Cele mai bune soluții de îndepărtare a siliconului de pe faianță
publicat pe 23 nov. 2021Odată cu trecerea timpului, siliconul folosit în baie sau bucătărie la etanșarea rosturilor dintre plăcile de faianță poate căpăta un aspect inestetic. De aceea, e bine să știi care sunt soluțiile pentru îndepărtarea lui.
Siliconul este folosit de către meșteri pentru a etanșa rosturile apărute în diverse lucrări. Acesta este preferat de meșteri deoarece este rezistent la umiditate și foarte ușor de aplicat. Cu toate acestea, se mai întâmplă ca după aplicare, faianța să se murdărească. Sau cel care a aplicat siliconul să-l fi folosit în exces. Motiv pentru care e nevoie de îndepărtarea lui sau curățarea plăcilor de faianță.
Iată ce soluții am găsit și care sunt pașii necesari pentru a obține o lucrare profesionistă de îndepărtare a siliconului de pe faianță.
Cu ce se curăță siliconul de pe faianță. Primul pas: determină plăcile de faianță cu probleme
Primul pas pe care trebuie să-l faci este să determini partea sau locul cu probleme. În funcție de asta, vei afla care sunt uneltele de care ai nevoie pentru a curăța siliconul de pe faianță. Iar și mai important, având o idee exactă a locului cu probleme, poți îndepărta obiectele din baie pentru a avea acces mai ușor.
Curăță faianța
După ce ai eliberat zona, trebuie să cureți faianța. Indicat ar fi să folosești produse care să nu zgârie și care să nu păteze. Clătirea cu apă fierbinte poate fi o alegere excelentă pentru a curăța faianța.
Bine de știut! Curățarea faianței înainte de a îndepărta siliconul nedorit este un pas extrem de important, pe care mulți îl ignoră. Acesta nu ajută la îndepărtarea mai rapidă sau mai ușoară a siliconului de pe faianță, însă este crucial pentru pregătirea plăcilor de faianță.
Cum și cu ce cureți siliconul întărit de pe faianță?
Folosește un cuter
În marea majoritate a cazurilor, în momentul în care vrem să curățăm faianța de excesul de silicon, acesta din urmă este deja întărit. Așa că, o soluție pe care o propun specialiștii este utilizarea cuterului sau a unui obiect cu lamă ascuțită. Înainte de a folosi cuterul, folosește foenul pentru a încălzi porțiunea cu silicon pe care vrei să o răzuiești. Acesta se va înmuia și va fi mai ușor de îndepărtat.
Mare atenție la mânuirea cuterului sau a obiectului cu lamă ascuțită. Răzuiește porțiuni mici, astfel încât să nu atingi prea mult din suprafața faianței, deoarece riști să o zgârii. De altfel, cuterul este indicat să fie folosit doar pentru a îndepărta siliconul dintre rosturi, nu și cel de pe bucata de faianță.
Pentru îndepărtarea siliconului de pe suprafața faianței este indicat să folosești un spaclu de plastic sau lemn.
De asemenea, după ce îndepărtezi cu cuterul siliconul, șterge porțiunea cu un burete de spălat vase sau orice altă cârpă înmuiată în apă caldă sau într-o soluție specială pentru curățat faianța. Sau, poți încerca un alt truc pe care-l folosesc meșterii pentru a face mai ușoară îndepărtarea siliconului întărit. După ce ai tăiat siliconul cu cuterul, pune peste reziduuri o pastă obținută din făină și apă și las-o să se întărească. După uscare, acestea vor fi mult mai ușor de îndepărtat.
Folosește produsele de curățare de pe piață
În cazul în care vrei să nu riști nimic și să mergi la sigur cu îndepărtarea siliconului de pe faianță, atunci poți alege produsele profesioniste. Există, mai ales pe siteurile magazinelor de specialitate, diverse astfel de produse. Ele pot fi folosite cu ușurință de către oricine. În principiu, aceste produse sunt concepute pe bază de solvenți și vin la pachet cu o pensulă rezistentă, pe care să o folosești la aplicarea soluției. Pe etichetă vei găsi toate indicațiile necesare utilizării, însă trebuie să știi că la aproape toate produsele este nevoie de un timp de acționare. Astfel, după ce solvenții își fac treaba, siliconul poate fi îndepărtat cu ușurință fie cu o spatulă, fie cu un burete.
Cum și cu ce se curăță siliconul neîntărit de pe faianță?
În cazul în care ai de a face cu un silicon neîntărit, nu e nevoie să folosești cuterul, deoarece riști să murdărești mai rău faianța. Ceea ce poți însă folosi pentru a scăpa de problemă este fie un diluant, fie acetonă, fie alcool. După ce pui una din aceste substanțe pe suprafața faianței și lași să acționeze, șterge bine urmele de silicon cu un prosop de hârtie.
Mare atenție! Înainte de a folosi orice din cele trei substanțe, pune-ți o pereche de mănuși de unică folosință. Diluantul poate provoca arsuri la nivelul pielii.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.