Case

Cum arată o casă cu interior în stil Art Deco din Buzău, amenajată cu peste 200.000 euro

  Stilul Art Deco a prins popularitate în perioada anilor 1920, dar continuă să fie relevant și astăzi. Îl regăsim (reinterpretat) în bijuterii, modă, obiecte decorative, arhitectură și amenajări de interior. În acest material îți prezentăm o astfel de casă și te învățăm și să recunoști elementele care definesc stilul Art Deco.

  În 2020, o familie de vârstă mijlocie din Buzău a început să își construiască o nouă locuință, de la zero, cu o arhitectură în stil clasic, cu accente Art Deco. Și-au dorit ca amenajarea interioară să fie în aceeași notă.

  Așa că, în același an, au început discuțiile pentru amenajarea interioară cu arhitecta Natalia Berezovskaia de la Creativ-Interior, care își pusese deja amprenta pe mai multe locuințe elegante, emblematice pentru acest stil.

  Casa Art Deco Buzau - arh. Natalia Berezovskaia (15)
  Art Deco înseamnă atmosferă luxoasă, motive geometrice, imprimeuri și culori curajoase.

  Casa are o suprafață de 210 metri pătrați, dispuși pe parter și etaj. Parterul are un hol de intrare, cu casa scării, living, bucătărie cu dining, grup sanitar, depozitare sub scară, cameră tehnică și un dormitor pentru copii, cu baie proprie. La etaj se află dormitorul matrimonial, cu dressing și baie proprie, o a doua baie, plus un birou și o cameră de oaspeți cu dressing.

  Amenajarea a început în 2021, odată cu finalizarea lucrărilor de construcție, a durat un an și a costat peste 200.000 euro, din care mobilierul pe comandă a reprezentat aproximativ 40%.

  Cum recunoști un interior Art Deco

  Natalia își amintește că, la prima întâlnire, proprietarii i-au arătat imagini cu casa de unde s-au inspirat pentru proiectul de arhitectură, așa că i-a fost ușor să înțeleagă direcția pentru interior. Faptul că a putut lucra încă din faza de proiect de arhitectură a ajutat-o să poată face ajustările dorite la interior, înainte de a se începe construcția.

  1. Materiale prețioase

  Art Deco-ul a apărut în anii ‘20 ai secolului trecut, mai întâi în modă, și a fost creat să exprime bucuria și exuberanța de a trăi, după ororile Primului Război Mondial. A fost dintotdeauna un stil luxos, pe care nu prea îl poți păcăli cu imitații ieftine sau compromisuri.

  În amenajarea de față nu s-a făcut nici un rabat la calitatea finisajelor: decorul îmbină în moduri curajoase plăci ceramice tip marmură, de mari dimensiuni, mozaicuri, parchet tip Chevron, oglinzi cu rame prețioase, texturi de catifea și accente aurii.

  2. Accente glam și strălucire

  Art Deco-ul nu e un stil timid sau monoton. Ca și anii lui de glorie, supranumiți „the roaring twenties”, strigă și atrage atenția prin materialele lucioase sau strălucitoare. Pentru a obține acest efect de eleganță, Natalia a folosit în toate camerele accente aurii sau bronz, suprafețe lucioase și corpuri de iluminat ce ies în evidență. Totul într-un echilibru perfect.

  În bucătărie, glam-ul e dat de placarea ceramică dintre corpurile de mobilier și de accentele bronz folosite pentru mânere, bateria de la chiuvetă și scafa de pe tavan.

  Dormitorul matrimonial are eleganța unei camere de hotel: mocheta confortabilă, tapițeriile de catifea, corpurile de iluminat prețioase și mobilierul cu accente aurii. Eleganța continuă în baia matrimonială, ce îmbină gresie tip marmură în două nuanțe, atât pe pereți cât și pe pardoseală. Accentele aurii se regăsesc chiar și în paravanul de duș.

  Casa Art Deco Buzau - arh. Natalia Berezovskaia (21)
  Un dormitor cu alură mai delicată, din care nu lipsesc materialele prețioase și formele geometrice.

   

  Glam-ul nu lipsește din dormitoarele de oaspeți de la etaj : deși mai temperate cromatic, accentele aurii le scot din banal. Unul dintre dormitoarele de oaspeți are și dressing propriu.

  Casa Art Deco Buzau - arh. Natalia Berezovskaia (10)
  Dormitorul de la parter este destinat băiatului, care vine în vizită cu soția.

  3. Motive geometrice

  Formele geometrice sunt reprezentative pentru stilul Art Deco și se reiau, de obicei, în diferite feluri. În living, de exemplu, ancadramentele decorative creează contururi, reluate de chenarul covorului și al scafei de pe tavan.

  Ca materiale, metalul și sticla sunt folosite frecvent în interioarele Art Deco. Aici, balustrada este confecționată din metal, vopsit auriu, cu motive tipice stilului.

  Casa Art Deco Buzau - arh. Natalia Berezovskaia (6)
  Holul de intrare în casă dezvăluie eleganța ce urmează.

  4. Simetrie și echilibru

  Stilul Art Deco incorporează trăsături de la mai multe stiluri, tradiționale dar și moderne. Nu îi lipsește însă niciodată simetria: elementele trebuie aranjate într-un mod clar, pentru a crea armonie vizuală. Liniile verticale, puternice, oferă senzația de ordine.

  Casa Art Deco Buzau - arh. Natalia Berezovskaia (7)
  Observați liniile geometrice și materialele prețioase.

  Deși bogat ornamentat (dacă îl comparăm cu un decor minimalist), holul păstrează regulile de simetrie. Scafa de pe tavan are aceeași dimensiune cu chenarul din pardoseală.

  Casa Art Deco Buzau - arh. Natalia Berezovskaia (5)
  Intrarea în dining e încadrată de profile decorative cu același tip de aplică.

   

  Tips&tricks pentru amenajare Art Deco de la Natalia Berezovskaia

  De ce să ții cont dacă vrei să ai un interior Art Deco azi:

  Pentru a amenaja un interior în stil Art Deco, este nevoie să se folosească motive grafice din acest stil, de exemplu profilele de pe pereți se pot monta urmărind pattern-uri Art Deco, sau draperiile și covoarele pot avea motive geometrice. Din stilul Art Deco nu lipsesc culorile negru și auriu (dar și culoarea smarald sau bleumarin), care adaugă mult mai multă eleganță unui interior.

   

  Ce greșeli poți face dacă vrei să ai un interior Art Deco azi:

  Astăzi nu prea se aplică stilul Art Deco original, pentru că, dacă îți dorești un interior echilibrat, trebuie să dispui de spații mari. Însă o greșeală pe care o fac cei mai mulți este să folosească prea multe elemente geometrice preluate din acest stil, prea multe detalii glam sau un amestec prea mare de culori.

  Ce nu trebuie să lipsească dintr-un interior Art Deco azi:

  Auriul, dar auriul satinat, adică finisajul alamei. Catifeaua este foarte importantă și patternurile specifice stilului Art Deco.

  Foto: Mihai Georgiadi

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum arată o casă cu interior în stil Art Deco din Buzău, amenajată cu peste...