De ce e mai bine să bei vin la grătar
La grătar, răspunsul cel mai comun și firesc pentru întrebarea „Ce bem?” este berea. Dar dacă ți-aș spune că există o opțiune la fel de răcoritoare, dar mult mai ușoară și potrivită cu orice fel de preparat – chiar și cu micii? Uite o opinie nepopulară, dar întemeiată: e mai bine să bei vin la grătar, decât obișnuita și banala bere. Permite-mi să argumentez.
Trei motive pentru care e mai bine să bei vin la grătar
Luna mai este, în România, luna (neoficială) a grătarelor. Începând cu vestitul grătar de 1 Mai muncitoresc, se deschide sezonul micilor sau marilor adunări la iarbă verde, de la care nu pot lipsi sacii de cărbune și caserolele cu mititei și tot felul de cărnuri suculente care parcă au gust mai bun îmbăiate în fumul de lemn care a ars mocnit sub ele. Deși berea este opțiunea tradițională pentru mulți pasionați de grătar, iată trei motive care te-ar putea convinge că vinul poate fi o opțiune cel puțin la fel de bună ori chiar mai potrivită pentru un astfel de eveniment.
1. Versatilitatea
Vinul vine într-o gamă largă de culori și mai ales arome, ceea ce îl face incredibil de versatil când vine vorba de asocierea cu grătarul. Fie că pregătești coaste afumate, porcn marinat în sos dulce-acrișor sau cârnați picanți la grătar, fără îndoială există un vin care poate completa perfect aromele meniului ales. Iar asta este una dintre marile calități ale vinului – se potrivește cu orice. Da, chiar și cu tradiționalii mititei.
2. Complexitatea gusturilor
La fel ca grătarul, vinul poate fi complex și subtil, cu multiple straturi de arome pe care le descoperi treptat, cu fiecare înghițitură. De la notele aspre, pământoase ale unui Cabernet Sauvignon la aromele florale ale unui Sauvignon Blanc, vinul adaugă o dimensiune suplimentară experienței de grătar, amplificând plăcerea generală a mesei.
3. Efectele asupra digestiei
Pe românește, râgâitul e semnul clar că berea nu e tocmai o băutură prietenoasă cu digestia. Acidul îți umflă excesiv stomacul cu aer și te face să te simți prea plin, chiar greoi. Iar la un grătar la care vrei să te bucuri cât mai mult de toate preparatele, nu este ideal. Pentru că nu este carbonat, adesea vinul nu creează probleme de balonare, ci dimpotrivă. Aciditatea crescută a vinului poate stimula producția de enzime digestive pentru ca, în cele din urmă, chiar să îmbunătățească procesul de digestie.
Cum să cuplezi diverse soiuri de vin cu cele mai populare preparate de grătar
Dacă încă nu te-am convins că vinul este o variantă potrivită pentru grătar, sper că te vor convinge câteva exemple de combinații între diferite tipuri de vin și diferite tipuri de preparate la grătar.
Mititei și Sauvignon Blanc
Datorită aromelor proaspete de citrice, flori, ierburi și fructe tropicale, vinul alb poate face o echipă excelentă cu mititeii la grătar. Aciditatea vibrantă a unui Sauvignon Blanc va echilibra condimentele folosite în asezonarea cărnii pentru mititei, astfel încât le va oferi o prospețime plăcută pe cerul gurii.
Mititei și Fetească Neagră
Nici nu mai intră în discuție faptul că vinul roșu se combină cel mai bine cu preparatele din carne roșie, așa că asocierea dintre mititei și un vin precum Feteasca Neagră este firească. Gustul său bogat și plin și taninii echilibrați o face o alegere perfectă pentru micii de vită, porc sau chiar oaie. Regulă pe care o poți aplica și în cazul cârnaților sau a unei fripturi de vită friptă pe grătar.
Ceafă de porc și Cabernet Sauvignon
Vinul Cabernet Sauvignon are o astringență bine temperată, perfectă pentru a fi cuplată cu mâncăruri tradiționale sau din vânat. Ceea ce îl face potrivit și pentru o ceafă de porc la grătar, afumată bine și asezonată cu rozmarin. Tonurile de cireșe negre, nuanțele de zmeură și taninurile puternice se potrivesc de minune cu gustul intens ale unei fripturi din carne roșie.
Pește și orice fel de vin alb
Pentru grătarele cu un meniu ceva mai ușor și sofisticat, precum peștele, este păcat să nu acompaniezi masa cu un vin alb răcoritor. Majoritatea vinurilor albe au niveluri ridicate de aciditate, ceea ce echilibrează uleiurile naturale ale cărnii de pește. În plus, aromele citrice, florale subtile pot, adesea, evidenția gustul și textura peștelui, pentru o experiență gustativă cu adevărat savuroasă.