LIFE

Două surori au extins și reamenajat casa de vacanță a familiei, cu uși transparente la baie și vedere la pădure

    Tatăl a construit o casă de vacanță de 30 metri pătrați, cu materialele și posibilitățile din anii ’90, iar fiice lui au extins-o și modernizat-o în anul 2016. A ieșit o vilă simplă și confortabilă, îmbrăcată în sticlă și lumină naturală.

    În apropierea orașului Baia Mare, din Maramureș, e o casă fermecată cu numele Fairytale. Proprietarele ei sunt două surori gemene, Ana și Edina, mari iubitoare de natură care lucrează în domeniul designului: Edina este retail designer, iar Ana, designer de produs. Construcția vilei a fost un proiect de familie, căci tatăl de profesie inginer constructor s-a ocupat de partea de construcție efectivă, iar mama, pasionată de design interior, a ajutat la decorarea vilei.

    O cabană simplă de după Revoluție a primit o față nouă, după 23 de ani

    Părinții Anei și Edinei au cumpărat terenul în anul 1993, hotărâți să construiască pe el o căsuță din lemn de aproximativ 30 metri pătrați. Tatăl surorilor a construit-o pe bucăți și a montat-o la fața locului: „Era o construcție foarte simplă, unde iarna ne încălzeam la o veche sobiță, lumânările ne vegheau de întuneric, setea ne-o potoleam cu apa râului de lângă căsuță. Veneam aici weekend de weekend după diverse excursii pe care le făceam prin munții din împrejurime. În anii ‘90, era foarte greu să călătorești în afara graniței, iar părinții noștri și-au dorit mult să aibă un loc unde să își petreacă sfârșitul de săptămână în natură”, povestesc surorile.

    În 2016, cele două surori și tatăl lor au decis să extindă căsuța și să o transforme într-o vilă de 100 metri pătrați, păstrând cât mai multe elemente din construcția inițială.

    „Pentru designul de exterior, am placat noua vilă cu lemnul de exterior al vechii cabane. Am dorit să creăm un spațiu cât mai luminos pentru a ne simți cât mai aproape de natură și pentru a o admira de la un sezon la altul. Toate decorațiunile, mobilierul din interior au fost găsite treptat și fiecare are povestea sa. Multe dintre obiecte au fost achiziționate de-a lungul anilor de către mama noastră din diverse anticariate și au așteptat momentul propice pentru a fi puse în valoare”, povestesc surorile.

    Cele două și-au propus să creeze un spațiu primitor, o atmosferă ca acasă pentru toți cei care le calcă pragul în căsuța denumită Fairytalle Villa, pe care Edina și Ana au listat-o pe Airbnb. Au fost nevoite să termine totul în șase luni, căci primiseră o rezervare pentru o lună încă din timpul construcției.

    Gemenele care lucrează în design au creat și o parte din mobilier

    Vila se află la 11 kilometri depărtare de orașul Baia Mare, lângă lacul de acumulare Firiza. Aici, vara se pot practica sporturi precum caiac-canoe sau paddle boarding, iar în împrejurimi sunt o multitudine de trasee montane care pot fi descoperite la pas sau cu bicicleta. „La limita proprietății noastre se află un râu unde, când eram micuțe, stăteam cu orele și făceam mori de apă sau ne răcoream în zilele călduroase de vară”, povestesc surorile.

    Vila este construită pe structură metalică cu pereți de cărămidă și învelită în lemn. E împărțită în trei dormitoare, o baie în interior și una în exterior, un living cu bucătărie și poate găzdui opt persoane.

    Am remarcat WC-ul și dușul amenajate în aer liber, cu priveliște spre pădure, iar proprietarele spun că acea toaletă exterioară a fost primul lucru construit pe terenul lor.

    Toaleta tradițională a fost modernizată și are vedere la pădure

    „Tot timpul lăsam ușa deschisă pentru a vedea și auzi râul de pe… tron. Am decis să refacem vechea toaleta tot în stil tradițional, doar ușile de la duș și de la toaletă să fie transparente, pentru ca să putem admira natura, chiar și de aici”, spun ele.

    Per total, surorile și-au dorit să creeze un spațiu care să le reamintească că sunt și fac parte din natură. Au montat cât mai multe geamuri, pe toate laturile construcției, mobilierul a fost achiziționat pe rând de la diverse anticariate, iar pe restul l-au construit. Cele mai valoroase obiecte autentice din această casă sunt, spun ele, husele croșetate din lână de oaie de către mama lor, care îmbracă superb canapelele din living.

    Mult timp, râul a fost singura sursă de apă pentru cabană, dar au reușit să introducă pe parcurs toate utilitățile necesare traiului, vila fiind situată la 200 metri de drumul principal.

     

    Fiecare colțișor din casă are povestea lui, însă preferatul surorilor este fotoliul din fața șemineului. „De aici, putem admira focul și ne putem lăsa duse de gânduri, vise, noi proiecte, noi aspirații. Este locul perfect pentru a citi sau a trage un pui de somn.”

    Foto: arhiva personală, Airbnb

    Subscribe
    Notify of
    guest
    3 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Razvan
    Razvan
    2 years ago

    Ati putea pune va rog link ul catre airbnb ?

    icon

    Două surori au extins și reamenajat casa de vacanță a familiei, cu uși tran...