LIFE

Ce se mai întâmplă prin oraș: 7 evenimente la care să mergi weekendul ăsta în București

    Primele zile al lunii octombrie aduc mai multe evenimente de weekend dedicate științei. Însă, poți să mergi în plimbare pe străzile deschise din cartierul Aviației, să participi la un festival multidisciplinar sau să vizionezi o piesă de teatru aparte. Iată câteva recomandări cu evenimente de weekend la care poți să mergi.

    1. „Străzi deschise” în cartierul Aviației

    strazi deschise arcub
    Proiectul „Străzi deschise” ajunge în weekend în zona cartierului Aviației din București Foto: Arcub

    Primul weekend din luna octombrie duce proiectul „Străzi deschise” în zona cartierului Aviației din București. Astfel, Strada General Ştefan Burileanu între Strada Nicolae Caranfil și Strada Av. Alexandru Șerbănescu, devine pietonală pe 1 și 2 octombrie între orele 09:00 22:00.

    În acest weekend, Calea Victoriei și şoseaua Kiseleff nu devin pietonale.

    Pe strada General Ştefan Burileanu vei putea descoperi, în cele două zile, un program artistic şi recreativ gândit de Proedus împreună cu Circul Metropolitan Bucureşti, Şcoala de Artă Bucureşti, Teatrul de Animaţie Ţăndărică, după cum urmează:

    Sâmbătă, 1 octombrie:

    11:00 – 20:00 Activități sportive, zone de joacă și mișcare (PROEDUS)

    12:00 – 12:30 Momente artistice (Circul Metropolitan București)

    16:00 – 16:45 Spectacol de percuție și ritm (Școala de Artă București)

    17:00 – 19:00 Spectacole de teatru (Teatrul de Animaţie Ţăndărică)

    18:00 – 19:00 Recital de muzică pop (Școala de Artă București)

    Duminică, 2 octombrie:

    11:00 – 20:00 Activități sportive, zone de joacă și mișcare (PROEDUS)

    12:00 – 12:30 Momente artistice (Circul Metropolitan București)

    16:00 – 16:45 Spectacol de percuție și ritm (Școala de Artă București)

    17:00 – 19:00Spectacole de teatru (Teatrul de Animaţie Ţăndărică)

    18:00 – 19:00 Recital de muzică pop (Școala de Artă București)

    2. UNFINISHED, unicul festival multidisciplinar din România

    UNFINISHED 2022
    La UNFINISHED 2022, 40 de speakeri discută despre conceptul OFF-CENTER prin prisma profesiei lor

    Pe timpul weekendului ai ocazia să participi și la UNFINISHED, unicul festival multidisciplinar din România. Anul acesta, 40 de speakeri sunt invitați să exploreze și să discute despre conceptul OFF-CENTER prin prisma profesiei lor. Vor fi prezenți oameni de știință, arhitecți, urbaniști, artiști, muzicieni, filosofi, designeri de experiențe, jurnaliști și nu numai.

    Organizatorii au pregătit conversații, instalații, experiențe și performance-uri ce vor invita publicul să exploreze multidisciplinar tema ediției, să iasă din zona de confort și să se conecteze cu oameni total diferiți, dar cu aceeași dorință de a evolua și de a învăța continuu. Întregul program poate fi consultat aici.

    La UNFINISHED sunt așteptați peste 3.000 de oameni din 71 de țări. Evenimentele vor avea loc  în clădirea monument Casa Universitarilor, grădina și serele istorice, dar și Teatrul Bulandra și Sala Radio. Multe dintre momente vor fi disponibile și pe platforma digitală Sessions, dar doar pe bază de aplicație.

    EXPERIENȚE. În grădina Casei Universitarilor vor avea loc zeci de workshopuri – de la ceremonia de servire a ceaiului cu Gabriel Căciulă, sesiuni de degustare a primului whisky românesc – Carpathian Single Malt și workshop de împrietenit copiii cu legumele susținut de food-designerul Marije Vigelzang, până la workshop de scriere creativa și design thinking pentru cei mici cu arhitecții Eliza Yokina și Ana Irina Lupu și scriitorul Iulian Tănase.

    CONVERSAȚII. În conversațiile de anul acesta, zeci de speakeri vor adresa conceptul de off-center într-un sens cât mai larg și din perspective cât mai diverse, într-un format departe de cel clasic. Exploratorii Alexander și Sonia Poussin își vor susține prezentarea într-o plimbare pe străzile capitalei, consilierul tech Jerry Michalski va susține o prezentare, dar va oferi și consiliere 1 la 1 pe parcursul festivalului

    Alături de aceștia, vor mai susține prezentări și dezbateri specialistul în neuroștiințe Anil Seth, jurnalista Patricia Cohen, corespondent The New York Times, fondatorul Readocracy, Mario Vasilescu și mulți alții.

    PERFORMANCE-URI. Muzica, dansul, teatrul vor fi și ele off-center, iar în zilele de festival vor fi nelipsite și aceste forme de exprimare artistică. Taraf de Caliu, Macul, Matheus Leston, Jurgis Didžiulis și mulți alții se vor asigura că festivalul are o coloană sonoră greu de uitat. UNFINISHED22 va aduce și primul „dance battle” din istoria festivalului între Issue Park, care mixează breakdance cu arte marțiale, dans contemporan, dans korean și street dance și dansatorul Louis Gillard.

    INSTALAȚII. Ca în fiecare an, participantii vor putea explora instalații care să-i scoată din zona de confort sau să le ofere o altă perspectivă asupra temei ediției. Artistul italian, Luca Zamoc, va realiza un mural inspirat din peisajul urban al Bucureștiului, Niklaus Troxler va aduce în festival o selecție de afișe emblematice, dar pe care o va completa cu o lucrare realizată la fața locului, iar artistul Masahito Ono va expune o instalație care va începe să funcționeze în București, ca mai apoi să călătorească în jurul lumii, în țările afectate de război.

    3. Bucharest Science Festival aduce știința mai aproape de oameni

    Bucharest Science Festival 2022 facebook
    În cadrul Bucharest Science Festival vor avea loc evenimente care să aducă știința mai aproape de oameni Foto: Facebook

    Ediția cu numărul zece Bucharest Science Festival se desfășoară anul acesta offline, după doi ani de evenimente online. Zece locații din Capitală vor avea evenimente dedicate până pe 2 octombrie, iar intrarea este liberă.

    Cel mai important festival de știință din România îi așteaptă pe bucureșteni cu evenimente la Promenada Mall, Vulcan Value Centre și Centrul Comercial Auchan Titan. Vor avea loc expoziții, conferințe și dezbateri, tururi ghidate, experimente și demonstrații, toate gândite să aducă știința mai aproape de oameni.

    Lista completă a evenimentelor din cadrul Bucharest Science Festival, aici.

    4. Noaptea Cercetătorilor, în Parcul Izvor

    Vineri, 30 septembrie, are loc Noaptea Cercetătorilor Europeni în Parcul Izvor, la Rondul Bicicliștilor. Vei putea participa la observații astronomice, ateliere interactive, spectacole de roboți, diverse concursuri, experimente cu ferofluide și expoziții.

    Evenimentul va avea loc în perioada 30 septembrie – 1 octombrie, între orele 16:00 – 22:00.

    Evenimentul Noaptea Cercetătorilor se desfășoară anual în mai multe de 300 de orașe europene. În cadrul acestuia oamenii pot intra în dialog cu cercetători și pot urmări experimente interesante, demonstrații live și conferințe de știință.

    În România, Noaptea Cercetătorilor mai are loc în următoarele orașe: Baia Mare, Bistrița, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Fălticeni, Focșani, Galați, Măgurele, Pitești, Satu Mare, Suceava, Târgu Neamț, Timișoara.

    5. Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect, la Muzeul Antipa

    noaptea cercetatorilor muzeul antipa facebook
    Tainele meseriei de cercetător sunt dezvăluite la Muzeul Antipa Foto: Facebook

    Tot vineri și tot pe bază de știință, la Muzeul Antipa se organizează Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect 2022. Astfel, muzeul își deschisde porțile laboratoarelor de cercetare, vineri, între orele 17:00 și 21:00, la sediul muzeului din Șoseaua Kiseleff, nr. 1.

    Specialiștii muzeului au pregătit mai multe activități prin care vor dezvălui celor interesați din tainele meseriei de cercetător, iar tot ce vor face în laboratoare va fi descris pe înțelesul tuturor.

    Accesul în cadrul evenimentului este gratuit.

    Iată programul evenimentelor de la Muzeul Antipa:

    1.Colțul naturalistului

    Coordonatori: Dr. Oana Paula Popa, Dr. Elena Iulia Iorgu, Dr. Ana-Maria Krapal, Drd. Alexandra Florina Popa

    2.Kitchen Science – Cum putem să extragem ADN din fructe și cum îl putem vizualiza?

    Coordonatori: Drd. Andreea Maria Brezeanu, Dr. Andrei Ștefan

    3.Cum trebuie să preparăm insectele pentru o colecție de entomologie?

    Coordonator: Dr. Melanya Stan

    4.Curiozități din lumea lepidopterelor și metode inedite de capturare a acestora

    Coordonator: Dr. Mihai Stănescu

    5.Uite cu ce ne hrănim!

    Coordonator: Andreea Cătălina Drăghici

    6.Taxidermia, știință sau artă?

    Coordonator: Radu Pană

    7.În căutarea paraziților păsărilor

    Coordonatori: Dr. Costică Adam, Dr. Constantinescu Cristina, Drd. Angel Irimia

    8.Fascinanta lume a detaliilor: universul microscopiei electronice

    Coordonatori: Dr. Rozalia Motoc, Maxim Bâlcu

    9.Muzeul și păsările Bucureștiului

    Coordonator: Dr. Angela Petrescu

    10.Crustaceele din România

    Coordonator: Dr. Ana-Maria Petrescu și Dr. Iorgu Petrescu

    11.Vietăți cu sânge rece

    Coordonator: Dr. Alexandru Iftime

    6. Expoziția „Trecut-au anii” 2022, la Palatul Șuțu

    Trecut-au anii 2022 expozitie palatul sutu
    Expoziția vrea să arate cum s-a schimbat Bucureștiul de-a lungul anilor Foto: Facebook

    Până pe 15 octombrie, pe gardul Palatului Șuțu poate fi vizitată gratuit, 24/24, expoziția „Trecut-au anii” 2022. Expoziția a început de pe 16 septembrie.

    „Trecut-au anii” 2022 continuă tradiția expozițiilor outdoor găzduite la începutul toamnei de Palatul Suțu (Muzeul Municipiului București), expoziții gen „then and now” cu fotografiile lui Andrei Bîrsan din anii ‘80-‘90 refăcute în zilele noastre de 30 fotografi ai Bucureștiului.

    „Oare s-a schimbat Bucureștiul în ultimii 30-40 de ani? Da, în bine, Da, în rău… vizitatorii sunt invitați să decidă care/cum s-a schimbat”, anunță organizatorii.

    7. „Doi pe o bancă”, la Teatrul de Comedie

    La Teatrul de Comedie, în Sala Radu Beligan, se joacă, sâmbătă, de la ora 19:00, piesa „Doi pe o bancă”. Spectacolul se joacă și duminică de la aceeași oră. Poți să iei bilete de aici.

    Ilona Brezoianu și Mihai Bendeac spun o poveste emoționantă în care adevărurile se dezvăluie greu, dureros, cu intensitate.

    Sinopsisul piesei spune în felul următor: La lăsarea întunericului, El și Ea se-ntâlnesc, mai mult sau mai puțin întâmplător, pe-o bancă, în parc. De-aici se naște o comedie emoționantă în care adevărurile se dezvăluie cu dificultate, dar și cu mult umor și intensitate. Un spectacol despre căutare, despre singurătate și eșec, dar și despre iubire și speranța de a o regăsi.

    Foto principală: Facebook Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Ce se mai întâmplă prin oraș: 7 evenimente la care să mergi weekendul ăsta...