De la cititori

Culoare și funcționalitate într-o garsonieră din Brașov, renovată cu 20.000 euro

    Nume: Nicoleta-Claudia Toma, expert contabil și antreprenoare (Romanian Fairy Tales)
    Oraș: Brașov, la intersecția Bulevardului Victoriei cu Bulevardul Gării
    Tip de locuință: garsonieră
    Suprafață: 32  metri pătrați
    Stă aici: din martie 2015, proprietară
    Împarte casa cu: iubitul ei, care îi este și partener în afacere

    Uneori nu contează cât timp trece până când reușești să-ți faci casa visurilor. În cazul Nicoletei – cititoare care ne-a trimis povestea locuinței sale pe e-mail, e vorba de un deceniu. Dar important e că acum se poate mândri cu un spațiu funcțional, decorat în stil minimalist, cu pete de culoare, în care fiecare centimetru este atent pus în valoare. Iar personalitatea celor doi locatari își face simțită prezența prin obiectele de decor, care au ieșit din mâinile lor dibace.

    Cum a devenit această garsonieră de 32 de metri pătrați din Brașov „acasă” pentru Nicoleta și partenerul ei de viață? Povestea începe în 2005. A fost dragoste la prima vedere – văzut, plăcut, cumpărat. Nicoleta a fost (și încă este) fascinată de priveliștea de pe balcon, de unde poate să admire spectaculosul bulevard și, în depărtare, Muntele Tâmpa.

    Cum să reziști unei astfel de priveliști? Doar imaginează-ți că te trezești în fiecare dimineață și poți să admiri parcul și Muntele Tâmpa.

    Garsoniera nu se afla în cea mai bună stare la momentul achiziției: totul era vechi, murdar și neîngrijit – dar avea potențial. Zece ani au trecut până în momentul în care cuplul a decis că e momentul să se axeze mai mult pe proiecte personale și să investească în acest spațiu din orașul natal al Nicoletei. După o igienizare completă, au luat-o de la zero și au amenajat garsoniera în trei luni, cu un buget de 20 000 de euro.

    Au primit ajutor de la Bogdan Sebastian Socol, un designer român stabilit în Suedia. El s-a ocupat de tot ce înseamnă forma pereților, lumină, compartimentare, mobilier și alegerea culorilor, astfel încât spațiul de 32 metri pătrați să fie pus în valoare într-un mod inteligent și totodată să arate și frumos. 

    Cea mai mare provocare a fost găsirea unui mod de susținere a ușilor de sticlă – care separă camera de bucătărie și respectiv de hol – de către peretele din cărămidă.

    Cele două uși de sticlă luminează și mai mult camera.

    Pe hol se află un dressing construit și compartimentat astfel încât să deservească întreaga locuință, care ajută la păstrarea spațiului aerisit.

    O super idee pentru a maximiza un spațiu mic cum e holul.

    Baia este amenajată în două culori (alb și un maroniu-roșcat), iar spațiile de depozitare au fost integrate în așa fel încât să nu aglomereze spațiul. 

    Funcționalitatea e pe primul loc

    Albul este culoarea predominantă și în bucătărie, căci lasă impresia de spațiu, iar monotonia este „spartă” de nuanța verzuie a dulapurilor de deasupra blatului. Efectul este cel scontat: nu simți că încăperea e aglomerată, iar impactul vizual e unul plăcut.

    Albul predomină în bucătărie pentru a da impresia de spațiu și luminozitate. Iar dulapurile de sus sunt într-o culoare tare pentru a contrasta frumos cu restul obiectelor.

    În cameră, tonurile au fost alese astfel încât să se completeze reciproc. Tavanul și pereții sunt albi, iar podeaua are tot o nuanță deschisă. Acestea contrastează cu canapeaua de un roșu aprins, care concentrează toată atenția atunci când pășești înăuntru. Balanța culorilor e echilibrată de nuanța maronie a lemnului din care care sunt realizate panoul din spatele televizorului, biroul, dulapul de haine și câteva spații de depozitare mai mici. De asemenea, depozitoarele din stuf sunt realizate manual. Pentru a păstra tonalitatea, deasupra canapelei sunt așezate tablouri alb-negru, în timp ce ghivecele cu plante mai „înverzesc” puțin atmosfera.

    Observați că același tip de spoturi sunt prin toată casa?

    Balconul este deschis și multifuncțional: este atât zonă de luat masa și de servit băuturi, dar conține și un spațiu dedicat cititului și relaxării, precum și al lucrului.

    Balconul este deschis și convertit în loc de luat masa și colț pentru relaxare și lucru.

    Nicoleta și partenerul său de viață, Csiszar Barna, lucrează împreună la proiectul Romanian Fairy Tales, un magazin în care își vând creațiile care ies din mâinile lor. Ea e pasionată de cusături prin care pune în evidență esența modelelor tradiționale românești, iar el – de iluminat și tâmplărie. Astfel, numeroase obiecte de prin casă, din ceramică și lemn, sunt creații proprii care poartă pecetea amestecului transilvănean, având influențe maghiare și săsești ce completează și îmbogățesc specificul zonei în care s-au născut.

    Frumusețea stă în detalii, nu-i așa?

    Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: Modern cu accente naturale si decor DIY.

    Inspirație: Călătoriile și obiectele de decor pe care le realizăm manual.

    Cel mai bun lucru iarna: Nu folosim centrala pentru încălzire aproape deloc. Lumina își spune iar cuvântul în ceea ce privește camera, iar baia are mereu gresia caldă – fără să existe încălzire în pardoseală.

    Cel mai recent lucru făcut pentru casa ta: Realizarea manuală a acestui element decorativ din lemn.  

    Elementul preferat: Colțul pentru citit, cusut, împletit și croșetat din balcon.

    O mică oază de relaxare și inspirație în balcon.

    Cel mai mare răsfăț: Canapeaua, care este și pat pentru dormit, se transformă în colțar, are zonă de lucru incorporată și doi tabureți ascunși în brațul ei. A fost realizată la comandă, de către un specialist din Brașov după indicațiile lui Bogdan Socol și a costat 3 500 de lei.

    Roșul contrastează cu albul, tonurile de gri și lemnul din cameră, astfel că focusul este pe canapea.

    Ce personaj de ficțiune crezi că s-ar simți cel mai bine la tine acasă: Micul Prinț.

    Casa ta în cinci cuvinte: Lumină, alb, inspirație, texturi și parfum.  

    Foto: Nicoleta Toma

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Nicoleta.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Culoare și funcționalitate într-o garsonieră din Brașov, renovată cu 20.00...