Case

Casă de vacanță cu 5 dormitoare, 4 băi și două mini baruri, renovată și amenajată în șase luni

    Spații generoase destinate socializării, multe zone de odihnă și un interior care să integreze elemente inspirate din natură. Acesta a fost brief-ul primit de Elena Davidescu de la EDesign Bespoke Interiors pentru amenajarea unei case de vacanță în comuna Cornu, județul Prahova. Locuința a fost gândită ca un refugiu de weekend, un loc de întâlnire pentru familie și prieteni.

    Casa de vacanță are o suprafață generoasă de 200 metri pătrați, plus 30 metri pătrați de terasă și este dispusă pe trei niveluri. La demisol se regăsesc încăperi tehnice, un dormitor și o baie generoasă, de 10 metri pătrați, dotată cu saună și cabină de duș. Parterul este alcătuit dintr-un open space care include living, bucătărie și dining. Tot aici mai există un dormitor și o baie spațioasă. Etajul este compus din trei dormitoare și două băi. Lângă casă, mai este construită o bucătărie de vară de 15 metri pătrați.

    casa de vacanta Cornu semineu
    Bancheta de lângă șemineu este colțișorul perfect de relaxare în sezonul rece

    Zonă de zi cu arhitectură atipică

    Elena a avut misiunea de a face interiorul cât mai funcțional și confortabil, mai ales că proprietarii au avertizat-o că primesc mulți oaspeți în vizită. A gândit spații aerisite care să comunice firesc și a acordat o atenție deosebită zonei de zi. Aceasta este și cea mai folosită parte a casei. Livingul este inundat de lumină naturală și are o formă atipică. Mobilierul este unul minimal: o canapea curbată, o măsuță de cafea și o comodă tv suspendată.

    casa de vacanta Cornu zona de lounge
    Designerul a ținut cont de preferințele proprietarilor și a folosit negrul, ca accent, în zona de zi

    Piesa de rezistență a încăperii este șemineul din cărămidă, locul în care se adună toată familia în serile friguroase de iarnă. Un alt element interesant este peretele pe care a fost montat televizorul, datorită tapetului de la Vladila. Elena a reușit să dea căldură încăperii prin mici detalii, precum alegerea textilelor sau a micilor obiecte decorative.

    casă de vacanță Cornu living
    Tapetul de la Vladila are o cromatică neutră care se potrivește cu tematica amenajării

    Mini bar în casă și în bucătăria de vară

    Diningul se află într-o încăpere alăturată, fără vreo ușă care să îl separe de living, și e poziționat în dreptul unor ferestre arcuite ce dezvăluie o priveliște de vis.

    casă de vacanță Cornu dining
    Zona de dining are, la rândul ei, o arhitectură deosebită

    În aceeași încăpere, se află un mini bar, cu frigider, cuptor cu microunde și vitrină frigorifică pentru vinuri. A fost una dintre cerințele proprietarilor, încă din brief. Un astfel de spațiu există și în bucătăria de vară.

    casa de vacantă Cornu minibar
    Proprietarii au insistat să aibă două zone de mini bar: una în casă și una în bucătăria de vară

    Amenajarea, o împletire de elemente noi și vechi

    Elena a încercat să păstreze elemente vechi de arhitectură și să le integreze în noul concept de amenajare. La etaj, de exemplu, a reușit să salveze dușumelele din lemn de frasin. A mai păstrat grinzi, trepte sau lambriuri în câteva zone din casă. Cea mai mare provocare a fost legată de refacerea instalației electrice conform noului scenariu de iluminat și asta pentru că decopertarea lambriurilor de pe tavan s-a dovedit a fi o misiune imposibilă.

    casa de vacanta Cornu dormitor
    Lemnul predomină și în dormitoare. La fel și cromatică neutră.

    „Cu toate că nu ducea lipsă de lumină naturală, casa părea foarte întunecată. Toată zona de zi avea podelele placate cu gresie maro, iar pereții erau vopsiți într-un galben obositor”, își amintește Elena. „Baia de la parter avea o cadă de colț uriașă, pe care nu o folosea nimeni. Camera de la demisol avea un perete placat cu oglinzi, având destinația de sală de sport, însă în realitate nimeni nu se antrena acolo”.

    casa de vacanta Cornu
    Culorile au fost folosite doar ca accent subtil în amenajarea de la Cornu

    Casă de vacanță, renovată cu 150.000 euro

    Mobilierul pe comandă a fost cea mai mare cheltuială a proiectului. Costisitoare a fost și placarea terasei cu lemn de Garapa. În total, proiectul a însemnat o investiție de aproximativ 150.000 euro. Bugetul a inclus însă și lucrări de izolație, refacerea instalațiilor, achiziționarea echipamentelor termice și refacerea integrală a grădinii, de care s-a ocupat separat o echipă de ingineri peisagiști.

    Casa are și o terasă spațioasă de 30 de metri pătrați, placată cu lemn de Garapa

    Renovarea completă, cu tot cu grădină, a durat aproximativ șase luni.

    casa de vacanta Cornu bucatarie de vara
    Mobilierul din bucătăria de vară este modern și practic
    casa de vacanță Cornu, bucatarie de vara
    Spațiul a fost comprtimentat în zone cu funcționalități distincte

    „Țin minte că la primele discuții, beneficiarii mi-au transmis că le plac spațiile minimaliste, ultramoderne, însă am apreciat foarte mult că au ascultat de sfaturile mele de a împleti aceste caracteristici cu elemente rustice sau, cel puțin, cu elemente care amintesc de natură. Este minunat să vezi cum se materializează tot ceea ce o vreme a existat doar în mintea ta. Sunt recunoscătoare pentru încrederea primită și bucuroasă că am readus la viață o casă de vacanță încremenită în timp și nefolosită la adevăratul potențial”, spune Elena.

    casa Cornu dormitor
    Dormitoarele au suprafață modestă, dar oglinzile fac ca spațiul să pară mai mare decât e de fapt

    Resurse: Pardoseală SPC de la Arbiton, plăci ceramice de la Delta Studio și Gada Pavimenti, tapet de la Vladila, lemn de garapa de la Natural Wood Floor pentru terasă. Mobilierul personalizat a fost executat de catre R Mob Total Expert, iar perdelele, draperiile și storurile au fost lucrate de MarAdy Design.

    Tips & tricks de amenajare de la Elena Davidescu:

    • Ține cont de context! Dacă ai norocul să beneficiezi de o așezare aparte, omagiaz-o!
    • Observă-ți obiceiurile și abia apoi definește rolul fiecărei încăperi sau zone funcționale. Astfel, te asiguri că vei avea cu adevărat un spațiu croit după nevoile tale.
    • Păstrează acele elemente originale care merită păstrate. Ele vor fi o aducere aminte plăcută peste ani.
    • Alocă o parte mai mare din buget zonelor în care îți petreci cel mai mult timp. Astfel vei simți că merită investiția făcută și te vei încărca cu adevărat de energia respectivului spațiu.
    • Atunci când un spațiu este divizat în mai multe zone funcționale, gândește un iluminat potrivit pentru fiecare zona în parte. Te va ajuta atunci când în spațiul respectiv se petrec mai multe activități deodată și, de asemenea, va asigura o atmosferă plăcută în orice moment al zilei.

    Foto: Dan Călin

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Creditele ipotecare ale viitorului sunt online și deja le poți obține mult ma...