LIFE

Cele mai faine cazări din stațiunile balneare românești, unde e din nou cool să mergi

publicat pe 24 oct. 2023

    Da, credem că e din nou cool să mergi la băi. Acel SPA pe vechi, frecventat mai ales de vârstnici, este un gen de destinație luat din ce în ce mai mult în considerare și de tineri, care vor să îmbine o escapadă în natură cu o cură sau un răsfăț în locuri cu ape termale, izvoare minerale și aerul cel mai pur. Am căutat și am găsit câteva cazări din cele mai cunoscute stațiuni balneare din România.

    Chiar dacă destinațiile tradiționale ale turismului balnear de la noi au fost lăsate într-o oarecare măsură în paragină, cum este cazul vechilor Băi Herculane, în ultimii ani s-au observat încercări de revitalizare ale acestor stațiuni preferate de părinții și bunicii noștri, în primul rând prin renovarea și recondiționarea unor hoteluri vechi și a unor clădiri de patrimoniu.

    Cazări și stațiuni balneare din România

    Toamna este cel mai potrivit sezon pentru un răsfăț într-un loc cunoscut pentru beneficiile lui balneare și climaterice, așa că te invităm să te inspiri din propunerile noastre de cazări la băi.

    Băile Herculane

    Încep cu cea mai veche stațiune turistică din țară și una dintre cele mai importante stațiuni balneare din estul Europei. Apele cu proprietăți curative și calitatea deosebită a aerului te fac să te întorci alt om după un tratament cu aerosoli, ape termale și sulfuroase, împachetări cu nămol și multe altele.

    Casă a Băilor Imperiale Austriece (Băile Neptun) și a altor clădiri cu valoare monumentală care își așteaptă salvarea de la degradarea totală, această stațiune merită toate eforturile pentru a fi readusă la viață, iar tu poți contribui direct prin Herculane Project.

    Renovat recent, Hotelul Versay se înscrie în peisajul cazărilor cu aer de epocă din Băile Herculane și este situat în parcul din centrul istoric al staţiunii, pe malul Râului Cerna. Fostul Hotel Traian a fost construit după anul 1875, în perioada când stațiunea Băile Herculane era administrată de austriacul Carol Tatartzy, fiind considerat un monument istoric, și asigură o experiență spa cu saună și cadă cu hidromasaj.

    Preț: de la 470 lei/noapte

    Băile Tușnad

    Harghita este o regiune asociată cu apele minerale cu o calitate superioară, așa că nu îmi putea lipsi din căutări. M-am oprit la niște băi cu sonoritate istorică, Băile Tușnad, supranumite Perla Ardealului. Una dintre cele mai frumoase așezări balneare din țara noastră, cu aer puternic ozonat.

    Fortuna Eco – Boutique Hotel este situat într-o zonă plină de verdeaţă, între Munţii Harghita şi Bodoc, și propune camere și interioare decorate într-un stil rustic-șic. De asemenea, aici există o saună finlandeză în aer liber, pe care o poți folosi la cerere şi pentru un cost suplimentar.

    Preț: de la 527 lei pe noapte

    Băile Govora

    Vechile băi din județul Vâlcea se dezvoltă pentru prima dată ca stațiune balneară în anul 1879, când se exploatează izvoarele cu apă sărată din zonă. Însă inaugurarea oficială a stațiunii are loc în anul 1910, odată cu deschiderea celebrului hotel Palace, cu particularitatea ca fiecare cameră a sa să aibă cel puțin o oră soare pe zi.

    Și azi, Băile Govora se consideră una dintre stațiunile balneare cele mai bogate în ape iodurate și bromurate din Europa, iar bătrânul hotel Palace poate fi o opțiune viabilă de cazare, dacă vrei să te simți ca-n România antebelică.

    Construit de arhitectul Ernest Doneaud în perioada 1911-1914, hotelul are o fațadă impunătoare, cu 132 de spații de cazare, restaurant a la carte, centru balneo pentru afecțiuni respiratorii sau reumatismale, dar și de un centru SPA pentru răsfăț general.

    Preț: de la 410 lei pe noapte

    Călimănești

    Rămân tot în județul Vâlcea și tot la clădiri pline de istorie și nostalgie. Situat într-un loc plin de farmec natural, și anume la poalele masivului Cozia și a munților Căpățânii, pe malul Oltului, orașul Călimănești este unul intens tranzitat și, în ultimul timp, mai puțin vizitat.

    După anul 1900, la Călimănești se construiește celebrul Hotel Central, o clădire cu aspect de palat elvețian, dotat cu o bază de tratament, la început băi, și îmbogățit apoi cu diferite proceduri balneare.

    Hotel continuă să domine și azi Valea Oltului, însă perfecțiunea exteriorului nu este dublată și de cea a interiorului, motiv pentru care clădirea nu a primit mai mult de trei stele. Hotelul de suflet al celor care vin aici la tratament chiar merită o investiție serioasă în spațiile de cazare, iar noi încurajăm recondiționarea ca la carte a acestuia.

    Preț: de la 238 lei pe noapte

    Sângeorz-Băi

    Stațiunea din județul Bistrița-Năsăud a fost consemnată pe harta Imperiului Austriac încă din anul 1770 ca localitate bogată în ape minerale. Proprietățile benefice ale apelor din cele zece izvoare au făcut din localitate o stațiune de munte îndrăgită de turiști, în special de cei care caută să urmeze un tratament climateric, pentru afecțiuni ale aparatului digestiv și reumatism.

    Cazarea ta poate fi la Conacul Sanct Gurgh, în cartierul Cormaia, într-o mică oază verde cu aer curat, susur de izvor și peisaj de munte. Conacul dispune de șapte camere ce pot fi închiriate separat, fiecare dintre acestea dispunând de tot confortul zilelor noastre.

    Preț: de la 430 lei pe noapte

    Sovata

    Nu există turism balnear fără Sovata, stațiunea-vedetă din județul Mureș, recunoscută la nivel european încă din anul 1850.  Lacurile cu ape clorurate și sodice și nămolul din ele au proprietăți terapeutice pentru o multitudine de afecțiuni, în special pentru cele ginecologice și reumatice.

    Ce-i drept, în ultimul timp, în hotelurile din Sovata s-a investit serios, iar unul dintre acestea este și propunerea noastră de cazare.

    Cel mai nou spațiu de patru stele din stațiune, Hotelul Crystal Wellness & SPA superior se află la 1,2 km de Lacul Ursu și oferă un centru de relaxare, tratament și spa cu piscină interioară, o saună și un bar.

    Preț: de la 700 lei pe noapte

    Vatra Dornei

    Perla Bucovinei are un bioclimat unic, benefic în tratamentul afecțiunilor reumatismale inflamatorii, dar și ale sistemului nervos. În plus, Vatra Dornei oferă izvoare cu apă minerală carbogazoasă, termale, magnezice şi sulfuroase, lucru care face din această populară stațiune o alegere de top pentru turismul balnear.

    De altfel, localitatea Vatra Dornei s-a dezvoltat începând din secolul al XVIII-lea în jurul stațiunii balneare și concomitent cu aceasta.

    Chiar dacă vorbim despre o stațiune veche, pentru cazare am ales un loc cu suflu nou, denumit Krest.Relaxing Heights. Cele 2 cabane A-frame ale resortului oferă un spațiu de relaxare exclusivist, în cadrul perfect al Țării Dornelor, cu peisaje montane pitorești, tradiții, istorie, meșteșug, aer curat și, nu în cele din urmă, bogățiile naturale ale zonei, apele minerale.

    Preț: de la 255 euro/întreaga cabană

    Foto: Booking, Travlocals.com

    Subscribe
    Notify of
    guest
    2 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andrei
    Andrei
    1 year ago

    Interesant articolul prin prisma faptului ca pune in evidenta cateva din statiunile balneo din zona montana. Dar exista astfel de statiuni balneo si la malul marii, cel putin una din ele fiind recunoscuta pentru calitatea namolului.

    ncleo2020
    ncleo2020
    1 year ago

    F bun articolul. Recomand de asemenea multe din locatiile mentionate!