UTILE

Cum calculezi cât consumă aeroterma și cât îți adaugă lunar la factură

  Aeroterma reprezintă o alternativă bună în cazul în care ai nevoie de căldură generată rapid într-o încăpere. Acest beneficiu vine însă cu un cost. Am calculat cât consumă o aerotermă dacă este folosită zilnic. Costul poate să fie uriaș, însă trebuie raportat la nevoi. Detalii în articol. 

  Aeroterma, un sistem de încălzire asemănător caloriferelor electrice, are capacitatea de a încălzi destul de rapid spațiul în care este pus. Funcționează prin convecție sau ventilație, pe bază de curent electric, gaz sau apă, după caz. 

  Avantajele ei sunt că încălzește orice spațiu destul de rapid, asigură un confort sporit, este practică și nu ocupă mult spațiu. Nu necesită montare specială, o poți așeza oriunde e nevoie și funcționează oricât o lași conectată. 

  Dezavantajul major e că orice tip de aerotermă ai folosi, usucă aerul din încăpere. Un altul poate fi și consumul de electricitate. Explicăm mai jos

  cat consuma o aeroterma shutterstock

  Cum calculezi cât consumă o aerotermă

  Pe cât de utile sunt pentru încălzirea rapidă a unui spațiu, pe atât de problematice devin în ceea ce privește consumul. Asta pentru că o aerotermă electrică, de exemplu, are o rată de consum de 1:1. Adică 1 kilowatt electric consumat de aparat devine 1 kilowatt termic. 

  Aeroterma cu o putere de 2000 wați este modelul cel mai des întâlnit din casele românilor. Consumul aparatului este de 2 kW/h. Însă ceea ce dictează consumul real al aerotermei este numărul de ore cât timp stă pornită. 

  Luăm ca reper această aerotermă cu un consum de 2 kW/h. Cu o durată de funcționare medie de șase ore pe zi, această aerotermă consumă 12 kW. Folosită o lună întreagă, în fiecare zi, pentru același număr de ore și la puterea maximă de funcționare, aeroterma consumă 360 kW. 

  În acest caz, pentru că acesta este un consum care depășește prețul de plafonare pentru clienții casnici, facturarea începe de la 1,3 lei/ kWh. 

  Astfel, factura lunar generată de o aerotermă electrică este puțin peste 460 lei. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum calculezi cât consumă aeroterma și cât îți adaugă lunar la factură