De la oraș la sat: au locuit în UK și Asia, dar și-au găsit liniștea în Apuseni, unde au renovat 3 șuri vechi de 90 ani
publicat pe 05 dec. 2023Traiul urban poate însemna adesea un ritm alert, poate fi gălăgios și poluat. Suntem curioși să aflăm poveștile oamenilor care au plecat din oraș, să descoperim de ce au luat această decizie, cât de greu sau ușor le-a fost și cum li s-a schimbat viața. Continuăm seria „De la oraș la sat” cu povestea unei familii care s-a mutat la țară, în satul Criș din Apuseni, după ce a locuit 20 ani în Marea Britanie.
Mihaela și Octavian au aproape „60 anișori”, iar în 1998 ani s-au mutat în UK, pentru a face un MBA acolo. Au locuit în Marea Britanie timp de 20 ani, iar după ce băieții lor s-au maturizat și au fost pe picioarele lor, cuplul a pornit cu rucsacul în spate în Asia (India, Nepal, Laos, Cambodgia), din dorința de explorare de sine.
Timp de trei ani au urcat toți munții pe care i-au găsit în cale, au călătorit cu autostopul și autobuze locale, au locuit la oameni prin sate și au făcut voluntariat în schimbul cazării și meselor. Deși n-au avut mulți bani, zonele non-turistice pe care le-au ales le-au permis să aibă un trai simplu și fericit. „Am descoperit că oamenii sunt la fel oriunde în lume, indiferent de cultură, religie, clasă socială. Am avut parte de multă bunătate și, parcă cu cât oamenii trăiau mai greu și mai simplu, cu atât erau mai frumoși la suflet”, spune Octavian.
Din toată experiența trăită, el și soția lui au reușit să se descopere mai bine și au știut că își doresc o viață simplă, aliniată cu natura. Odată reveniți în România, au cutreierat țara timp de luni bune în căutarea unui loc mai retras, iar toate drumurile i-au dus în Apuseni. „Când am ajuns aici pe deal a fost dragoste la prima vedere, în ciuda drumului impracticabil, lipsei de apă și a faptului că cele trei case și trei șuri din bârne de lemn erau nelocuite de 20 ani, într-o stare precară”, explică el.
Dealul cu Trei Case, unde noul se îmbină frumos cu vechiul
Așa au ajuns să-și construiască o viață în satul Criș, comuna Blăjeni, județul Hunedoara, deși n-a fost ușor la început, iar procesul de obținere a hârtiilor de proprietate a durat trei ani de zile. Cu toate astea, în acest timp, ei s-au mutat la sat și au început să lucreze la curățarea terenului și la renovarea caselor.
Mihaela și Octavian au câteva hectare de teren, iar cel mai apropiat vecin al lor este la 400 metri sus pe deal, în timp ce următorii sunt patru familii împrăștiate pe dealul de vizavi. Însă fix acești vecini sunt și „eroii poveștii”, așa cum spune proprietarul.
Ei au trei case cu vechime de 80-90 ani, construite din bârne de lemn de meșteri locali, făcute cu multe economii, pentru că cele 15 familii care locuiau pe vremuri pe dealul acesta erau foarte sărace.
Când s-au apucat de renovare, vecinii i-au primit cu brațele deschise (și plăcinte calde), au avut răbdare cu ei, i-au învățat de-ale locului și i-au încurajat atunci când au trecut prin perioade mai dificile.
„Spre exemplu, într-o dimineață când mă apucasem cu unul din băieții noștri să dăm jos internita (azbociment) de pe una dintre șuri care stătea să cadă, ne-am trezit cu patru vecini (între 64 și 82 ani) care au venit să ne ajute, pentru că aflaseră că lucram la acoperiș. În două ore totul a fost gata”, zice Octavian.
Mulți le-au spus că sunt „nebuni să renoveze vechiturile astea”, dar ei s-au încăpățânat și așa au învățat rapid să facă lucruri pe care nu le-au făcut niciodată, cu mâinile lor. Au cerut și sfaturi de la specialiști în restaurări de monumente și construcții vechi, iar asta i-a ajutat foarte tare.
Momentan familia a renovat două șuri, iar pe cea de-a treia, în care locuiesc, au transformat-o într-un spațiu simplu, dar comod. „Am încercat să păstrăm tot ce am putut din vechea construcție și să îmbinăm cât de frumos vechiul cu noul”, a zis Octavian.
Ferestrele pe post de televizor
Casa lor are 32 metri pătrați și este open plan. Unde se ținea fânul odată este living-ul, baia și bucătăria sunt în locul unde era grajdul de animale, iar patul este deasupra fostului grajd. Locuințele sunt poziționate pe un teren care are și pădure, iar provocarea a venit din faptul că sunt pe un deal.
Cuplul a studiat permacultură și a învățat rapid, pentru a trăi în armonie cu natura. Au două grădini de legume și fructe de pădure și au plantat cel puțin 70 pomi și tufe de toate felurile, în timp ce au grijă de pomii fructiferi care erau deja aici și folosesc doar îngrășăminte naturale.
N-au făcut un calcul al banilor pe care i-au investit de-a lungul anilor în renovări, din economiile personale, dar Octavian spune că au fost mai mulți decât dacă ar fi dărâmat totul și au construit ceva nou.
La capitolul utilități, în zonă există curent încă din anii ’70-’80, deși mai rămân fără vreo două zile, după vreo furtună. Apa este de la izvoarele din pădure, plus că și colectează apă de ploaie de pe toate acoperișurile. Încălzirea este cu lemn, pentru gătit au gaz de la butelie, iar canalizarea au făcut-o ei, prin fosă septică și țevi de scurgere.
Unul dintre elementele casei care le aduce bucurie este fereastra dinspre vale. „Noi îi spune televizor, că altul nu avem. Nu te mai saturi să vezi cum se schimbă natura în fața ta. De fapt, acolo era ușa pe unde se băga fânul în șură pe vremuri”, spune Octavian.
„Vrem să împărțim locul cu cei care au deschidere spre natură”
La Dealul Cu Trei Case, o șură renovată este destinată celor care vor să vină într-un loc magic, unde să se bucure de liniște, simplitate și de natură. Când au finisat primul spațiu, au introdus conceptul de donație, dar oamenii au fost confuzi, iar feedback-ul a fost spre un tarif fix. Mihaela și Octavian nu-și doresc un business, dar au nevoie de un venit din care să poată trăi și să continue proiectul început.
Au deschis în 2022 și îi așteaptă cu gemuri de casă, povești și minunățiile din jur pe toți cei care înclină spre stilul ăsta de viață și își doresc pace. Ei primesc și voluntari cărora le oferă masă și cazare în schimbul ajutorului oferit, iar în ultimii patru ani au avut oameni din SUA, Scoția, Germania, Suedia, Mexic, dar și România.
-
LIFE
De la oraș la sat: au renovat o fostă casă de vacanță de lângă Cluj, iar acum trăiesc permanent într-un concediu
-
LIFE
De la oraș la sat: s-au mutat la marginea unei păduri, unde își cresc o grădină bogată în legume, pomi și flori de toate soiurile
-
LIFE
De la oraș la sat: un tată și fiica lui au renovat o casă șubredă și o șură veche de 100 ani
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.
Love, fiul meu si sotia au stat 6 ani in Anglia si totusi s-au intors in Romania dupa ce le-am dat un teren viran de 5900 mp la tara. Cred ca pot gasi linistea si aici.