LIFE

Și-au construit o casă de la zero, într-un sat din Bucovina, amenajată eclectic, cu elemente vintage și moderne

    Odată cu seria „De la oraș la sat”, am descoperit din ce în ce mai mulți oameni care au ales să trăiască în natură. Mulți au dorința unei vieți lipsite de zgomot și poluare, însă nu pentru toți este practic sau posibil. Cei norocoși sau extra-determinați recurg la un compromis, o casă de vacanță unde se pot retrage oricând au nevoie de un respiro.

    În 2011, Ioana și Mihai* și-au construit o casă de la zero, într-un sat din apropierea orașului unde locuiesc, Suceava. Ioana s-a ocupat în detaliu de tot ceea ce înseamnă designul interior, iar rezultatul este un spațiu eclectic, unde elementele vintage sau tradiționale au fost îmbinate cu cele moderne.

    Casa de vacanță: cum a început totul

    În urmă cu mulți ani, bunica Ioanei, rămasă singură după moartea bunicului, nu a mai făcut față la munca de pe câmp și s-a hotărât să vândă terenurile pe care le avea, iar o parte din bani să-i ofere către cele două nepoate ale sale. Cu acest „avans” la activ, sătulă de aglomerația orașului, unde se simțea tot mai sufocată de lipsa de spațiu, Ioana și-a cumpărat un teren în apropierea orașului, lângă o pădure, într-o zonă liniștită și verde.

    Planul era să se mute acolo alături de familie, dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg și nici acum nu s-au mutat definitiv, deși au construit o casă așa cum și-au dorit.

    O construcție cu peripeții

    În 2011, soții s-au apucat de treabă, au vorbit cu un arhitect, iar Ioana mărturisește că nu a fost ușor de lucrat cu ea și i-a întors proiectul de multe ori profesionistului, deoarece nu se plia pe viziunele sale. „În ultima fază m-am dus cu schița desenată pe hârtie și i-am explicat exact cum să facă. Eu voiam ceva spațios, aerisit, el tipicile proiecte, dar până la urmă am scos-o la capăt”, adaugă proprietara.

    Al doilea pas a fost construcția propriu-zisă, unde a lucrat cu o echipă de meseriași – cam neserioși spune proprietara -, motiv pentru care, zi de zi după muncă, revenea pe șantier, unde stătea cu gura pe muncitori și-i determina să-și ducă treaba la bun sfârșit. „Când au terminat, mi-am făcut o cruce mare. Din fericire, la interioare am găsit un meseriaș din sat foarte priceput și harnic, care a devenit între timp om al casei și în care avem acum și toată baza”, povestește Ioana.

    Întreg procesul a durat câțiva ani buni și nu poate face un calcul exact al costurilor, deoarece a renunțat să mai țină o evidență, chiar dacă la început nota absolut fiecare achiziție. „Oricum ar fi, pe lângă banii pe care i-am strâns, am mai vândut o proprietate și am făcut și câteva credite bancare”, precizează Ioana.

    „Eu am fost designerul, îmi place mult să mă ocup de asta”

    Casa are 110 metri pătrați pe fiecare etaj și este compartimentată astfel: living generos, zonă de dining, bucătărie, spălător, bibliotecă (care are rol și de cameră de oaspeți), baie de serviciu, dar și cameră mică, unde familia depozitează papucii și hainele de la intrare, deoarece nu le place să fie expuse la vedere.

    La etaj sunt dormitoarele cu dressing și două băi, iar la mansardă mai există o baie. Încălzirea este pe lemne, lucru care nu-i place Ioanei, dar în zonă nu există gaz, iar pentru perioada verii au amenajate panouri solare. Au electricitate, un puț în curte cu pompă, dar și o fosă septică.

    În ceea ce privește interiorul, Ioana s-a ocupat de tot, deoarece îi place foarte mult designul. „Îmi place să caut lucruri deosebite, unice, să scotocesc după obiecte vechi, să umblu prin târguri de antichități sau depozite de vechituri aduse din afară. Îmi plac porțelanurile englezești, vasele de ceramică lucrate manual, fețele de masă brodate, covoarele țesuse de bunicii noștri, iile și cămășile vechi. Îmi place tot ceea ce este inedit și mă feresc de efectul de turmă”, explică ea.

    Drept rezultat, casa pe care a gândit-o și pe care și-a imaginat-o, a adunat toate aceste elemente și fiecare și-a găsit locul într-un colț care-i oferă personalitate spațiului.

    Un decor eclectic, unde elementele vechi se îmbină cu cele moderne

    În living, spune Ioana, canapelele le-a cumpărat de la Jysk, covorul de iută și lampadarul de la Mobexpert, în timp ce masa a luat-o cu mulți ani în urmă, de la un depozit de vechituri. În zona de dining, masa din lemn vechi și comoda au fost luate tot de la Mobexpert și plătite în rate în câteva luni, deoarece au fost destul de scumpe. Spațiul mai este amenajat cu o consolă pictată manual, luată de la un magazin vintage din Piatra Neamț, cândva în 2010.

    Bucătăria, realizată în Republica Moldova, a fost proiectul la care familia a lucrat anul ăsta, iar Ioana spune că este foarte mândră de cum a ieșit. La baia de serviciu, spre exemplu, după ce a căutat mult o măsuță pentru lavoar și nu a găsit nimic în oraș, iar pe internet tot ceea ce-i plăcea era foarte scump, femeia a recondiționat o mașină de cusut, iar la baia de la etaj, la fel, o consolă veche a fost transformată în suport pentru lavoar.

    „Toate obiectele au fost alese cu grijă, după multe căutări. Sunt atentă la toate detaliile, sunt foarte tipicară și de părere că mai bine fac lucrurile încet, după sufletul meu, nu doar de dragul de a fi puse acolo. Perdelele sunt peste tot din in, cumpărate de la H&M Home, iar ușile din lemn masiv, făcute la o făbricuță din vamă”, continuă Ioana.

    Tot anul ăsta, Ioana și Mihai au terminat foișorul, în doar două luni de muncă, cu ajutorul meseriașului lor. „Este un foișor atipic, unde mobilierul (dar și obiectele decorative și vesela) a fost achiziționat de-a lungul timpului, de pe la depozite din afară. Craca de păr plină de licheni mi-a plăcut atât de mult, încât am zis că e păcat să fie pusă pe foc, așa că am cocoțat-o deasupra mesei din foișor”, zie ea.

    Proprietara susține că e mereu de muncă la sat, dar este fericită pentru că și-a construit acest loc doar al lor. Pentru anul viitor au în plan amenajarea curții și a garajului, dar și o grădină de roșii, pe care și-o dorește de multă vreme.

    *Numele persoanelor au fost schimbate din dorința lor de a-și proteja identitatea

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    TUR VIDEO Acest duplex este definiția frumuseții: minimalism, uși ascunse în...