hotnews

De la oraș la sat: s-au mutat la casă cu livadă, ca să-și poată hrăni copilul cu fructe crescute de ei

publicat pe 22 oct. 2024

    Georgiana, Bob și fiul lor Eric s-au mutat de la oraș la sat în pandemie, din cauza alergiilor puternice ale celui mic. Locuiesc la 30 kilometri distanță de Capitală, într-o casă de 100 metri pătrați, așezată într-o livadă. Aici, își cresc propriile fructe și legume și au un atelier în care creează obiecte din piele naturală, personalizate în funcție de cerere.

    La câteva luni după ce s-a născut Eric, fiul Georgianei și al lui Bob, copilul a primit diagnostic de alergii alimentare severe. Pe măsură ce înainta în vârstă, avea reacții la din ce în ce mai multe alimente, inclusiv la legume și fructe proaspete. „Atunci am zis că locul nostru nu mai este la oraș, deoarece familia noastră nu se poate dezvolta armonios aici. Ne-am dorit un loc al nostru, unde să ne putem crește o parte din mâncare și să luăm o gură de aer curat”, povestește Georgiana.

    Dar nu a fost nevoie să caute acel loc al lor, căci a venit către ei. În 2020, tatăl lui Bob i-a sunat să-i anunțe că un prieten caută să-și vândă fosta casă de vacanță, care se afla la doar 30 kilometri de București, în Livedea, Ialomița. O casă de 100 metri pătrați, cu un teren de 1000 metri pătrați pe care creștea deja o livadă. S-au îndrăgostit de livadă, din care cel mic a și gustat fructe, fără să aibă vreo reacție alergică. Asta și faptul că urmau să aibă orașul aproape, în cazul oricărui tip de urgență medicală, i-a convins să cumpere.

    Renovare pe cont propriu, cu panouri solare și izolație brici

    Casa are  o sufragerie spațioasă, o bucătărie, o baie și două dormitoare, dintre care unul a devenit atelierul Crafty Lil Bobber, pe care, în viitor, speră să-l mute într-o anexă a casei sau în garaj. Satul nu are nici rețea de gaze, apă sau canalizare. Au puț pentru apă și fosă pentru canalizare. Curent au o dată din rețea, apoi din panourile solare pe care le-au montat pe acoperiș.

    „Ne dorim să fim cât mai sustenabili și să avem un impact cât mai mic asupra naturii, așa că primele investiții au fost în a izola casa cât mai eficient posibil, din punct de vedere termic (izolație, uși/geamuri noi). În primul an, am montat boiler solar, iar în 2023 am reușit, prin intermediul programului Casa Verde, să montăm panouri solare”, povestește Georgiana.

    Au făcut un credit de 35.000 euro pentru a cumpăra casa, apoi au investit încă 15.000 euro în renovarea și îmbunătățirea ei. Pentru că satul e mic, nu au reușit să găsească meșteri pricepuți cu care să lucreze și au învățat să facă singuri lucrările necesare. Bob fiind cel care încă se ocupă de tot ce e nevoie atât la casă, cât și în jurul ei.

    Livadă cu pomi fructiferi, pat de legume și găini

    „De teren ne-am îndrăgostit când am vizionat casa. Locuim într-o mică livadă, cu pomi fructiferi care ne îndulcesc din primăvară și până în toamnă”, spune Georgiana. Au în ea căpșuni, cireș de mai, cireș de iunie, vișini, mai multe soiuri de meri, peri, pruni, fructe de pădure și nuci. Cei doi au plantat și smochini, goji și aluni. Au și un mic pat de legume și ierburi aromatice, iar în 2024 au construit și un solar.

    „Bob este foarte bucuros de mutare și de faptul că-și poate planta tot ce-i trece prin cap (începuse cu grădinăritul încă de când locuiam la apartament, unde creștea castraveți). În 2024, spre exemplu, a crescut unii dintre cei mai iuți ardei din lume”, spune Georgiana.

    Dacă în 2023 au crescut prepelițe, în 2024 au câteva găini. Fac asta ca să aibă ouă proaspete pentru cel mic, căruia încearcă să-i diversifice alimentația.

    „Îmi place siguranța pe care casa mi-o oferă”

    Georgiana se bucură de siguranța și spațiul pe care casa le-o oferă. Îi place inclusiv faptul că apa, cât și încălzirea depind de ei. Au optat pentru un design simplu și minimalist, unde au renunțat la covoare și draperii, pentru a evita alergiile copilului, dar asta îi ajută să facă mai repede curat și le place. A fost o provocare să facă pasul și proprietara subliniază că psihicul și frica de schimbare sunt, de fapt, principalele provocări.

    Drumul ales nu e lipsit și de greutăți, adaugă ea, cum ar fi faptul că Eric, copilul lor, face naveta în satul apropiat (școala oferă transport), pentru că Livedea nu are școală, sau că ei au trecut la o reconversie profesională.