hotnews

De ce să mergi la început de toamnă în Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc

publicat pe 19 sept. 2024

    Când le-am povestit prietenilor mei că voi merge cinci zile la Eforie Sud, m-au întrebat dacă am pierdut vreun pariu, atât de fantezistă li se părea ideea că m-aș putea simți bine acolo. Dar am avut parte de o experiență atât de plăcută încât simt nevoia să povestesc mai departe. Iată, așadar, câteva recomandări de cazare din Eforie Sud.

    În Eforie Sud m-a atras Arome 22, un loc pe care îl găsesc unic pe litoralul românesc și pe care îmi doream demult să-l vizitez. Într-adevăr, odată ce am intrat pe poartă, toate simțurile mi s-au bucurat. Locul nu propune doar o cazare curată și nouă, ci și două grădini luxuriante, două piscine exterioare și un bar ridicat în piatră. În zilele înnorate, n-ai motiv să ieși din incintă.

    „Proiectate ca un mic labirint, grădinile oferă locuri ascunse, bănci confortabile și hamace relaxante. Ambele sunt spații perfecte pentru evenimente comune, cum ar fi concerte, piese de teatru, expoziții de artă și evenimente gastronomice”, scrie pe site-ul lor. Și este cât se poate de adevărat că te poți pierde prin ele.

    Pentru cazare în sine, ai la dispoziție Casa Arome 22, cu 12 camere și Hotelul Arome 22, cu 16 camere. Fiecare dintre ele are piscină exterioară.

    Alte spații de cazare și povești din Eforie Sud

    Apoi am descoperit, într-o plimbare lejeră, vilele interbelice, unele dintre ele recondiționate și transformate în pensiuni. Localitatea Eforie Sud este prima stațiune de pe litoralul românesc, înființată de Ioan Movilă, boier moldovean, la 1899. La început, a purtat numele de Băile Techirghiol-Movilă, apoi Băile Movilă, Carmen Sylva, Vasile Roaită și, într-un final, Eforie Sud.

    În perioada interbelică, stațiunea s-a dezvoltat prin construirea unor vile superbe. Din fericire, unele dintre ele au rămas în picioare și azi. Cum este cea ridicată în 1936, care poartă azi numele de Vila Săbărel, deși, inițial, s-a numit Monaco. Formată din trei corpuri, vila avea 22 de camere și se termina cu un turn, care la ultimul etaj avea un foișor. După naționalizare, a suferit unele intervenții, dar, per ansamblu, iese din peisaj în Eforie Sud.

    Impresionantă este și Vila Cerbul, din spațiul de cazare Arome 22, o bijuterie istorică și o clădire veche de un secol, care a servit cândva drept refugiu pentru artiștii vremurilor. Astăzi, cele două etaje adaptabile ale sale găzduiesc ateliere, concerte și alte evenimente.

    Piatra de temelie a stațiunii a fost Hotelul Movilă, construit în 1899, prima unitate de cazare din Eforie Sud, vândut după 1990 de urmașii boierului Ioan Movilă unui om de afaceri. Clădirea impresionantă a actualului Hotel Parc este dispusă la marginea unui parc impresionant, cu același nume, Movilă, și pare-a fi în reabilitare.

    Hotelul Movilă, actual Parc/foto boemasiloisir.ro
    Hotelul Movilă, actual Parc/foto boemasiloisir.ro

    Construit în 1935, Cazinoul din Eforie Sud este reprezentativ pentru arhitectura maritimă în stil Art Deco și, inițial, găzduia la parter un restaurant cu orchestră, cafenea, bar american, coafor, oficiu poștal, iar etaj se aflau sălile de joc.

    Cazinoul din Eforie Sud, aproape reabilitat/foto Discoverdobrogea.ro
    Cazinoul din Eforie Sud, aproape reabilitat/foto Discoverdobrogea.ro

    Din anul 2017, imobilul intră într-un proces de restaurare și rămâne, ce-i drept, obiectivul principal de admirat la o plimbare pe faleza din Eforie Sud.

    Unde poți merge la plajă în Eforie Sud și împrejurimi

    La doar zece minute de mers cu mașina de Eforie Sud, pe un drum în mare parte pietruit, dar practicabil, se află cea mai frumoasă plajă din România, un lucru pe care îl decretez fără urmă de îndoială, anume Plaja Tuzla. Are cea mai frumoasă culoare a apei mării de la noi, un incredibil turcoaz.

    Plaja Tuzla, locul unde apare fenomenul apei turcoaz/foto Dan Roșu
    Plaja Tuzla, locul unde apare fenomenul apei turcoaz/foto Dan Roșu

    Ai și o opțiune locală: plaja lărgită cu nisip fin din Eforie Sud, care vine la pachet cu o faleză modernizată, cu o zonă de promenadă în care s-au investit bani serioși. Se vede că stațiunea începe să trăiască din nou, după ce vara aceasta a fost aleasă nu doar de către seniorii nostalgici, ci și de tineri atrași de mixul ei de liniște, nou și parfum de altădată.

    Foto: Booking, Dan Roșu, Discover Dobrogea, boemasiloisir.ro

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mihaela Minei
    Mihaela Minei
    20 days ago

    Am fost la început de septembrie în Eforie Sud, am avut cazare la Arome22, este ceva de vis. Conceptul m-a fermecat, este o oază de liniște si decoruri de bun gust. Totul, de la mâncare cu specific al zonei, grădină luxuriantă, grijă din partea administratorilor, face ca sejurul să devină o frumoasă amintire care sa-ti rămână în minte, ochi, simțuri. Superb acest loc!