Și-au construit o casă rustică în livada socrilor de la poalele unui munte din Maramureș
publicat pe 24 mai 2022Odată cu seria „De la oraș la sat”, am descoperit din ce în ce mai mulți oameni care au ales să trăiască în natură. Mulți au dorința unei vieți lipsite de zgomot și poluare, însă nu pentru toți este practic sau posibil. Cei norocoși sau extra-determinați recurg la un compromis, o casă de vacanță unde se pot retrage oricând au nevoie de un respiro.
În 2014, Simona și-a dorit să evadeze din oraș și să se apropie mai mult de liniștea naturii. Pe un teren care aparține socrilor, în satul Costeni, Maramureș, la poalele muntelui Șatra, ea și soțul ei au început să-și construiască o casă rustică din lemn. A rezultat o locuință înconjurată de flori, luminoasă, unde modernul se îmbină cu tradiționalul, de care cuplul se bucură weekend de weekend, alături de prieteni și familie.
„De multe ori, la final de săptămână, mergeam în vizită la socrii mei din satul Costeni. Încet, încet am realizat cât de mult ne place la țară și cât de bine ne face fiecare weekend petrecut acolo. Era altceva”, povestește ea. Tot acolo, în livada de lângă casa socrilor, s-au apucat să construiască de la zero propria locuință. Terenul, cu ograda, șura, grajdul, are undeva la 50 de arii.
Pentru construcția propriu-zisă a casei au apelat la un meșter dintr-un sat vecin, dar „multe etape le-au realizat prin forțe proprii, de la turnarea plăcii și până la adusul și decojirea buștenilor”. Nici în 2022 casa nu este complet gata, mai au de muncă, dar „este locuibilă” și se bucură de ea la fiecare final de săptămână.
O casă din lemn, înconjurată de flori și plante
Casa din lemn are o suprafață totală de 81 metri pătrați, din care 27 metri pătrați este terasa. „Este împărțită în două camere, living cu o bucătărie open space (în pending), dormitor și podul locuibil doar pe perioada de vară, deocamdată”, explică Simona. Au curent și încălzire pe lemne, la sobă, dar apă curentă încă nu există, o folosesc pe cea din fântâna din curte, și nici gaze. „Căsuța nu are baie, am început demersurile proiectului pentru apă și preconizam punerea acesteia în funcțiune până la începutul verii lui 2022”, continuă ea.
Au pornit la drum cu o sumă mică de bani și au ales să facă lucrurile încet, pas cu pas. Cea mai mare provocare pentru ei a fost în 2017, când în urma unei vijelii au rămas fără acoperiș și au fost nevoiți să-l construiască de la zero. Până în primăvara lui 2022, dacă ar fi să facă un calcul, Simona și soțul ei au investit în toată construcție și amenajare în jur de 18.000-20.000 euro.
Simona are o adevărată pasiune pentru grădină, așa că a plantat în jurul casei foarte multe plante și flori. „Am lalele, narcise, ghiocei, brândușe, zambile, clematite, primula, trandafiri, crini, lacrămioare, bujori, tufanele, crizanteme, florea soarelui ornamentală, dar și mentă, salvie, lavandă, cimbrișor și rozmarin. În grădina de fructe de pădure avem coacăz negru, agrișe, strugurei roșii, zmeură roșie și galbenă, dar și căpșuni. În curte am plantat pom de stafide, pom de miere, armonia, cătină, goji, aluni și mulți nuci”, enumeră ea.
Casă de vacanță: „Ne mai petrecem și concediul de vara aici, renunțăm la mare”
Simona, soțul ei și fiul lor de 22 de ani vin la țară în fiecare final de săptămână, dar și în concediul de primăvară și cel de toamnă. „În funcție de planuri, obiective și buget, ne mai petrecem și concediul de vara aici, renunțăm la mare”, adaugă ea. Decizia le-a schimbat viața în bine și consideră că a fost cea mai bună investiție pe care puteau să o facă. „Deși e mult de muncă la țară, satisfacțiile sunt pe măsură”, continuă ea.
În ceea ce privește viitorul și planurile de a se muta complet aici, ea nu știe ce se va întâmpla, dar subliniază ce-i place foarte mult în prezent: „Să stau într-un hamac sub nuc, cu behăitul oițelor în urechi, înconjurată de doi căței și trei pisicuțe, în miros de flori și iarbă proaspăt cosită. Ador lăpticul de căpriță proaspăt muls, cafeaua de dimineață lângă șemineu și un pahar de vin seara, pe terasă.”
-
hotnews
O familie îndrăgostită de folclor a restaurat cu metode tradiționale o casă din lut, veche de 100 ani
-
hotnews
La 70 ani, o femeie a renovat o casă la țară, unde trăiește cât e cald afară și crește o grădină imensă
-
LIFE
Cu 35.000 euro și o mână de meșteri locali, au renovat o casă veche de 100 ani și nelocuită timp de 16
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
Baia este unul dintre cele mai solicitate spații din casa ta, expus constant la umiditate, temperaturi fluctuante și produse chimice. Mobilierul de baie, în special dulapul de baie și oglinda, […]
-
Plante
Soluție din apă cu scorțișoară pentru a readuce o orhidee la viață. Cum trebuie să procedezi
Soluția face minuni.