LIFE

Crame din România în care te poți caza ca să deguști vin și să iei micul dejun lângă vie

publicat pe 01 sept. 2021

    La francezi sau italieni e o tradiție veche să meargă oamenii la crame, să stea peste noapte și deguste cele mai bune soiuri de vin și mâncare. La noi a început mai târziu, iar acum e în plin avânt. Există celebrul Drum al Vinului, care te poartă printre podgoriile prahovene de pe Dealurile Urlați, dar mai sunt și alte crame în România care îți oferă experiențe superbe.

    Ideea este așa: nu savurezi doar vin bun și cea mai gustoasă mâncare care i se potrivește, ci te bucuri și de niște priveliști cum ai mai văzut, probabil, doar prin Toscana: întinderi nesfârșite de vii frumos îngrijite (am făcut și-o rimă). Și ca bucuria să nu fie de scurtă durată, ai posibilitatea să te și cazezi pe aceste domenii viticole, de cele mai multe ori într-un conac vechi, dar restaurat.

    Casa Seciu

    Unde? Boldești-Scăeni, județul Prahova

    Așezat în vârf de deal, conacul domină colinele pline de viță devie și își răsplătește oaspeții cu panorama extraordinară a orașului Ploiești și a dealurilor din împrejurimi. Iar în zilele cu vreme perfectă, chiar și cu orizonturile îndepărtate ale Văii Teleajenului și ale Masivului Caraiman. A fost ridicat în anii ‘70 pe locul unei foste crame ce a aparţinut boierului Raţiu și e situat pe itinerariul vechiului Drum al Vinului.

    Poți să îmbini o tură cu bicicleta pe dealurile din apropiere cu mâncarea bună, mustul proaspăt stors și vinul de Seciu, pe care-l găsești de cumpărat doar acolo.

    Îți recomandăm Roșu de Seciu, un vin nu tocmai ieftin, dar care face toți banii. Crama dispune și de 30 de locuri de cazare, cu camere cochete și confortabile, în care să te retragi după o masă copioasă cu preparate tradiționale, pește sau vânat.

    Preț: de la 250 lei/noapte/camera dublă

    Conacul Vinalia

    Unde? Ceptura de Jos, județul Prahova

    Fă o rezervare din timp dacă vrei o escapadă la Conacul Vinalia, una dintre cele mai populare destinații din zona Dealurilor Urlați. Cele 20 de camere ale conacului se ocupă repede în weekend, mai ales în perioada asta, când ai prilejul să deguști din recolta proaspătă de vin.

    În plus, nu este vorba de o pensiune ca oricare alta, ci de un conac boieresc așezat chiar în mijlocul a zece hectare de viță de vie. Chiar dacă capacitatea de cazare a conacului este destul de mare, nu este un loc aglomerat, iar atmosfera este întotdeauna una liniștită, chiar și atunci când iei masa pe terasa cu priveliște superbă la plantația de vie.

    De obicei, oaspeții vin la Vinalia-Conacul din Ceptura pentru a degusta cele mai bune vinuri și mâncăruri, pentru a se regăsi în mijlocul viilor și pentru se bucura de frumusețea sălbatică a dealurilor din regiunea Urlați, pe care le pot lua la pas sau le pot admira de pe șaua unei biciclete.

    Preț: de la 310 lei/noapte

    Crama Clos des Colombes

    Unde? Olimp, județul Constanța

    Poate că toamna târzie nu te mai îmbie să vizitezi marea, însă suntem siguri că litoralul românesc îți poate părea, încă, atractiv, dacă îl combini cu o escapadă altfel: la o cramă din zonă. Crama despre care vorbim este situată în Olimp, aproape de pădurea Comorova, vis-à-vis de lacul Tatlâgeac și la câțiva pași de Marea Neagră.

    Domeniile Clos de Colombes au fost înființate de franțuzoaica Anne Marie Rosenberg, care a transformat o veche fermă de la malul Marii Negre într-un domeniu viticol, cu restaurant, trei camere sistem bed & breakfast (al căror decor este un omagiu adus vinurilor domeniului) și cramă.

    Proprietara care provine dint-o lungă linie de vinificatori din regiunea franceză Champagne a creat, așadar, un loc preferat de amatorii de vin bun și gastronomie. Situată în mijlocul unei grădini și în fața unei podgorii, locația te invită la un sejur liniștit, într-o ambianță plină de rafinament tipic franțuzesc.

    Preț la cerere

    Domeniile Panciu

    Unde? Sârbi, județul Vrancea

    Una dintre cele mai cunoscute crame de la noi se află la 27 de kilometri de orașul Focșani, în mijlocul podgoriei de pe Dealul Sârbilor, în ținutul magic al Vrancei. Gazdele domeniului le promit oaspeților lor un turism viniviticol ca la carte, cu o priveliște magică, trasee de ciclism prin vie și degustarea celui mai bun vin din regiune: vinul Domeniile Panciu. Pe lângă vie, restaurant și cramă, acest resort oferă și un hotel de patru stele, spațiile de cazare fiind ridicate în stil neomodernist.

    Cei care au vizitat deja Casa Panciu apreciază amplasarea acesteia în vârf de deal, condițiile de cazare, atenția pentru detalii, drumul de acces delimitat de trandafiri, lavandă și meri și, nu în ultimul rând, gastronomia și calitatea vinului.

    Preț: de la 271 lei/noapte

    Crama La Salina

    Unde? Turda, județul Cluj

    Am căutat un loc frumos și-n Transilvania și am găsit Crama La Salina sau Sarea-n Bucate, amplasată la 100 de metri de celebra Salină Turda, pe Dealurile Durgău, o zonă cu tradiție în viticultură, ce datează din perioada Imperiului Roman.

    Tocmai de aceea, vinul făcut aici poartă numele ISSA, ca un omagiu adus tradițiilor viticole milenare, încă de când localitatea purta numele de Potaissa. Plantația întinsă pe mai bine de 70 hectare și crama sunt completate de o pensiune cu 13 camere ultramoderne, cu 40 de locuri de cazare.

    Cei care vor și altceva decât mâncare și degustat de vin, pot alege să încerce echitația la Salina Equines, cel mai modern centru de echitație din Transilvania, o drumeție prin Cheile Turzii sau o vizită la ruinele castrului roman de la Potaissa, aflate în apropiere.

    Preț: de la 239 lei/noapte

    Foto: Booking, Facebook, paginile de internet ale cramelor

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments