![](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2017/06/aspirator-robot-rowenta-1133x568.x61813.jpg)
Gadgeturile care îți transformă casa într-una smart, de la aspirator robot până la prize controlate prin telefon
![](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2017/04/rowenta-logo-vector-500x278.x61813.png)
După ce am testat un aspirator robot timp de două săptămâni, ne-am dat seama că un astfel de gadget începe să devină esențial în viața de zi cu zi. Și pe lângă un aspirator robot, puneți pe listă și un mop electric, un bec sau orice alt device care duce la o casă smart și economisește timp, energie și bani.
„O casă smart îți economisește timp, căci în loc să aspiri sau să păzești oala de mâncare, poți face mai multe activități alături de cei dragi. Te ajută să gestionezi mai bine costurile, ca atunci când uiți o lumină aprinsă, pe care poți să o stingi de pe telefon, de oriunde ai fi. Și îți oferă un maxim de confort: oprești centrala când pleci în concediu, dar o poți programa de la distanță și astfel când ajungi înapoi acasă ai deja o temperatură optimă”, crede Ana Maria Călina, designer de interior la AMC Interiors.
Când te gândești la o casă smart, îți imaginezi direct cum activezi totul, de la plită până la duș, prin voce sau dintr-o aplicație de pe telefon, cum îți vorbește un sistem AI (Artificial Intelligence) din pereți și setează prin casă lucrurile astfel încât să ai confortul maxim. Sigur că toate astea sunt posibile, dar nu sunt și total accesibile pentru o bună parte dintre noi. În schimb, poți începe ușor și treptat, cu gadgeturi care să preia treburile care îți mănâncă în mod obișnuit mult timp și nervi.
Există trei mari paliere pe care să te concentrezi când cauți gadgeturile cele mai eficiente pentru o casă smart și un trai mai liniștit: siguranță, îngrijirea locuinței și eficiență energetică.
Ca să-ți faci o idee, am făcut o listă cu device-uri pe care să le poți instala ușor și rapid, fără investiții majore și nevoia de a face schimbări în amenajarea casei. Căci există și așa ceva – anumite sisteme care trebuie încastrate sau pentru care ești nevoit să faci nișe speciale, după cum explică și Ana Maria.
Siguranță
Încuietori inteligente
Îți aduci aminte nodul din stomac pe care îl simți când ești deja în mașină sau în transportul în comun și îți răsare în minte întrebarea, „Sigur am încuiat ușa?”. Yalele Linus blochează automat ușa de la intrare în urma ta, atunci când părăsești locuința și primești o notificare pe telefon în cazul în care ai lăsat ușa întredeschisă. În plus, din aplicația Yale Acces poți verifica statusul ușii tale de oriunde te afli.
![incuietoare-inteligenta-yale-linus](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2021/03/incuietoare-inteligenta-yale-linus.x61813.jpg)
Tot în aplicație, care e compatibilă și cu sistemul Android, și cu cel iOS, primești notificare dacă yala înregistrează o deschidere neașteptată cu cheia fizică. Aplicația înregistrează data și ora la care a fost deschisă ușa, ca tu să poți verifica apoi ce s-a întâmplat fie pe camera de supraveghere, fie cu apropiații care au copii după cheia de la intrare.
Îngrijirea locuinței
Aspirator robot Rowenta X-Plorer S95
După ce îl scoți din cutie, hotărăști unde așezi în casă stația de încărcare și o bagi în priză, dezlipești țipa de pe aspirator, cu sunetul satisfăcător aferent, apoi începe treaba: îi instalezi aplicația în telefon (fie că ai IOS sau Android) și își creează o hartă a spațiului pe care îl are în grijă. Își marchează toată configurația zonei, inclusiv obstacolele, cum ar fi stâlpii.
Aspiratorul robot Rowenta X-Plorer Serie 95 are o putere de aspirare foarte mare și recunoaște imediat când intră pe covor, de exemplu, așa că își activează singur opțiunea de boost. Pe lângă peria centrală, mai are două perii rotative periferice, care asigură adunarea murdăriei din colțurile greu accesibile. Și piesa de rezistență: funcția de mop integrată cu sistemul Aqua Force. Aspiră și spală în același timp. Ba chiar poți regla din aplicație câtă apă să consume.
Ca să poți lucra cât mai eficient cu el, interfața permite și comandă vocală, prin Google Assistant sau Amazon Alexa. De fapt, nu lucrezi cu el, ci lucrează el pentru tine.
Mop electric Rowenta Steam Power RY6597WH
![mop electric rowenta](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2021/06/mop-electric-rowenta.x61813.png)
În loc de găleata mare pe care e nevoie s-o cari după tine prin casă, din care schimbi apa cel puțin o dată sau de două ori în timp ce speli pe jos, și capul de mop pe care îl schimbi constant, poți încerca un mop electric. Are stație de încărcare pe care o montezi pe perete, lavetă din microfibră, trei trepte de putere ce-ți permit să ajustezi fluxul de abur în funcție de tipul de suprafață. Mai are o perie specială pentru covor, ca să îl poți curăța frecvent (fără să-l scoți afară și să pui furtunul pe el).
Dincolo de toate funcțiile smart, are avantajul că e atât de ușor și ergonomic, încât îl poți monta oriunde îți e comod.
Eficiență energetică
Bec LED smart
![bec smart led](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2021/06/bec-smart-led.x61813.png)
E ușor să aprinzi și să stingi lumina în orice încăpere; nu pentru asta ai nevoie de un bec inteligent. Ci pentru a regla temperatura luminii în funcție de perioada din zi și pentru a putea regla inclusiv gradul de luminozitate. Pentru prima parte a zilei, în care lucrezi, e mai bine să folosești o lumină de temperatură neutră sau ușor rece, iar seara să treci la ceva mai cald și blând pentru ochi.
Poți lua câte un bec smart în fiecare încăpere din locuință și să le controlezi pe toate din aplicație (Amazon Alexa sau Google Home).
Kit prize smart
![kit prize smart](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2021/06/SHMTAPOP1004P_9.x61813.png)
Când lași electrocasnicele în priza obișnuită, fără să le folosești, ele continuă să consume curent electric. Nu mult, dar consumă. Știu că nu ții tot timpul minte să le scoți din priză, nici nu poți să faci asta cu toate, așa că îți propun să recurgi la prize smart.
Le controlezi tot printr-o aplicație și le poți porni și opri oricând. Poți inclusiv să programezi și cronometrezi: pleci de acasă sau lucrezi și vrei să lași un aparat la încărcat, iar cu o priză smart poți programa încărcarea lui pentru un număr fix de ore. Ai și control vocal, prin care poți opri și porni veioza de pe noptiera din dormitor, de exemplu.
Sunt mici, consumă puțin, le poți controla rapid și ușor, economisești timp și stres.