
Cum arată un apartament de 3 camere dintr-un bloc de la 1942, amenajat cu 25.000 euro
publicat pe 07 oct. 2024Limitările de buget nu sunt întotdeauna un lucru rău când vine vorba de amenajarea unui spațiu și asta pentru că ești forțat de circumstanțe să găsești soluții la care nu te-ai fi gândit altminteri. Arhitecta Ioana Corbu de la studioul Aproape 6 e de părere că astfel de constrângeri îți testează creativitatea, și că rezultatele obținute în situații complexe pot fi, de multe ori, peste așteptări. Și ea a fost nevoită să jongleze cu un buget restrâns în amenajarea unui apartament cu trei camere din București. Provocarea a fost să obțină un decor elegant și practic, fără să depășească suma de 25.000 euro.
Apartamentul se află în clădirea H139 de pe Calea Victoriei, o clădire simbol a Capitalei, consolidată și renovată integral în 2021. Imobilul are o istorie îndelungată, fiind construit între anii 1938 – 1942 de arhitectul Arghir Culina, una dintre marile personalități ale arhitecturii românești antebelice și interbelice.
Tema de la care a pornit amenajarea a fost crearea unei legături interior/exterior. Beneficiarii și-au dorit ca interiorul să păstreze emblematicul stil Art Deco, ce definește arhitectura clădirii. Proiectul a durat aproape un an și a presupus intervenții pe partea de mobilare a spațiului, pe finisaje și pe elemente de detaliu.
„Apartamentul este amenajat pentru închiriere ulterioară, așa că am pornit de la ideea de a crea un decor luxuriant care să facă trimitere la arhitectura deosebită a clădirii în care se află”, spune arhitecta Ioana Corbu.
Optimizarea costurilor, cea mai mare provocare a proiectului
Locuința are o suprafață utilă de aproape 80 metri pătrați. Este alcătuită din bucătărie, living și două dormitoare. Amenajarea este un amestec de elemente moderne și elemente Art Deco, ce fac trimitere la arhitectura clădirii în care se află apartamentul. Ancadramentele metalice care separă bucătăria de living, amintesc de elementele amplasate pe geamurile clădirilor istorice. Soluția nu doar că este una spectaculoasă din punct de vedere estetic, dar ajută ca bucătăria să aibă parte de lumină naturală. Ca să obțină atmosfera boemă dorită de proprietari, arhitecta Ioana Corbu s-a folosit de finisaje și detalii. Sticla și marmura au dat eleganță spațiului. La fel și tapetul, prezent în cele două dormitoare, și în living, la nivelul tavanului.
„Încadrarea în bugetul propus a constiuit cea mai mare provocare a proiectului. Ne-am dorit să aducem un echilibru între calitatea materialelor și stilul luxuriant ales, păstrând totuși un impact vizual puternic. Astfel, am lucrat mult în optimizarea costurilor, cântărind cu atenție elementele care necesită cel mai mare grad de detaliu și calitate”, explică arhitecta Ioana Corbu.
Resurse: mobilierul din bucătărie este de la Kitchen Expert. Comoda tv este de la IKEA. Tapetul este achiziționat de la Vladila. Construcțiile metalice sunt confecționate de Atelier RAM. Profilele decorative sunt de la Fabrica de Profile. Corpurile de iluminat sunt de la ARNStore. Fotoliile și tăbliile sunt de la The Home. Proiectul a beneficiat de un buget de 25.000 euro.
Tips&tricks pentru amenajare de la Ioana Corbu (Aproape 6)
- Sky is the limit: Sau în cazul amenajărilor interioare, chiar tavanul. Un tapet amplasat pe tavanul încăperii ne poate aduce o notă unică în design-ul ales și creează iluzia de înălțime și spațiu.
- Inside Out: Fiecare încăpere transmite o poveste și este esențial să înțelegem și să ținem cont în orice amenajare de contextul în care aceasta se află, valoarea sa istorică și elementele caracteristice zonei și amplasamentului.
- Mirror, mirror on the wall: Oglinzile sunt instrumente puternice în extinderea vizuală a spațiului și creează iluzia de profunzime.
- Mixed feelings: Adăugarea texturilor este foarte importantă într-o amenajare, pentru a ne aduce senzatia „cosy”, de „acasă”. Putem folosi texturi diverse în decorațiunile pe care le alegem (perne, draperii, covoare), cât și în materialele generale (putem încorpora materiale precum lemnul, metalul, piatra și sticla pentru a oferi o diversitate tactilă).
- Welcome to the bright side: Lumina joacă un rol cheie într-o amenajare, atât cea naturală, cât și cea artificială. Lumina naturală face spațiul mai mare și primitor, astfel, vom evita obturarea ferestrelor și folosirea mobilierului de mari dimensiuni amplasat în fata acestora, pentru a permite luminii să pătrunda cât mai mult în încăpere.
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de arhitecta Ioana Corbu de la Aproape 6.
-
Before&After
Expoziție în hol și o bibliotecă de plante, două elementele de bază din apartamentul interbelic al unui geograf îndrăgostit de Depeche Mode
-
Apartamente cu 3 camere
Furnirul de stejar, elementul care leagă amenajarea minimalistă a unui apartament cu 3 camere
-
Apartamente cu 3 camere
Before&after: amenajare cu focus pe spații de depozitare, după 50 ani fără reparații semnificative
-
DESIGN INTERIOR
Cele mai relaxante culori pentru dormitoare. 7 amenajări din care să te inspiri pentru o atmosferă zen
Culorile pot influența starea de spirit și calitatea somnului.
-
UTILE
De ce scârțâie patul cu somieră? Cum rezolvi repede această problemă
Rezolvarea este foarte rapidă odată ce află cauza sunetelor nedorite.
-
UTILE
Se poate face intabulare fără succesiune? Ce trebuie să știi înainte de a începe procedura
Legea arată ce ai de făcut, chiar și ce excepții există.