale festivalului: Palatul CCI – Camera de Comerț și Industrie București și Ghica House. Locațiile se află la o distanță mică între ele, iar vizitatorii vor avea ocazia să descopere instalații de lumină, spații imersive, sculptură digitală, instalații interactive.
Un bilet pentru un copil costă 25 de lei, iar pentru un adult costă 50 de lei. Detalii aici.
Totodată, festivalul are loc după următorul program:
- Vineri: în intervalul orar 14:00 – 23:00
- Sâmbătă și duminică: în intervalul orar 11:00 – 23:00
Iată o parte dintre instalațiile pe care cei mici le pot experimenta:
Avatar swing: Un balansoar în care umbrele participanților devin avataruri și se pot vedea în proiecția interactivă cu fiecare mișcare.
FantasMe: O experiență prin care copiii vor putea proba în realitate augmentată trei măști fantastice – Masca Dragon, Masca Pasăre și Masca Pisică – și să-și creeze o hologramă cu propriul avatar.
Flying Carpet: Utilizatorul ia rolul lui Alladin, prin intermediul VR-ului, și zboară pe un covor fermecat. Cu ajutorul mâinilor și al corpului colectează puncte și se ferește de obstacole pentru a întâlni geniul fermecat.
WonderRoom: O cameră interactivă cu instalații de lumini, care sunt activate la fiecare pas.
EcoCircus: Spectacol de circ cu animale ce va putea fi accesat prin realitate augmentată, cu ajutorul unui filtru de Instagram.
3.Art Safari sărbătorește cultura coreeană
În cadrul Art Safari, bucureștenii pot vizita expoziția „Korean Beauty in Poster Art” a artistului Byoung-il Sun. Evenimentul este organizat cu ajutorul Ambasadei Republicii Coreea la București și are scopul de a crește vizibilitatea și interesul oamenii pentru cultura coreeană.
În cadrul expoziției, găzduită în Palatul Dacia-România aflat pe strada Lipscani numărul 18-20, vizitatorii vor putea admira operele create de Byoung-il Sun. Acestea sunt inspirate din Hangul (alfabetul coreean) și din cultura țării. Intervalul orar în care se pot vizita expozițiile găzduite aici este 12:00 – 21:00.
Expoziția este structurată în trei capitole, care însumează 40 de lucrări de artă:
- „Koreanism: empatie tradițională și materialitate regăsite în cotidian”,
- „Hangul, devenind o imagine”,
- „Crearea ierarhiei vizuale”.
În cadrul expoziției „Korean Beauty in Poster Art” vor avea loc două evenimente speciale organizate de Art Safari:
Curs de design de tricouri: Acesta este dedicat exclusiv studenților de la Arte. Va avea loc în data de 12 octombrie, începând cu orele 10:30.
Eveniment de caligrafie Hangul: Acesta va fi deschis publicului Art Safari în data de 13 octombrie, începând cu orele 18:00.
Ambele evenimente vor fi susținute de către artistul grafic Byoung-il Sun.
De asemenea, în serile de vineri și sâmbătă, între orele 22:00 – 01:00 se organizează Night Tours. În cadrul acestora au loc experiențele vizuale speciale, ce cuprind ghidaj în expoziție, muzică live și prosecco. În zilele de 14-15 octombrie, tematica Night Tours va fi K-Pop.
4.Târg de adopții ASPA, în Parcul Herăstrău
Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) organizează sâmbătă, între orele 11:00-17:00, a Grădina de vară a Teatrului „Constantin Tănase” din Parcul Regele Mihai I (fostul Herăstrău) un nou târg de adopții.
La târgul de adopții ASPA vor putea fi adoptați: 32 de căței din centrele ASPA, dintre care 22 de pui și 10 adulți, precum și 25 de pisici de la Asociația TNR Capturare Sterilizare Eliberare.
Animalele prezente la târg sunt sănătoase și au toate procedurile legale îndeplinite. Atât cățeii, cât și pisicile sunt: deparazitate, sterilizate și microcipate.
Adopțiile sunt complet gratuite. Sponsorii campaniei vor oferi cadouri atât pentru animalele care sunt adoptate, cât și pentru cei ce le vor adopta.
În cadrul târgului organizat cu două săptămâni în urmă pe Insula Îngerilor Lacul Morii din București au fost adoptate, în total, 58 de animale de companie: 36 de căței și 22 de pisici.
5.Ultimul weekend cu Străzi deschise în Capitală
Proiectul Străzi deschise ajunge la final, cu o reeditare de activități și evenimente în Cartierul Rahova, după succesul penultimei ediții care a avut loc în aceeași zonă.
Astfel, ultima ediție Străzi deschise din 20212 are loc pe Strada Bârcă din Sectorul 5 al Capitalei, porțiunea cuprinsă între Calea Rahovei și Strada Dumbrava Nouă, iar programul include trasee pietonale temporare animate de activități culturale, educaționale și sportive, proiectul fiind unul dintre cele mai ample reprezentații outdoor de acest fel din București.
Pentru copii vor avea loc diverse activități și piese de teatru puse la cale de PROEDUS, Teatrul Ion Creangă, Teatrul Masca, Circul Metropolitan, Teatrul de Animație Țăndărică și mulți alții.
Programul Străzi deschise, prin care mai multe artere-străzi din București au devenit pietonale, a funcționat în perioada 30 aprilie – 16 octombrie 2022. Noutatea din acest an a fost că pe lângă centrul Bucureștiului, Calea Victoriei și Bd. Kiseleff, au fost deschise străzi pietonale în sectoarele Bucureștiului. Astfel, au fost deschise artere din Bucureștii Noi și Aviației (Sectorul 1), Drumul Taberei (Sectorul 6), Rondul de la Fântâna Zodiac din zona Parcului Carol 1 (Sector 4).
6.Trupa byron sărbătorește 15 ani de la lansarea primului album
Trupa byron sărbătorește 15 ani de la lansarea albumului de debut, Forbidden Drama, printr-un concert care are loc pe 15 octombrie la club fabrica.
În toamna anului 2007, trupa byron lansa albumul de debut, Forbidden Drama, printr-un concert în clubul fabrica, aflat pe strada 11 iunie, la numărul 50. Totodată, acesta a fost primul concert din clubul bucureștean.
„Acum, la 15 ani distanță, haideți să sărbătorim acel moment printr-un nou concert byron! Sâmbătă, pe 15 octombrie, la fabrica, ne revedem pentru a aniversa 15 ani de Forbidden Drama și 15 ani de club fabrica”, anunță organizatorii.
Găsești bilete aici.
Foto principală: Alberto Grosescu, Spotlight 2016
-
LIFE
Peste 3500 de vizitatori și 300 designeri sunt așteptati la Deco Days 2023, eveniment dedicat amenajărilor de interior
-
Sponsored
„Desculți prin Dumbravă”, un eveniment care vorbește despre valorile, aspirațiile și autenticitatea acestei comunități
-
LIFE
Ce se mai întâmplă prin oraș: 7 evenimente la care să mergi în weekend în București
-
LIFE
„Ce am învățat după ce am renovat pe cont propriu fosta casă a bunicii”: 7 învățături despre lucrul la o casă veche
Lecția doi: cimentul nu se potrivește cu casa din pământ
-
UTILE
Ce să nu pui niciodată în cuptorul cu microunde. Alimente și recipiente interzise
Crește riscul de incendiu și de accidente casnice.
-
UTILE
Ghid de curățare a mobilierului de grădină: din ratan, plastic și lemn
În funcție de material, curățarea și îngrijirea se face diferit.