O casă dintr-o bază militară din Germania a fost remontată la Bran, unde a devenit un duplex imens
publicat pe 22 ian. 2022Îți poți imagina o locuință montată undeva în Germania, de către soldații americani cantonați în Europa, apoi strânsă și remontată la noi în țară, sub forma unei case tradiționale de la munte? Dacă ai drum prin Bran, poți s-o vezi live și să-i treci chiar poarta, pentru a vedea extraordinara transformare prin care a trecut.
Proprietarii casei sunt Nicoleta și soțul ei, Gary, de origine englez-irlandez. Nicoleta s-a născut în comuna Bran și tot aici și-a petrecut și primii ani din viață și vacanțele la bunici. Nicoleta s-a căsătorit și s-a mutat în Anglia, fără vreun plan de a se întoarce vreodată în România, dar circumstanțele vieții i-au adus, însă, pe cei doi soți și pe cei trei copii ai lor înapoi în țară, în anul 2008.
„Am găsit o bucată de teren pe care doream să ne construim o casă care să se potrivească cu nevoile noastre. În căutările noastre, am întâlnit un domn care ne-a prezentat o ofertă a unei case care ni s-a părut deosebit de interesantă. Era vorba despre o casă aflată într-o bază a armatei americane din Germania. Fusese construită pentru soldații americani care erau stabiliți temporar în Germania”, povestește Nicoleta despre locuința demontabilă provenită din comunitatea USAG Kaiserslautern.
În forma ei originală, casa era ca un fel de bloc cu patru apartamente identice, fiecare apartament cuprinzând două dormitoare, o baie, o bucătărie și un hol. Pentru a-și forma o idee despre cum poate arăta o astfel de casă, ofertantul le-a arătat un model aflat în județul Gorj, singurul din România. Casa fusese demontată în Germania, transportată și remontată în România.
„Am fost foarte impresionați. Era foarte spațioasă, avea multe geamuri, deci foarte luminoasă, și m-am simțit în interiorul ei altfel decât în orice altă casă în care fusesem până atunci. Parcă mă simțeam una cu mediu, cu natura. Poate pentru că este construită doar din lemn, are un sistem de asamblare special, o îmbinare de panouri gata fabricate cu izolație și pereți dintr-un material pe bază de lemn foarte rezistent”, continuă Nicoleta.
Pereții interiori ai casei puteau fi reorganizați după plac
După ce-au bătut palma, Nicoleta și Gary au construit o fundație și au început montarea casei, care a durat în jur de patru luni. Apoi, au făcut două apartamente din cele patru originale, cu o suprafață totală de 360 metri pătrați. La început exista doar o intrare, ca o scară de bloc, din care se întra în fiecare apartament. Proprietarii au modificat, însă, spațiul astfel încât cele două apartamente să fie total independente unul față de celălalt, cu intrări separate de afară și fără spații comune.
Au putut face asta pentru că pereții interiori, care aveau deja uși, ferestre, prize și întrerupătoare încorporate în ei, puteau fi reorganizați după bunul plac.
O altă modificare a fost livingul foarte spațios și luminos. În plus, baia din apartamentul de la parter a fost reamenajată ingenios, astfel încât să aibă două toalete în loc de una, în aceeași încăpere.
Au investit 10.000 de euro pentru amenajarea a 160 metri pătrați
„Noi am ales să locuim în apartamentul de la etaj. În apartamentul de la parter am găzduit pe parcursul a mai multor ani diverse activități sociale. Am dorit să fie ca un mini centru social”, povestește Nicoleta. Între timp, îl închiriază turiștilor prin platforma Airbnb. Și ca să-l aducă într-o stare destul de bună pentru a fi închiriat, au calculat că e nevoie de o investiție de cel puțin 10.000 de euro. Au cumpărat multe lucruri noi, dar au și recondiționat și împrospătat obiectele de mobilier pe care le aveau deja.
„În general, am păstrat și recondiționat obiectele din lemn masiv. De exemplu, masa din living are o formă neobișnuită, hexagonală. Este din lemn masiv, de o calitate foarte bună. Am găsit-o în podul unui magazin de antichități. Era plină de praf și foarte murdară, dar mi-a plăcut mult forma ei. Nu știam dacă o să fie folosibilă după ce aveam s-o spăl și s-o curăț, dar pentru că nici nu a costat foarte mult, mi-am asumat riscul. Sunt o iubitoare a mobilei din lemn și a obiectelor vintage”, spune Nicoleta.
De designul interior s-a ocupat personal, deși nu are pregătire în domeniu. Îi place să repare, să restaureze, să înfrumusețeze. Provocarea cea mai mare în amenajarea apartamentului din Bran destinat închirierii a fost îmbinarea mobilierului vechi deja existent cu obiectele nou cumpărate.
Pentru asta, Nicoleta a trebuit să vopsească anumite obiecte pentru a le aduce la o nuanță care să se potrivească cu lucrurile noi. De asemenea, a schimbat mânere, a vopsit faianța cu vopsea specială, a lipit autocolant pe alocuri, totul ca să le aducă pe toate la un numitor comun. Multe piese de mobilier sunt cumpărate de la Ikea, cum ar fi divanele matrimoniale cu saltea și protecție incluse, de care proprietarii sunt foarte mulțumiți.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Nu am vrut doar să umplu spațiul cu mobilă și obiecte, am vrut că totul să aibă o funcție, să fie practic, să fie estetic. Livingul fiind foarte mare, am vrut să fie bine împărțit pe zone, să aibă și personalitate, și culoare, să nu cumva să arate ca un depozit. Cred că am reușit să îi dau culoare și căldură prin tapetul vesel pe care l-am cumpărat de la Hornbach. Și perdeaua discretă care separă zona de dormit de restul livingului ajută ca spațiul să fie bine delimitat.
Cel mai autentic românesc obiect de mobilă sau de decor: Masa din bucătărie, care a fost făcută la comandă de un tâmplar dintr-un sat vecin și are un stil rustic, tradițional zonei.
Colțul preferat: Locul nostru preferat este livingul, mai precis zona de relaxare. Ne place să bem un ceai, să povestim și să ne uităm la Discovery Channel. Altfel, avem pădurea aproape, mergem pe jos două sau trei minute și suntem în natură.
Cea mai mare provocare: Proprietatea noastră este situată chiar pe malul râului Turcu: din grădină și chiar din casă se aude în permanență cum curge apa. Uneori, primăvara când se topește zăpada la munte sau toamna când plouă foarte mult, stăm cu teamă văzând cât de mare crește râul și cât de zgomotos devine. Ne e teamă ca nu cumva să iasă din albia lui, dar slavă Domnului că până acum nu s-a întâmplat.
Foto: airbnb.com, arhiva personală
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]