De la specialiști

Cum să-ți calculezi proporțiile în amenajarea casei, încât să nu te lovești de mobilier

    Pentru o amenajare de succes, dimensiunile şi volumele sunt repere foarte importante, fie că vorbim de obiecte sau spații în sine. Cum obții proporții echilibrate în amenajarea casei? Există câteva puncte concrete care te vor ajuta. 

    Două arhitecte şi un designer de interior îţi povestesc principiile pe care le aplică în fiecare proiect, pentru ca proporţiile din amenajarea casei să fie unele armonioase, care să vină în întâmpinarea nevoilor tale.

    1. Nu sparge spațiul inutil

    proporţii
    O cameră generoasă reduce restricţiile legate de proporţionalitate

    În orice amenajare, alege întâi obiectele de mari dimensiuni înainte celor mici pentru a te asigura că spaţiul nu se aglomerează şi permite circulaţia. În etapa selecţiei mobilierului mare, e important să te raportezi la încăpere şi să proporţionezi elementele. Un dormitor scund nu este compatibil cu un pat cu baldachin. O bucătărie îngustă nu poate include o insulă. Un living pătrat nu trebuie delimitat funcţional prin culori diferite. Spaţiul dictează compartimentarea, înălţimile şi volumele, iar când el este mic şi scund, totul trebuie adaptat.

    „Dacă un apartament este mic, încerc să nu fragmentez pardoseala. Fac tot posibilul să am o suprafaţă continuă, uneori chiar şi din ceramică. Dacă are pattern, creez senzaţia unui covor, în loc de o suprafaţă mare şi anostă. Dacă am un hol îngust şi întunecat, poate reuşesc să strecor spaţii de depozitare „invizibile” cu ajutorul unui dulap îngust, înalt până în tavan cu deschidere tip-on, astfel încât eu îl percep ca pe un perete continuu”, explică arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design.

    2. Fă mobilă pe comandă acolo unde standardul nu ți se potrivește

    amenajarea casei
    Amenajarea casei: dacă ai o înălţime peste medie, ia în considerare o canapea mai lată, precum cea aleasă de echipa Jooca Studio

    Majoritatea pieselor de mobilier sunt realizate conform înălţimii şi greutăţii medii ale populaţiei. Aşa că mobilierul de bucătărie se află adesea la o înălțime de 90 centimetri, canapelele au o înălțime a șezutului de 45 centimetri, iar lista poate continua. Dacă nu te încadrezi în aceste clişee, adaptează mobila după propriile criterii.

    Dacă ești mai înalt, șezutul canapelei ar trebui să fie mai lat pentru a fi confortabilă. Iar dacă ești mai scund, ai nevoie ca dulapurile să fie făcute în așa fel încât să ajungi și la raftul de sus. Pentru asta, câteodată e mai eficient să faci pe comandă decât să cumperi standard, spune arhitecta Alexandra Năstase de la Jooca Studio.

    Joacă-te și cu elementele pur estetice, cum ar fi covorul. „Legat de proporţiile covoarelor, mie îmi place să fie mai mari, să încadreze cu totul canapeaua sau patul. Dacă acest lucru nu este posibil, îmi place să fie poziţionat asimentric, pentru a scoate în evidenţă un anumit element”, e de părere ea.

    3. Gândește-te la fluxul încăperii

    Amenajarea casei: asigură-te că există un culoar de trecere confortabil pentru fiecare zonă

    Într-o cameră dreptunghiulară, centrul ar trebui să fie cât mai liber pentru a-ţi permite să te deplasezi până pe toată lungimea camerei fără obstacole. Într-un living cu mai multe funcţionalităţi, ar trebui să iei în calcul ordinea în care desfășori activitățile respective şi dacă modul de aranjare a mobilei nu cumva o sabotează pe una dintre ele. Spre exemplu, dacă aşezi biroul lângă zona TV, e foarte probabil să fii mereu distras de Netflix.

    4. Nu pierde din vedere ergonomia

    Alegerea modelelor şi modul cum ele se alătură influenţează semnificativ ergonomia spaţiului. În ideea de a asigura confortul, informează-te despre modul ideal de a folosi anumite obiecte. 

    Spre exemplu, laptopul se aşază de obicei direct pe birou, dar de cele mai multe ori necesită un suport care să-l ridice pentru a fi la înălţimea privirii şi să nu determine dureri de spate. Lumina din bucătărie nu ar trebui să fie centrală atunci când găteşti, pentru că zona de preparare este umbrită. Soluţia potrivită este să ataşezi o bandă LED sub dulapul de bucătărie superior pentru a avea lumina directă asupra ingredientelor. Tot aşa, lumina de machiaj nu ar trebui să vină de sus pentru că produce umbre pe faţă; în schimb soluţia este să aduci corpurile de iluminat în lateralele oglinzilor.

    5. Nu alinia totul la aceeași înălțime și renunță la simetrie

    „Nu pune totul la aceeaşi înălţime. Desigur, nu ar trebui să ai un fotoliu cu spătar prea înalt lângă o canapea foarte joasă, piesele acestea de mobilier ar trebui să aibe proporţii similare. Dar este important să variezi înălţimile astfel încât privirea să fie atrasă către diverse locuri din încăpere. De exemplu, un colţ de cameră decorat cu o consolă înaltă, un perete „galerie” cu tablouri de dimensiuni diferite şi un ghiveci mediu cu plante”, explică arhitecta de la Gabrielle Interior Design.

    Când obiectele se aliniază la aceeaşi înălţime, îşi pierd naturaleţea şi expresivitatea, devin mai degrabă exponate decât decoraţiuni. Jocul de înălţimi, volume şi dimensiuni asigură o dinamică plăcută în amenajare şi permite stilului să se manifeste.

    Tot în ideea de a sparge uniformitatea spaţiului, nu încerca să asortezi excesiv elementele sau să le alegi identice ori neapărat din acelaşi set. Designerul de interior Mihaela Bănica de la Deer Home crede că un living în care fiecare element are perechea lui, de la fotolii, lampadare, perne decorative sau vaze poate părea artifical, obositor şi monoton. Nici cealaltă extremă, în care fiecare piesă este diferită nu este o opţiune, adăugă ea. 

    6. Ţine cont şi de dimensiunile standard

    E important ca patul să fie ales astfel încât să nu te loveşti cu tălpile de tăblia lui. La fel şi pentru canapea, trebuie să ţii cont de înălţimea ta pentru a alege modelul potrivit. Însă există anumite obiecte care ar trebui să aibă dimensiuni standard pentru a încadra spaţiul cu succes. Arhitecta Alexandra Năstase recomandă să ţii cont de proporţii şi înălţimea elementelor standard, dar să te joci mereu cu volumele. În acest fel vei decoperi combinaţii la care nu te-ai gândit iniţial şi care se pot potrivi foarte bine, spune ea. 

    Printre dimensiunile pe care ar trebui să le ai în vedere se află cele ale scaunelor (45 centimetri înălţime şezut, 45 centimetri adâncime şezut şi 90 centimetri înălţime spătar), ale dulapurilor (55-60 centimetri adâncime dacă este unul pentru umeraşe), ale meselor (76-80 cm înălţime), ale scărilor (cel puţin 90 centimetri lăţime) şi ale obiectelor sanitare (duşul ar trebui să aibă 90 centimetri lăţime şi 90 centimetri lungime, vasul de toaletă ar trebui aşezat la o înălţime de 50 cetimetri şi la o distanţă de 90 centimetri de celelalte obiecte). În plus, obiectele înalte din bucătărie ar trebui să se afle la cel puţin 20 centimetri de plită, iar cuptorul nu ar trebui înălţat mai sus de nivelul mâinilor.

    Arhitecta Gabriela Borlescu adaugă faptul că draperiile şi perdelele ar trebui să se monteze cât mai aproape de tavan, pentru a da înălţime spaţiului. Dacă vei poziţiona draperiile la limita de sus a ferestrei vei reduce din înălţimea camerei, iar atmosfera va fi una apăsătoare. De asemenea, este important să laşi minim 15-20 centimetri în stânga şi în dreapta ferestrei, pentru a te asigura că nu vor trece razele de lumină pe lângă ele.

    7. Foloseşte-te de culoare

    Când culoarea cea mai intensă apare în proporţia cea mai mică, atunci se remarcă mai bine 

    Atunci când o cameră are proporţii ciudate sau nu ştii cum ar trebui să împarţi decorul, poţi apela la scheme cromatice care să echilibreze vizual încăperea. Arhitectul Gabriela Borlescu recomandă: „Controlează schema de culoare. Nu face totul prea colorat pentru că va fi obositor, dar nu exclude culoarea de tot din amenajare. Foloseşte regula 60-30-10, 60% reprezintă culoarea dominantă, 30% culoare secundară şi 10% culoare de accent”, explică ea.

    Dincolo de reguli, proporţii şi repere, aplică şi propriul stil, de fiecare dată când trebuie să alegi obiectele. E important ca personalitatea ta să se reflecte în spaţiul unde locuieşti, iar dacă asta înseamnă un compromis la capitolul proporţii sau dinamică, e un preţ ce merită plătit.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum să-ți calculezi proporțiile în amenajarea casei, încât să nu te love�...