Cum să colaborezi cu succes cu un arhitect sau designer de interior
Găsirea unui designer de interior care îți poate face viziunea să prindă viață este ca și cum ai găsi un partener de viață sau un prieten de drum lung – nu va funcționa dacă nu există chimie inițială și preferințe similare. Nu este suficient doar să îți placă de acea persoană, este important să găsești pe cineva cu care îți este ușor să lucrezi și care simți că te ascultă și te înțelege.
La baza unei colaborări fructuoase cu un profesionist în design de interior stă comunicarea. Fii sincer cu tine însuți și fii sincer cu profesionistul referitor la aspectele majore ce țin de colaborarea voastră, pentru că doar așa rezultatul final va fi la nivelul așteptărilor tale.
Stabilește clar bugetul!
Gândește-te cu atenție la bugetul general de care dispui, inclusiv suma maximă pe care ești dispus să o cheltuiești pentru amenajarea visurilor tale. Unii clienți nu sunt onești asupra bugetului, de teamă să nu ajungă să fie taxați supraevaluat, dacă anunță că dispun de un buget generos. Asta este însă în defavoarea ta, penru că riști ca designerul să opteze pentru variante low-cost de materiale sau mobilier care vor afecta per ansamblu calitatea întregii amenajări.
La polul opus, dacă vei comunica un buget pe care nu îl poți onora, spre finalul amenajării veți ajunge la un moment dat în impas, iar profesionistul în design va fi obligat să recalibreze designul conform noului buget, cu impact negativ asupra calității.
Ce îți dorești exact de la acest proiect?
Fiecare proiect este diferit. În funcție de necesități, poți colabora cu un specialist pentru o amenajare mai simplă, ce implică doar partea de (re)decorare. Poți, de asemenea, să îi soliciți ajutorul pentru o amenajare complexă, ce implică planificarea spațiului, recompartimentare și proiectare. Și, nu în ultimul rând, puteți colabora pentru execuția proiectului.
Cert este că angajarea unui designer de interior îți poate economisi bani și oferi libertatea de a-ți urma viziunea atunci când creezi spațiul perfect pentru tine și familia ta. Cu condiția esențială de a comunica deschis și direct, de la bun început, ce anume îți dorești să rezulte în urma colaborării.
Stilul este totul
Un alt element pe care trebuie să îl iei în considerare este stilul tău personal. Când discuți despre gusturile tale de decor cu un profesionist, trebuie să fii foarte precis despre îți place și ce nu.
Cel mai bun mod de a afla despre stilul și gama unui designer este să ceri să-i vezi portofoliul. Dacă nu simți că te conectezi cu niciuna dintre lucrările acestuia, este OK să continui căutarea.
Stabiliți un plan de lucru și fiți prezenți în comunicare!
Acum că faceți parte dintr-o echipă, puteți pune la punct un plan de atac. De unde veți începe amenajarea? Dacă mai multe camere trebuie reproiectate, este necesar să fii practic în acest sens. Care sunt materialele pe care trebuie să le cumpărați în prima fază? Care este bugetul de care trebuie să dispui la începutul proiectului?
De asemenea, este foarte important să fii prezent în comunicarea cu profesionistul și să răspunzi rapid, dacă ții ca termenul agreat de finalizare a proiectului să fie respectat. Termenele limită nu vor fi respectate dacă nu răspunzi eficient la e-mailuri, estimări și facturi. Lucrurile aflate în așteptare vor fi oprite, produsele aflate în stoc se vor epuiza și vor avea brusc termene de livrare lungi sau se vor scumpi.
Comunică eficient ce îți place și ce schimbări dorești
Deși ai încredere în instinctele și experiența unui designer de interior pentru a crea spațiul perfect pentru tine, trebuie să poți comunica ceea ce îți dorești în casa ta. Fie că este vorba despre ceva abstract, precum direcția designului, sau specific – culoarea peretelui, de exemplu, trebuie să te simți confortabil să îți comunici dorințele.
Înainte de a selecta un designer de interior, este util să creezi un fișier constând din imagini din reviste cu designul camerelor preferate, fotografii personale de călătorie, piese de mobilier, țesături, iluminat etc., care exprimă estetica designului pe care îl preferi.
De asemenea, o idee bună ar putea fi să vizitați câteva magazine de mobilă și să faceți fotografii cu piese de mobilier care se potrivesc viziunii și stilului tău de design. Nu uita să faci un inventar al mobilierului și al accesoriilor existente și să stabilești împreună cu profesionistul ales ce piese ți-ai dori să păstrați în noua amenajare a spațiului.
Acum că știi ce urmează, poți face primul pas: alegerea arhitectului sau designerului de interior cu care vei lucra. Pe platforma RIDA poți vizualiza proiectele a sute de specialiști în domeniu și îi poti contacta pentru a realiza împreuna casa ta de vis!