Apartamente cu 2 camere

Cum arată apartamentul de 75 metri pătrați al unui programator pasionat de gătit

publicat pe 16 mai 2023

    Bucătăria este vedeta acestui apartament de 75 metri pătrați din Pipera. Proiectul de amenajare, semnat Sorina Istodorescu și Ionuț Șeicaru de la studioul de design interior CUBOO, a fost gata în șase luni. Suma totală investită în mobilarea spațiului a ajuns la 30.000 euro.

    Locuința se află într-un bloc nou din zona Pipera. În momentul preluării proiectului de către echipa CUBOO, finisajele erau deja montate, iar proprietarul a hotărât să le păstreze. Asta a însemnat mai puțină bătaie de cap pe șantier și un timp mai scurt de finalizare a proiectului. În ceea ce privește compartimentarea interiorului, apartamentul este alcătuit dintr-un open-space (living, bucătărie și un mic spațiu de lucru), un dormitor matrimonial cu baie proprie, dressing, încă o baie pentru oaspeți și o terasă.

    Beneficiarul este un tânăr programator, pasionat de gătit, așa că tot conceptul de amenajare a fost dezvoltat în jurul acestui detaliu. Sorina și Ionuț au proiectat zona de zi ca un spațiu destinat socializării. Marea provocare a fost integrarea tuturor funcțiunilor cerute de proprietar, fără să blocheze fluxul firesc al încăperii. Mobilierul este făcut pe comandă și a fost cea mai bună soluție găsită pentru eficientizarea spațiului.

    apartament Pipera bucătărie
    Insula este prevăzută cu spațiu de depozitare pentru sticle, pahare și băuturi.

    „Noi ne-am ocupat nu doar de proiectarea, ci și de execuția mobilierului”, povestește Sorina. „Ideea a fost să găsim o formulă care să asigure un echilibru mulțumitor între estetic și funcțional. Am mers pe linii simple, moderne care să reflecte stilul de viață al proprietarului. Ne-am folosit de diverse trucuri pentru a păstra amenajarea cât mai aerisită: culori deschise, mânere ascunse, electrocasnice incorporabile”.

    Amenajarea spațiului încurajează interacțiunea

    Open space-ul a fost proiectat ca un spațiu cu multiple funcțiuni, dar s-a dorit ca zonele să aibă o comunicare firească. Delimitările sunt subtile, realizate, de obicei, cu ajutorul corpurilor de iluminat sau a pieselor de mobilier. Trecerea dintre bucătărie și living este marcată de o insulă tip bar, o cerință menționată încă de la primele discuții avute cu proprietarul. Riflajul este un element care se reia, atât în bucătărie, cât și în zona de living, lucru care ajută la conturarea unui aspect unitar. În ceea ce privește cromatica folosită, Sorina și Ionuț au mers pe nuanțe neutre pe care le-au vitalizat prin accente de culoare. Au reușit să imprime căldură spațiului și prin texturile folosite: canapeaua catifelată, perdelele din voal de mătase, măsuța din lemn, cu formă organică. Pentru contrast, au folosit corpurile de iluminat ușor industriale și electrocasnicele negre.

    Zona de zi este spațioasă, are o suprafață de 43 metri pătrați. Cu toate acestea, am încercat să nu o sufocăm cu mobilier. Am mers pe corpuri înalte până în tavan, fără mânere, pentru o amenajare curată și modernă. În living, am optat pentru depozitare minimală și am alternat corpurile închise cu cele deschise. Peretele din spatele televizorului l-am acoperit cu riflaje pentru a obține un element de focus. A fost o soluție care ne-a permis și să mascăm aparatul de aer condiționat care avea o evacuare inestetică”, spune Sorina.

    Resurse:

    Scaunele pentru insulă sunt achiziționate de la The Home. Măsuța de cafea din lemn este de la  Wood Working Pampam, iar canapeaua de la Somproduct. Corpurile de iluminat sunt de pe www.luminam.ro, iar jardiniera este realizată în atelierul celor de la Legacy Design Craft.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Sorina Istodorescu și Ionuț Șeicaru          

    • Nu sufoca țevile sau centrala. Mobilierul trebuie gândit în așa fel încât să ai acces la toți robineții, la centrală și la aerisirile din pereți, special gândite de instalatori pentru circularea aerului.
    • Proiectează mobilierul cu o cornișă detașabilă pentru a crea un spațiu care să permită circularea aerului, necesar pentru centrală. Cu cât este mai mult spațiu liber, cu atât centrala va funcționa în condiții optime.
    • Integrează în cornișă sau pe frontul centralei o aerisire suplimentară pentru o ventilație mai bună.
    • Scaunele pentru insulă trebuie să fie confortabile și estetice, în același timp. Când gândești o insulă cu locuri de luat masa, ține cont de spațiul necesar picioarelor. Blatul trebuie montat la o înălțime potrivită ca să nu lovești cu genunchii în mobilier.
    • Spațiul dintre insulă și bucătărie trebuie să fie suficient pentru a încăpea două persoane față în față. Să gândim un scenariu: una din persoane lucrează la blatul bucătăriei, gătește, iar cealaltă dorește să deschidă un sertar al insulei. Dacă spațiul este prea mic, există risc de „accident”. Ergonomia este foarte importantă într-o amenajare.

    Foto prin studioul de design interior CUBOO

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments