LIFE

Ce se mai întâmplă prin oraș: 8 evenimente la care să mergi în weekend în București

    Se anunță încă un weekend plin de evenimente în București. Poți să mergi cu cei mici la un mini-festival de familie, să admiri bijuterii sau ultimele lucrări ale arhitecților și designerilor români. O ceremonie japoneză a ceaiului sau multe proiecții de filme animate, sunt alte evenimente de weekend în București. Iată câteva recomandări pentru weekend dacă nu ai planurile făcute.

    Nu uita că tot în acest weekend are loc și a 15-a ediție a Maratonului Internațional București, unde 15.000 de alergători sunt așteptați la start. Astfel că în cele două zile de weekend vor exista restricții de circulație. Acestea se vor aplica sâmbătă în intervalul 08:00 – 15:00 și duminică între orele 07:00 și 16:00.

    Traseul curselor cuprinde cele mai importante repere ale Bucureştiului, cu punct de plecare Bd. Libertăţii (în dreptul Parcului Izvor) şi sosire în Piaţa Constituţiei, parcurgând bulevardele din centrul, nordul şi estul Bucureştiului (Calea Buzeşti, Piaţa Victoriei, Şoseaua Kisseleff, Calea Victoriei, Bd. Unirii, Bd. Decebal, Bd. Basarabia).

    Iată la ce evenimente poți să mergi în weekend în București:

    1. Mini-festival de familie, în Parcul Grădina Icoanei

    gradina cu artisti facebook
    Cei mici învață despre sustenabilitate în Parcul Grădina Icoanei Foto: Facebook

    În acest weekend, Asociația Creative Arts&Events organizează în Parcul Grădina Icoanei din Sectorul 2 un fel de mini-festival de familie, denumit „Grădina cu Artiști”. Practic, Parcul Grădina Icoanei devine o galerie de artă unde sustenabilitatea va fi prezentată în toate formele ei.

    Tocmai de aceea, artiștii participanți au realizat piese care accentuează ideea de refolosire și reutilizare a unor resurse. Totodată, în cadrul aceluiași eveniment, va fi lansată și expoziția „Viața în plastic”. Este vorba despre lucrări de artă care au ca temă principală reciclarea. Piese vor fi realizate de către artiști amatori sau profesioniști.

    Această expoziție va putea fi văzută de către bucureșteni în perioada 7-16 octombrie 2022, atât în Parcul Grădina Icoanei, cât și în Parcul Ioanid.

    În cadrul mini-festivalului vei putea lua parte la:

    • Activități de reciclare creativă,
    • Workshop-uri de jucării realizate din PET-uri sau carton,
    • Bijuterii și accesorii făcute din creioane și resturi textile,
    • Spectacole de teatru pentru copii,
    • Concerte.

    Programul complet îl găsești aici.

    2. Animest International Animation Festival

    animest facebook
    340 de filme de animație vor cuceri marile ecrane din București, în cadrul Animest International Animation Festival Foto: Facebook

    Ediția cu numărul 17 a Animest International Animation Festival aduce peste 340 de filme de animație vor cuceri marile ecrane din București. De altfel, Anim’est este unul dintre cele mai mari și mai importante evenimente cinematografice de gen care au loc în Capitală.

    De altfel, Animest este singurul eveniment autohton care asigură câștigătorilor un loc pe lista candidaților eligibili la Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație. Evenimentul durează până pe 17 octombrie.

    În 2022, evenimentul revine la formula care l-a consacrat, cu un program intensiv din care nu vor lipsi proiecțiile și evenimentele speciale, petrecerile și masterclass-urile susținute de profesioniștii din industrie invitați speciali la București.

    Ediția din acest an nu îi va uita nici pe iubitorii filmelor de animație din restul țării, care în ultimii doi ani au urmărit în număr mare filmele difuzate online, pe platforma de streaming a festivalului. Anul acesta, Animest le va oferi ocazia să vadă online toate filmele din secțiunile competiționale.

    Biletele de acces pentru proiecțiile din cinema incluse în programul Animest.17 sunt disponibile aici.

    Pentru a viziona online filmele din secțiunile competiționale, de oriunde din România, spectatorii pot achiziționa bilete direct de pe platforma de streaming a festivalului. Filmele vor fi disponibile online începând cu data și ora anunțate în programul de cinema, și vor române pe platformă până la finalul ediției.

    Programul complet al proiecțiilor, pe zile, poate fi consultat aici.

    3. DIPLOMA Show revine la București

    DIPLOMA Show facebook
    DIPLOMA Show este un festival al noii generații de artiști, arhitecți și designeri din România Foto: Facebook

    Combinatul Fondului Plastic din București devine, timp de zece zile, gazda unui festival dedicat artei. Este vorba despre DIPLOMA Show, care a ajuns la ediția a noua. Evenimentul are loc între 7 și 16 octombrie.

    DIPLOMA Show este un festival al noii generații de artiști, arhitecți și designeri din România. Dacă vrei să participi vei avea parte de expoziții, petreceri, instalații și contexte sociale extraordinare de care să te bucuri.

    DIPLOMA Show va fi deschis publicului de vineri, 7 octombrie 2022, ora 19:00. Festivalul ține zece zile, iar programul acestuia va fi următorul:

    • În timpul săptămânii: între orele 16:00 – 22:00,
    • În weekend: între orele 10:00 – 22:00,
    • În cele doua sâmbete ale evenimentului (8 și 15 octombrie): între orele 10:00 – 24:00.

    Intrarea este gratuită, însă ai nevoie de o rezervare în prealabil pe care o poți face aici.

    Expoziția centrală a evenimentului organizat de The Institute va fi organizată în 5 pavilioane ale Combinatului Fondului Plastic. Aceasta va cuprinde 123 de proiecte artistice din 17 discipline creative precum: fashion, design de obiect, sculptură, design grafic, arhitectură, foto-video, pictură și multe altele.

    4. Romanian Jewelry Week 2022

    Romanian Jewelry Week facebook
    Romanian Jewelry Week își propune un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză Foto: Facebook

    Romanian Jewelry Week, eveniment dedicat iubitorilor de bijuterii, începe de joi, dar cuprinde și cele două zile de weekend. Are loc la Biblioteca Naționala a României și în alte cinci locații conexe din București. Iar la bază propune un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză.

    „Publicul va avea ocazia de a înțelege modul în care se redefinesc orizonturile bijuteriilor contemporane prin munca acestor autori și însemnătatea autenticității fiecărei piese în parte la Târgul de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week, 8-9 octombrie”, anunță organizatorii.

    Peste 150 designeri, școli, asociații și colective din peste 30 țări din întreaga lume fac parte din selecția evenimentului din acest an, propunând creații semnate de artiști contemporani din România, SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Chile, Spania, Germania, Ungaria, Franța, Marea Britanie, Italia, Olanda, Grecia, Austria, Republica Moldova, Israel, China, Iran, Mongolia, Coreea de Sud și multe altele.

    De asemenea, programul special Romanian Jewelry Week va include în acest an și o serie de workshop-uri și conferințe, susținute într-un format hibrid de profesori, designeri, curatori și profesioniști din țări precum Israel, SUA, UK, Polonia și multe altele.

    Programul poate fi consultat aici. Iar bilete poți să iei de aici. Intrare este gratuită pentru copii sub vârsta de 14 ani.

    5. Bucharest Photofest 2022

    Bucharest Photofest facebook
    Bucharest Photofest şi-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale şi relevante repere din fotografia autohtonă şi internaţională Foto: Facebook

    Eveniment început deja pe 1 octombrie, dar care se continuă și în acest weekend, Bucharest Photofest 2022 își propune să fie cel mai important festival de fotografie din România, ce transformă fotografia într-un instrument de educație vizuală.

    De altfel, Bucharest Photofest şi-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale şi relevante repere din fotografia autohtonă şi internaţională.

    Ediția din 2022 reunește aproximativ 30 de evenimente grupate într-o temă – Trust / Încredere: expoziții, proiecții de film, showcases, discuții și dezbateri, ateliere practice, proiecții și instalații video, dar și concerte live. Toate evenimentele din program sunt cu intrare liberă pentru public, iar participarea la ateliere se realizează pe bază de înscriere.

    La această ediție de festival unul dintre invitații de marcă este artistul Sigurður Ólafur Sigurðsson (Islanda) care va susține o prezentare despre activitatea sa de fotojurnalist și bogata sa experiență în zona fotografiei documentare.

    Programul complet îl găsești aici. Mai multe detalii, aici.

    6. Ceremonia Japoneză a Ceaiului, la MNAR

    ceremonia japoneza a ceaiului
    Vei putea învăța și înțelege mai bine Arta Ceaiului, la La Muzeul Național de Artă al României Foto: Facebook

    La Muzeul Național de Artă al României (MNAR) are loc, sâmbătă, un eveniment cu adevărat unic în peisajul autohton. Aici se va desfășura o sesiune de Chado, adică Calea Ceaiului. Practic, vei putea învăța Arta Ceaiului, adică arta de a bea împreună un bol de ceai verde, tradiţia spirituală care a definit caracterul Japoniei de-a lungul a peste cinci secole.

    Acest ritual este impregnat în identitatea națională a Japoniei. De altfel, maestrul de ceai este considerat un conducător spiritual şi o sursă de rafinament moral şi estetic pentru elita care domină viaţa politică, economică, socială şi culturală.

    Evenimentul se va desfășura într-un loc special de la MNAR – Chashitsu (coliba de lut şi paie în care are loc ritualul oferirii unui bol de ceai). Chashitsu se află într-una din sălile Muzeului National de Artă al României şi oferă o ambianţă autentică pentru a face cunoştinţă cu această tradiţie japoneză.

    Vei putea degusta un bol de ceai verde pudră (matcha) proaspăt adus din Japonia, însoţit de o mică prăjitură japoneză (okashi) specifică acestui ritual. După ceremonie va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri.

    Vor exista două sesiuni de demonstraţii:

    • Prima sesiune: 15:00-16:00
    • A doua sesiune: 16:30-17:30

    Costul este de 80 de lei și include ceaiul și okashi.

    7. Salonul Auto București 2022, la Romexpo

    Salonul Auto București 2022 Facebook
    La Salonul Auto București 2022 vei putea descoperi o secțiune super sport formată din peste 12 modele de mașini unicat Foto: Facebook

    Salonul Auto București începe anul acesta de pe 6 octombrie și durează până pe 16 octombrie. Mașinile vor fi expuse în Pavilionul B2 de la Romexpo și în zona exterioară aferentă, pe o suprafață totală de peste 25.000 metri pătrați.

    La Salonul Auto București 2022 veți descoperi premiere, modele exclusiviste și o parte din noutățile sezonului 2022 – 2023 aparținând brandurilor: BMW, Citroën, Dodge, Ford, GMC, Hyundai, Honda, INEOS GRENADIER, Jaguar, Land Rover, Lexus, Maserati, Mazda, Mercedes Benz, Mitsubishi, MINI, Opel, Piaggio, RAM, SsangYong, Suzuki, Tesla, Toyota.

    De asemenea, pasionații de supercaruri vor găsi în standul Racebox o secțiune super sport formată din peste 12 modele de mașini unicat care însumează peste 20.000 de cai putere și au o valoare de peste 5 milioane de euro: Mclaren 765LT SPIDER Unic full MSO, singurul din România, Ferrari F8 Tributo 1/1, AMG GTR PRO 1/1, PORSCHE 992 TURBO S TECHART, LAMBORGHINI AVENTADOR SVJ ROADSTER, FERRARI 488 PISTA, PORSCHE 992 GT3, MCLAREN 570GT.

    Biletele pot fi achiziționate de la casele de bilete aflate la intrarea de la Pavilionul B, pe tot parcursul desfășurării evenimentului. Prețul unui bilet este de 50 de lei.

    Accesul este gratuit pentru copiii cu vârsta mai mică de 7 ani și pentru persoanele cu dizabilități (în baza unui act doveditor).

    Program Salonul Auto București 2022 este următorul:

    • 6 Octombrie, între orele 12.00 – 20.00
    • Între 7 – 15 Octombrie, între orele 10.00 – 20.00
    • 16 Octombrie, între orele 10.00 – 18.00.

    8. Penultima ediție „Străzi deschise”, în Cartierul Rahova

    strazi deschise rahova arcub
    Cartierul Rahova își deschide străzile în premieră, în penultimul weekend al acestui proiect Foto: Arcub

    Nu în ultimul rând, niciunul weekend în București nu e complet fără o plimbare pe unele artere deschise special pietonilor, în cadrul proiectului „Străzi deschise”.

    În acest weekend, în premieră, Cartierul Rahova găzduiește acest proiect. Astfel, traseul pietonal va fi instaurat în Sectorul 5 pe Strada Bârcă, pe segmentul cuprins între Calea Rahovei şi Strada Dumbrava Nouă, între orele 09:00 şi 22:00.

    Aceasta este penultima ediție „Străzi deschise”. Atenție, weekendul acesta, Calea Victoriei și şoseaua Kiseleff nu devin pietonale.

    Din programul weekendului pietonal din Cartierul Rahova fac parte un maraton de trei ore de teatru de păpuşi susţinut de Teatrul de Animaţie Ţăndărică, momente artistice ale Circului Metropolitan Bucureşti, întâlnirea cu cele mai populare statui vivante ale Teatrului Masca şi concerte pop, spectacole de dans, percuţie şi ritm ale Şcolii de Artă Bucureşti. Nu lipsesc zonele de joacă şi mişcare pregătite de PROEDUS pentru cei mici.

    Programul complet îl găsești aici.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Ce se mai întâmplă prin oraș: 8 evenimente la care să mergi în weekend în...