9 colecții home&deco ale unor designeri români pe care e musai să-i urmărești
publicat pe 18 ian. 2021Nouă designeri români sau mici ateliere de design de produs care creează minuni: lămpi care miros a lavandă, obiecte din porțelan desprinse din cărțile de povești, corpuri de mobilier cu design scandinav fabricate la Cluj, și multe altele. I-am rugat să ne povestească despre colecțiile pe care le-au creat în 2020 ca să ne facă statul acasă mai plăcut.
Ne-am îndrăgostit iremediabil de toți cei nouă designeri și de obiectele pe care le creează, așa că vom porni și în căutarea altora. Până atunci:
1. Obiecte decorative cu sate săsești încremenite în porțelan
Atelierul bucureștean Ceramic Sparrow are deja o tradiție de 12 ani în clopoțeii pictați din porțelan și în fiecare an încearcă să transpună atmosfera de iarnă în noi modele pictate în stiluri diverse. Anul acesta a venit rândul caselor transilvănene.
„Am creat o nouă colecție cu căsuțe din satele săsești, în care arhitectura se află pe un tărâm unic, cu un caracter aparte în peisajul românesc. Zona săsească a Transilvaniei este unul dintre foarte puținele locuri din Europa care mai păstrează încă nealterat aerul medieval”, explică Andreea Lăzărescu.
Serile petrecute acasă ar fi incomplete fără o cană de ceai aromat, de aceea Ceramic Sparrow a creat și o nouă formă de obiect cu design unic: „tea for one”. Recipientul servește la prepararea ceaiului și este făcut din porțelan, disponibil în mai multe tonuri de alb, verde sau albastru. Are o capacitate de 330 mililitri. Preț: 230 lei.
Designerii au creat și o nouă colecție de lămpi de aromaterapie cu ferestre, ce continuă seria de succes deja existentă. Preț: 200 lei.
2. Hanorace și bluze numai bune de cuibărit
Ilustratoarea Mădălina Andronic a creat colecția de hanorace și bluze de iarnă ACASĂ. Stabilită de ceva vreme în Italia, Mădălina s-a lăsat inspirată de „lucrurile mici, de care uneori ne e dor” și a desenat 12 ilustrații care „să ne amintească să ne bucurăm de case cu inimi vii, de îmbrățișări, de rugăciuni de seară, căței bucuroși, cozonaci rumeni și ninsoare deasă privită cu o cană de ceva fierbinte în mână.” Bluzele și hanoracele imprimate cu aceste ilustrații, ce poartă amprenta unică a stilului Mădălinei, sunt disponibile în diferite nuanțe și culori.
3. Mobilier pentru copii în stil scandinav
Clujenii de la Mass Design au conceput în 2020 noi obiecte de mobilier în stil scandinav. Colecția de mobilier pentru copii „Silva” a pornit de la o căutare personală pentru piese din lemn pentru cei mici, alternative la produsele de plastic ce ne înconjoară. Colecția Silva este realizată integral din lemn și finisată cu produse non-toxice.
„Camera unui copil este cel mai important mediu pentru învățare și dezvoltare și, în mod ideal, este un spațiu care îi stimulează curiozitatea și dezvoltarea. Am ales ca Silva să fie o colecție jucăușă care contribuie la crearea unui climat interior sănătos și ajută copiii să crească într-un mediu sigur, fără substanțe nocive”, argumentează arhitecta Camelia Sisak.
O piesă importantă a colecției este masa, loc de experimentat și învățat lucruri noi.
„Copiii au nevoie de un loc în care să poată fi creativi, iar dacă în mijlocul mesei de desen stau toate culorile curcubeului e un motiv în plus să își pună imaginația la treabă”, descrie Camelia.
Măsuța Silva este foarte versatilă și poate fi folosită în multe locuri, nu numai în camera copiilor. Poate sta cu ușurință și în camera de zi ca măsuță de cafea. Copiii cresc, dar asta nu înseamnă că mobilierul trebuie schimbat, ci se poate adapta odată cu ei.
Dulapul Silva a pornit de la ideea că depozitarea din camera copiilor trebuie să fie cât mai flexibilă, de aceea, fiecare cutie din dulapul pentru cărți și jucării se poate lua acolo unde e nevoie. „Seara se poate pune totul la loc, iar copiii pot învăța să țină o cameră ordonată. Știm că uneori lego trebuie construit în bucătărie, dacă acolo e mama, așa că cele trei cutii de jos sunt pe roți, iar roțile sunt ascunse”, povestește Camelia.
Atelier MASS au creat și o nouă măsuță din lemn pentru colecția ForME, o colecție de mobilier inteligent cu design inovativ care își propune să îmbunătățească viața de zi cu zi.
4. Macrameuri unicat, din bumbac și lână
Beatrice Varga, creatoare de accesorii și decorațiuni macrame, realizează lucrări unicat sau în serie mică, folosind tehnicile vechi de înnodare și împletire. Beatrice folosește doar materiale naturale și reciclate și le vinde sub marca B.loved Decoration.
La începutul anului 2020, a creat lucrarea „Back to Basics”, ce a ajutat-o să se întoarcă la bazele muncii ei și să-și regăsească liniștea. În perioada dificilă a stării de urgență din primăvară, s-a refugiat în muncă și a creat „Heartache”, o lucrare în stil modern, minimalist, împletită din șnur bumbac natur.
5. Natura prinsă în obiecte de porțelan
Decartis este un atelier dedicat ceramicii în spatele căruia se află Irina Silivestru. Produsele create de ea înfrumusețează mesele și pereții oricărei case și sunt la granița dintre artă și design.
În 2020, Irina s-a lăsat în continuare inspirată de natură – plante simple de câmp și pădure, legume autohtone din grădina de la țară, fructe din zona mediteraneană – lămâi, portocale, rodii. De la farfurii la platouri și tocătoare, produsele din 2020 tind să aibă mai multă veselie și culoare, mai multă varietate.
6. Corpuri de iluminat din hârtie reciclată
Înființat în 2019, Grandi Atelier este situat în București, pe Calea Victoriei, și propune produse handmade, realizate prin tehnica papier-mâché, înnobilată față de „rețeta” tradițională. Hârtia folosită provine atât din resturile de la o fabrică de papetărie din București, cât și de la oameni care aleg să transforme hârtia care nu le mai este necesară în obiecte spectaculoase de interior.
Corpurile de iluminat împrumută nume de stele și proiectează o lumină caldă, datorată reflexiei foiței de aur/argint sau „schlagmetall” din interior, aplicată manual cu multă grijă. Textura brută a materialului și imperfecțiunile prin care se observă atingerea mâinilor sporesc unicitatea fiecărui produs. „Lămpile sunt delicate, cu o fragilitate aparentă, până în momentul în care le atingi și realizezi că de fapt sunt uimitor de solide”, precizează fondatorul Cezar Necula.
7. Masă de dining
Arhitectul Ciprian Manda a creat un nou model de masă de dining, cu blatul din nuc american și baza metalică din tablă de 5 milimetri, vopsită negru mat texturat. Masa are 2000x1000x750 milimetri, iar finisajul este de lac poliuretanic mat pentru blat și vopsea în câmp electrostatic pentru bază.
8. Corpuri de iluminat cu miros de lavandă
Georgiana Ghiț, designer de obiect, are o pasiune pentru ideile unice, „out-of-the-box”, de aceea experimentează cu noi procese și tehnici. În 2020 a creat „Fragrance lamps”, un concept care are la bază un material nou, cu miros, creat după multe experimente realizate în 2019.
„Pe principiile aromaterapiei, o metodă terapeutică des întâlnită, am creat un obiect care emană un parfum natural, și prin care acești muguri de lavandă chiar dacă sunt deja în starea de conservare/uscare, nu își pierd proprietățile. Ideea generală este găsirea unor noi ingrediente naturale care se pot manipula pentru a se crea materiale cât mai sustenabile”, explică Georgiana.
Georgiana a făcut și o serie de ilustrații ce surprind condiția omului modern, numite IDentity. Prețul variază în funcție de dimensiuni și suportul pe care le printează, pornește de la 12 euro pentru un A4. „IDentity (identitatea sinelui) propune imaginea unei societății perfecte în care oamenii sunt egali, lipsiţi de conceptul discriminării și puternici prin calitatea lor de a construi comunități utopice, în care solidaritatea primează”, descrie designerul.
9. Lămpi de design prietenoase cu mediul
Designerul clujean Agnes Lukacs a creat anul acesta o soluție de iluminat interior inovatoare, estetică și practică, pornind de la preocuparea pentru folosirea inteligentă a resurselor naturale. Corpurile de iluminat HEMPIRIC reprezintă un răspuns contemporan la nevoia de iluminat interior eficient.
„HEMPIRIC este un manifest vizual eco-friendly exprimat în două versiuni, o lampă suspendată cu detalii metalice și fibre textile din cânepă și o lampă de birou inspirată de vechea lampă cu ulei, cu elemente din metal și sticlă”, explică Agnes Lukacs.
Lămpile se vând pe Adorno, o galerie online cu obiecte de design din toată lumea, ca ediție limitată – 30 de bucăți. Prețul pentru România este 300 de euro/ bucata, iar timpul de execuție 6-8 săptămâni.
*Produsele au fost alese independent, iar prețurile afișate sunt cele disponibile la momentul redactării articolului.
-
LIFE
De văzut la Romanian Design Week: o instalație-capsulă care te face să te gândești altfel la „acasă”
-
DESIGN INTERIOR
Tot ce trebuie să știi despre ce face un designer de interior, cum te ajută și cât costă
-
SHOPPING
16 produse pe care le poți cumpăra prin licitație, ca să susții designul românesc
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.