LIFE

Cazări din România care promit răsfăț culinar, pe lângă confort și natură

publicat pe 02 dec. 2024

    O vacanță completă are legătură din ce în ce mai mult cu mâncarea bună. Pentru gurmanzi, elementul culinar este la fel de important precum cazarea, amplasarea naturală sau confortul oferit, așa că multe dintre locațiile turistice de la noi au început să joace și această carte.

    Într-o perioadă în care interesul pentru experiențele autentice, la pachet cu cele culinare, crește vertiginos, am explorat pentru tine unele dintre cel mai bine cotate cazări de sezon și din punct de vedere al mâncării.

    Că ești tipul neaoș, care se dă în vânt după mâncarea la ceaun sau preparatele bunicii, că ești pretențiosul gourmet, care adoră mâncarea fină, lista noastră vă include pe amândoi.

    La Saivan, Bucovina

    Unul dintre cele mai frumoase proiecte agroturistice din Bucovina, ferma situată pe colinele alpine din comuna suceveană Vama, îți face o ofertă de nerefuzat: liniște, aer curat, preparatele tradiționale și animale care pasc libere.

    De dormit, o poți face într-una dintre cele trei case tradiționale din gospodărie, readuse la viață de proprietarii pasionați, dar fără a li se știrbi din farmecul autentic bucovinean.

    Preparatele delicioase, lăudate de toți turiștii, sunt pregătite contracost de Chef Lili. Gătește cu alimente proaspete, produse în marea majoritate chiar la fermă: vara există o grădină cu legume cu gust autentic și, începând cu luna mai, turiștii pot gusta direct la stâna proprie urdă, caș, lapte proaspăt și nelipsitul balmoș, un preparat tradițional din Bucovina.

    Casa Moroșenilor, Breb

    Este deja bine cunoscut faptul că-n Maramureș pare că timpul a stat în loc. Aceeași senzație o ai și când privești imaginile din această cazare rurală din satul Breb, unde o familie de maramureșeni vă întâmpină în case tradiționale din lemn, vechi de aproximativ o sută de ani, salvate și restaurate într-unul dintre cele mai autentice sate din România.

    Proprietarii au păstrat aceste case autentice, cu majoritatea elementelor vechi intacte, însă cu un plus de confort și facilități de care mulți turiști au nevoie. Casa lu’ Dochia are nume predestinat pentru un restaurant și asta și este, Dochia fiind o gospodină cunoscută în sat, mai ales pentru plăcintele ei grozave. „Mâncarea noastră este pregătită cu ingrediente de la fermele localnicilor. Bucătăreasa noastră s-a născut în sat și a învățat meșteșugul de la mama ei“, susțin proprietarii, iar imaginile sunt grăitoare.

    Ferma de biodiversitate Cobor

    Ferma din satul Cobor, județul Brașov, este locul ideal pentru o vacanță activă cu familia: te poți juca cu animalele de la fermă, gusta legumele din grădina ecologică, admira caii găzduiți în proprietate și încerca activități precum tir cu arcul și plimbări cu ponei sau cu sania.

    Natura din jurul fermei este una spectaculoasă, cu pădurile sale de fag, dealurile înalte și pajiștile bogate, în timp ce casa tradițională restaurată îți oferă odihna mult dorită.

    „Cultivăm legumele în grădina noastră, în mod ecologic, soiuri vechi, autohtone, care produc mai puțin, dar sunt de înaltă calitate. O roșie culeasă din grădină va avea întotdeauna gust diferit față de produsele din supermarket“, scriu proprietarii pe site-ul casei de oaspeți.

    Valea Verde, Cund

    Proprietarul retreatului este Jonas Schäfer, un neamț care a readus la viață casele tradiționale săsești din satul Cund, județul Mureș. Îndrăgostiți de autenticul săsesc descoperit acolo, Jonas și soția sa, Ulrike, au deschis Valea Verde Retreat.

    Valea Verde te ispitește cu ospitalitatea autentică a unui sat transilvănean și-ți promite o „casă departe de casă” în ferme vechi restaurate și mobilate cu gust, așezate într-un mediu natural uluitor.

    Restaurantul este amplasat într-un vechi hambar și îmbrățișează principiile bucătăriei slow food. Cu rădăcini culinare franțuzești, chef-ul este una și aceeași persoană cu proprietarul resortului, Jonas Schäfer. În preparatele sale, acesta folosește și produse locale precum trufele transilvănene și aduce un strop de rafinament mediteraneean ingredientelor regionale.

    Cabana Moților, Apuseni

    Cabana Moţilor din Mărişel, Munții Apuseni, este un loc perfect pentru iubitorii de natură și de mâncare tradițională gustoasă, ca la mama acasă.

    Satul este situat la 20 de kilometri de pitorescul lac Tarnița, mândria clujenilor, și-ți propune povești din vremuri demult apuse. Cabana oferă o cazare în camere curate, simple, amenajate cu bun gust, și lasă peisajul de basm să fie vedeta experienței.

    Și mâncarea gustoasă, evident. Restaurantul are un meniu tradițional românesc, cu preparate din ingrediente de calitate și, pe cât posibil, locale. De la supe și ciorbe până la deserturi, toate sunt gătite după rețetele bunicii. Ciorba de ciuperci, plăcintele moțești, siropurile și dulcețurile din fructe de pădure, prăjiturile de casă și vinul fiert cu mirodenii sunt vedetele casei.

    Domeniul Drăgași, Drăgășani

    Podgoria Drăgășani are locul ei bine stabilit pe lista turismului viticol din România. Domeniul Drăgași are, bineînțeles, o cramă umbroasă, un restaurant cu specialități culinare locale, o casă cu accente tradiționale boierești în care oaspeții se pot caza, și șapte hectare de vie cu patru soiuri de renume.

    Oaspeții vin aici pentru a degusta, bineînțeles, vinurile nobile produse în cramă și, susțin proprietarii, premiate la cele mai renumite festivaluri de profil. Pe lângă vin, ai și preparatele fine servite la restaurantul din incinta domeniului. Proprietarii susțin că unicul criteriu de selectare a ingredientelor folosite de bucătari este calitatea acestora. De aceea, aceștia se bazează mai ales pe surse locale de aprovizionare, iar meniurile sunt create în funcție de disponibilitatea ingredientelor.

    La Hansi, Criț

    O altă variantă în vacanță într-o curte săsească, de data aceasta în satul Criț, din județul Brașov. La Hansi sunt disponibile trei case restaurate cu grijă și cu respectarea istoriei și a obiceiurile sașilor, care le-au construit și locuit. Casele de oaspeți formează o gospodărie, așa cum ar fi putut funcționa ea în cadrul satului săsesc. Interioarele sunt decorate în stil țărănesc – săsesc, cu mobilă veche restaurată, textile și broderii vechi și covoare țesute manual.

    Mâncarea delicioasă este pregătită pe loc, într-un ambient rustic, după rețete transilvănene originale sau interpretate. Pentru preparatele oferite, alimentele provin de la producători locali care oferă produse ecologice. Meniul este însoțit de vinul produs în gospodăria proprie sau de vinuri din zona Transilvaniei și de nelipsita palincă.

    Foto: site-urile proprietăților, Wildventure.ro

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments