Apartamente cu 4 camere

Cum arată apartamentul în stil new-yorkez al antreprenoarei Mirela Bucovicean

publicat pe 19 ian. 2023

    Obiectele cu care te înconjori acasă spun o poveste despre tine, iar asta se vede cu ochiul liber în apartamentul antreprenoarei Mirela Bucovicean. Amenajarea este un mix subtil de nou și vechi care reflectă întru totul personalitatea antreprenoarei. Spațiul în sine este unul încărcat de istorie, apartamentul fiind situat într-un imobil din Dorobanți, construit în 1939. 

    Designerul Corina Rădulescu de la Interiorscape Design a fost cea care s-a ocupat de mobilarea apartamentului. Spune însă că a fost o muncă de echipă. Mirela își cunoaște bine gusturile, așa că a vrut să se implice în tot procesul de amenajare. Cele mai multe obiecte integrate în decor au fost cumpărate din outlet-uri sau magazine vintage, iar câteva piese fuseseră achiziționate anterior de proprietară.

    „Această strategie ne-a ajutat să optimizăm bugetul, dar și să obținem o amenajare originală”, spune Corina. „Proiectul nu a durat mai mult de patru luni, cu toate întârzierile furnizorilor, iar bugetul alocat a fost de 20.000 euro. Cu mențiunea că multe obiecte folosite în amenajare erau deja cumpărate”.

    apartament Dorobanti
    Imagine din antreu. Corpul veiozei este de la Quadra. Abajurul a fost personalizat pentru a se potrivi cromatic cu tapetul animal print.

    Spațiul păstrează elemente originale de arhitectură

    Apartamentul are patru camere și o suprafață de 90 metri pătrați. Este alcătuit din două dormitoare, dintre care unul a fost transformat în dressing, living și dining, amenajate într-un spațiu comun, baie și bucătărie, plus o mică terasă care devine loc de răsfăț, mai ales în diminețile de vară. Din punct de vedere al arhitecturii, proprietara a încercat să păstreze cât mai multe elemente originale, în semn de respect pentru trecutul locului.

    Clădirea în care se află apartamentul este un bloc cu două etaje, construit în perioada interbelică. „M-am alăturat proiectului, după încheierea lucrărilor de renovare. Mi-a revenit misiunea de a decora spațiul și de a alege piesele de mobilier care să se potrivească tematicii propuse”, povestește Corina.

    Apartamentul din Dorobanți amintește de locuințele luxoase de pe 5th Av din New York

    Sursă de inspirație pentru amenajarea apartamentului din Dorobanți a fost New York-ul, oraș de care Mirela e foarte atașată. Stilul este un Art Deco reinterpretat, cu elemente care te trimit cu gândul la locuințele luxoase de pe 5th Av. Salonul, inițial un spațiu de trecere, neutilizat, a fost transformat într-un dining primitor, cu masă rotundă și scaune tapițate.

    Masca de șemineu este realizată pe comandă de Fabrica de Profile. Nu are un focar propriu-zis, căci l-au gândit încă de la început ca spațiu pentru cărțile preferate ale Mirelei. Lampioanele de deasupra mesei sunt un artificiu de design care fac trimitere la elementele „chinoiserie” integrate în designul apartamentelor moderne din Manhattan.

    „Când stau acasă, îmi place să petrec timpul în living, pe canapea. Mă uit la tablourile din casă – cred că am, în total, spre douăzeci de tablouri și prea putini pereți. Am colțul cu plante, colțul cu cărți. Este încăperea care îmi oferă cam tot ce am nevoie. În general, cred că spațiul în care trăim este o expresie a istoricului nostru, o manifestare palpabilă a personalității, dar și un indice destul de corect al momentului în care ne aflăm în viață. Uneori îmi plac casele încărcate, alteori am nevoie de minimalism. Cu siguranță, pentru mine, firul roșu de legătură din toate casele mele este eclecticul”, povestește Mirela.

    apartament Dorobanți dining
    Proprietara apartamentului iubește să fie gazdă, așa că a vrut ca spațiul să includă zone de socializare.

    Realizarea măștilor de calorifer din alamă, una dintre marile provocări ale proiectului

    Amenajarea livingului a fost ghidată de găsirea unui echilibru între estetic și funcțional. Decorul include aici mai multe elemente statement: măștile de calorifer din alamă, colecția de vaze Kaiser din porțelan biscuit pe care Mirela o upgradează ori de câte ori are ocazia, oglinda venețiană care nu își găsea loc pe nicăieri. Este încăperea în care se vede cel mai bine mixul de stiluri și de generații.

    „A fost o adevărată provocare să găsim persoana potrivită care să realizeze măștile de calorifer din alamă. Au un design unic, extrem de migălos și greu de executat. Putem să le considerăm răsfățul acestui proiect. Chiar și din punct de vedere financiar”, spune Corina.

    Mai sunt câteva obiecte cu poveste care merită menționate aici. Tabloul din spatele canapelei este o lucrare în ulei, realizată de tânărul artist Christian Roncea. A fost comisionat special pentru acest spațiu, în racord cu stilul interior și culorile alese. Alte piese de suflet sunt covorașul persan din mătase, vechi de 200 de ani și cei doi câini Fu, cumpărați de Mirela în timpul unei călătorii în Singapore. În cultura asiatică, sunt considerați protectori ai casei.

    Peretele din baie, placat cu oglindă antichizată manual

    Amenajarea băii a fost destul de complicată. Deși avea fereastră cu deschidere la luminatorul clădirii, încăperea suferea vizibil la capitolul lumină naturală. Corina a încercat mai multe variante de marmură și faianță, dar i se părea că indiferent de finisajul ales, interiorul rămâne la fel de întunecos și rece. Până la urmă, i-a venit ideea să placheze peretele din dreptul căzii cu o oglindă antichizată manual. S-a ocupat singură de proiect, dar misiunea s-a dovedit a fi mult mai complexă decât părea în tutorialele de pe youtube.

    „M-am bucurat mult că Mirela a acceptat ideea. A fost un proiect destul de dificil. Nu doar pentru că procedeul în sine este unul foarte anevoios, care cere timp și răbdare, ci și pentru că montajul plăcilor presupune extrem de multă atenție. Oglinda este fixată cu butoni de alamă, achiziționați de pe Amazon”, spune Corina. „Și rama cu vitraliu are o poveste interesantă. Este o ramă de pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, de pe vremea când se turna sticlă în forme rotunde. Se pare că face parte dintr-o reședintă tip castel. Este cumpărată de Mirela în 2007 de la târgul din Valea Cascadelor. Am poziționat-o într-o nișă, în spatele căreia am introdus lumină led naturală, astfel că atunci când este aprinsă, ai impresia că este o fereastră reală”.

     

    apartament Dorobanți baie
    Rama cu vitraliu de deasupra vasului de toaletă pare o fereastră în toată regula.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Corina Rădulescu

    • Be true to yourself – Când alegi piesele pentru amenajare, gândește-te în ce mod îți îmbunătățesc viața obiectele din jur. Astfel, vei simplifica procesul de achiziții, vei salva bani, timp, nu te vei mai plictisi atât de ușor de lucrurile pe care le ai.
    • Chiar dacă urmează să implementezi proiectul în etape, este important să ai la bază un concept, o idee pe care să mergi, astfel încât, achizițiile pe care le vei face în timp, să fie în concordanță cu ceea ce ai făcut până atunci.
    • Culorile din paletar nu au nicio legătură cu cele aplicate acasă, pe pereți. Înainte de a decide asupra culorii vopselei lavabile, fă un shortlist de două, trei nuanțe. Solicită furnizorului mostre de culoare. Aplică-le apoi pe pereți, în toate camerele, atât pe pereții expuși la lumină, cât și pe cei în contre-jour. Analizează nuanțele alese atât dimineața, cât și după amiaza, când e soare și când e înnorat.  Vei vedea că aceeași nuanță diferă în funcție de momentul zilei. Așa îți va fi mai ușor să te hotărăști.

    Principala recomandare de care să ții cont: fii flexibil în luarea deciziilor!

    • Nu te bloca într-o poză de pe Pinterest sau o imagine 3D. Pe parcursul amenajării apar situații neprevăzute care te pot pune în situația de a lua alte decizii decât cele cu care ai pornit la drum. Fie că e vorba de buget, de disponibilitatea furnizorului, fie că realitatea bate filmul, la multe capitole.
    • Odată ce ai stabilit un plan pentru amenajare sau chiar ai angajat pe cineva care să te însoțească în această experiență, nu mai cere părerea de la rude, prieteni sau vecini. Nu ei vor locui în casa ta. Nu ai nevoie de validarea nimănui. Cu siguranță, fiecare dintre aceste persoane are o altă părere, un alt backround, alte soluții. Așa că, dacă dorești să te muți rapid și să te bucuri de propriile alegeri, ia decizii în cunoștință de cauză. Nu te lăsa influențat de diverși oameni din jurul tău.

    Foto: Corina Rădulescu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments