LIFE

Case albastre și tradiționale pe care le poți închiria pentru o vacanță în natură

publicat pe 04 apr. 2024

    Iubesc casele tradiționale, cele vechi care au mai primit o șansă și-au fost recondiționate cu atenție pentru forma și arhitectura inițială. Dar mai mult decât atât, iubesc o casă albastră cu tencuiala decorativă, obloane și gard vopsite în nuanțe care-ți iau ochii, în sensul bun al cuvântului. Așa că le-am căutat prin toată țara și îți povestesc despre câteva dintre ele.

    Sunt genul de case pe care le găsești îndeosebi în satele săsești, moștenire a stilului arhitectonic german, acolo unde lângă o locuință cu pereți vopsiți în albastru stă alta verde sau galbenă și rezultă un curcubeu rustic care-ți atrage privirea.

    Unde poți dormi într-o casă albastră, în natură

    Probabil ai mai văzut câte o poză sau chiar ai trecut pe lângă câte o casă albastră din Delta Dunării sau din cunoscutul sat Viscri, dar nu sunt singurele locuri unde găsești astfel de bijuterii. În continuare, alte câteva case albastre de prin țară, în care te poți caza pentru o vacanță tradițională.

    The Hut Retreat, Fântânele

    O cazare care m-a atras fix prin culoare, The Hut Retreat înseamnă o casă albastră bătrânească și o veche șură, ambele din 1895, restaurate, modernizate și aduse la viață în 2023, în Mărginimea Sibiului, la Fântânele, un sătuc cu puțin peste 100 de locuitori de la poalele Dealului Șura.

    Casa de vacanță oferă oaspeților patru dormitoare, patru băi, o bucătărie complet utilată, o saună și o terasă cu vedere la munte. Toate piesele din această locație au fost adunate și restaurate din vechea așezare bătrânească, pivniță și podul bunicilor proprietarilor, depozitele colecționarilor sau prin transformarea în piese noi din lemn de la șuri vechi, demolate.

    Casa Tradițională Schiulești

    Nimeni nu poate rezista unei case cu pridvor albastru! De aceea am ales această cazare din satul Schiulești, comuna Izvoarele (Prahova), situat în zona submontană a Carpaților de Curbură. Casa de vacanță a fost renovată total în anul 2020, atunci când s-a încercat păstrarea spiritului gospodăriei țărănești de la munte, cu facilitățile indispensabile confortului urban.

    Cazarea oferă două dormitoare, bucătărie complet utilată, baie ultramodernă și un living cu canapea extensibilă, în care se poate dormi comod. În curte sunt două locuri de servit masă cu barbeque, cișmea, mese din lemn pentru terasă și o bucătărie exterioară, cu chiuvetă, aragaz și cuptor electric.

    Curtea se continuă cu grădina și livada, unde te poți bucura de susurul râului Crasna din hamac, balansoar sau șezlong.

    Viewtopia – Tărâmul Secret, Apuseni

    Am ales această cazare pentru culoare, una folosită atât la exterior, cât și în interior, și care mă poartă cu gândul spre casele hobbiților sau ale incașilor. Viewtopia – Tărâmul Secret este situată în Valea Drăganului din județul Cluj, în inima Munților Apuseni. Satul de vacanță este o locație inedită de cazare, amplasată la circa 100 metri de șoseaua principală, într-un loc intim și liniștit.

    Acesta pune la dispoziție două căsuțe rustice și o suită de poveste, Căsuța Albastră, Căsuța Mexicană și Oakie-Dokey, cu o capacitate totală de 14 locuri. Materialele folosite pentru construcția caselor sunt cu preponderență naturale, găsite în împrejurimi: lemn, piatră, lut și stuf. Iar preferata mea e Căsuța Albastră, cu o capacitate de șase locuri dispuse în trei camere decorate exotic și-n care predomină nuanțele de albastru și verde.

    Casa Arthur, Richiș

    Nu e albastru, dar combinația superbă dintre verde deschis și roșu a fațadei acestei case ne-a convins s-o includem în listă. Am găsit Casa Arthur în satul Richiș din județul Sibiu și ne-a plăcut cum păstrează ea patina timpului și toate elementele de importanță istorică ale arhitecturii săsești.

    Chiar și în interior, acolo unde camerele sunt spațioase și au tavan înalt și ferestre mari. În plus, casa are o curte complet închisă, cu grădină și zone de relaxare și de luat masa în aer liber.

    Casa Arthur este una dintre clădirile reprezentative ale satului istoric Richiș, situată în centru, la doar câțiva pași de frumoasa biserică gotică. Prima atestare documentară a localității este din anul 1283, cu denumirea Villa Rihini. Richiș este, totodată, cel mai multinațional sau cosmopolit sat din România, după ce s-au stabilit aici mai multe familii din multe țări diferite.

    Cazare tradițională în Jurilovca

    Trec acum la case lipovenești care încântă peisajul din Delta Dunării. Exemple sunt multe, unele mai frumoase decât altele, dar m-am oprit asupra unei gospodării simple. Casa tipic lipovenească aleasă păstrează stilul arhitectural specific locului, cu emblematicele ferestre și obloane vopsite în albastru cerului și-al apei și folosirea materialelor naturale pentru construcții.

    Gospodăria din Jurilovca oferă două spații de cazare, o suită de patru persoane și o garsonieră, o terasă și o curte umbrită, vara, de viță-de-vie. Și multă liniște.

    Viscri 32, Viscri

    Una dintre cele mai cunoscute cazări din satul Regelui Charles, Viscri (județul Brașov), m-a cucerit prin gust, culoare și istorie. Viscri 32 – White Barn and Blue House se află la doar șase minute de mers pe jos de Biserica Fortificată din sat și ne propune două case saxone restaurate complet și slow food.

    Pentru că vreau culoare, mă concentrez pe Casa Albastră, construită în anul 1921. O casă cu patru ferestre îndreptate către soare, care a rămas goală timp de 15 ani și al cărei proces de restaurare a început în 2016, cu meșteri locali, materiale și tehnici tradiționale.

    După restaurare, proprietarii au reușit să redea farmecul originar al celor două camere vechi, cu mobilier, decorațiuni vechi și sobe pictate, și au plusat, în același timp, cu un confort contemporan și o atmosferă romantică.

    Casa Albastră, Băile Olănești

    Rămânem la culoarea albastră, cea mai folosită când vine vorba de tencuială și fațadă în casele tradiționale de vacanță. La 30 kilometri de Parcul acvatic Cozia, am găsit această căsuță cochetă, cu pridvor albastru, care a strâns în ea toate elementele rusticului românesc, așa cum îl știm cu toții, de la bunici.

    Cazarea vine la pachet cu o terasă cu vedere la munte, o bucătărie cu un frigider și un cuptor, precum și o baie proprie cu duș. Amplasamentul natural și pădurea din apropiere sunt bonusuri extraordinare pentru o ședere într-un loc în care timpul pare că s-a oprit.

    Foto: site-urile proprietăților, Booking, Travlocals

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments