
Într-o casă de 400 metri pătrați, amenajarea combină o atmosferă modernă cu detalii în stil clasic cu aer parizian
publicat pe 01 apr. 2025Elementele moderne și detalii care duc cu gândul la un stil parizian se împletesc armonios în amenajarea unei case din Capitală, zona Parcului Tineretului. Arhitecta Laura Boghiu, de la Join Deco Design, s-a ocupat de transformarea unui interior impersonal și rece, într-un spațiu elegant, pe care clienții îl pot numi „acasă”. Proiectul a durat șase luni și s-a concentrat pe refacerea parțială a unei locuințe cu o suprafață de 400 metri pătrați.
Șantierul a inclus zona de parter, o mică parte din etajul unu și mansarda. Lucrările au fost complexe și au implicat intervenții asupra instalațiilor electrice și sanitare, precum și înlocuirea completă a finisajelor în zona de zi și în majoritatea băilor. Parterul casei este alcătuit dintr-un hol generos, living, dining și bucătărie. La etajul unu se găsesc dormitoarele, fiecare având baie proprie și un extra dressing în zona de hol. Mansarda este un open space mare, gândit ca un loc de joacă pentru fetița clientei și o baie echipată complet.
Detalii în stil parizian în mijlocul Bucureștiului
Proiectul a pornit de la dorința beneficiarilor de a integra în amenajare elemente de stil franțuzesc, dar interpretate într-o manieră modernă. Laura a reușit să imprime eleganța pariziană prin finisaje și detalii subtile la nivelul pereților. Un rol important în estetica obținută îl are parchetul de tip herringbone, folosit la parter, un element care leagă vizual întreaga zonă. Ușile cu panouri de sticlă de la bucătărie și profilele decorative completează povestea. Mobilierul și corpurile de iluminat vin dintr-o zonă diferită, dar par să se potrivească în decor asemenea pieselor unui puzzle.
„Înainte de renovare, casa avea un aer impersonal, fără elemente care să o definească sau să îi confere caracter. Spațiile păreau neconectate, iar finisajele standard nu adăugau niciun plus de personalitate”, povestește Laura. „Pereții goi, lipsiți de detalii decorative, contribuiau la o atmosferă rece și banală. Distribuția interioară nu favoriza un flux firesc al locuirii, iar lumina naturală nu era pusă în valoare. Era un loc funcțional, dar fără poveste, fără acea senzație de «acasă» care te face să te simți bine în propriul spațiu”, mai spune ea.
Marele avantaj al casei este organizarea inteligentă a interiorului, fiecare încăpere fiind atent poziționată pentru a asigura funcționalitate și confort. Accesul se face printr-un hol generos, care se deschide spre zona de living – cel mai amplu spațiu deschis al casei. Livingul se îmbină armonios cu zona de dining, iar aceasta, la rândul ei, comunică direct cu bucătăria închisă printr-un set elegant de uși franțuzești.
Cea mai folosită zonă a casei este livingul. Amenajarea este adaptată vieții de familie a beneficiarilor, cu accent pus pe confort și pe spații care se încurajeze timpul petrecut împreună. Piesa centrală este canapeaua sub formă de L, o canapea confortabilă, cu dimensiuni generoase, făcută pe comandă de cei de la Mille Brașov.
Zona media și șemineul sunt încadrate de ferestre mari care dau spre grădină și care conectează interiorul și exteriorul casei. Pentru a crea unitate vizuală, Laura a folosit culori neutre, notă discordantă o fac băile, unde a injectat culori intense și tapet cu mai multă încărcătură. Corpurile de iluminat Tense de la New Works funcționează tot ca elemente de legătură, fiind folosite de Laura în trei dintre încăperile amenajate: living, dining și bucătărie.
Piese și culori statement pentru dinamism pe fundal neutru

Zona de dining comunică direct cu bucătăria, închisă cu uși franțuzești. Amenajarea este simplă, dar elegantă, cu piese de mobilier care dau personalitate spațiului. Vedetă este masa ovală de la Fest Amsterdam, de la The Edit. Este un spațiu care se bucură de multă lumină naturală, datorită suprafeței vitrate generoase.
„A fost necesar să integrez elemente contemporane cu accente clasice, ca să creez o ambianță sofisticată și primitoare care să răspundă tuturor nevoilor practice. Pentru un arhitect, momentul în care finalizează o amenajare și vede satisfacția clientului este o combinație de mândrie, împlinire și ușurare. Este recompensa pentru toate orele de muncă, pentru fiecare detaliu analizat și fiecare provocare depășită. E ca și cum ai da viață unei viziuni – o idee care a început pe hârtie și acum este un spațiu real, funcțional și estetic plăcut. Când clientul spune că se simte acasă sau că spațiul depășește așteptările, e acel moment în care arhitectul simte că și-a atins scopul”.
Tips&tricks pentru amenajare de la Laura Boghiu
- Am înlocuit ușile din întreaga locuință cu modele filomuro, pentru a elibera vizual zonele de trecere. Excepție face bucătăria, unde am optat pentru uși franțuzești cu panouri de sticlă, pentru a integra acest spațiu mai bine în ansamblul casei.
- Pentru a adăuga un aer elegant în stil French și a evita pereții simpli, am folosit profile decorative vopsite în aceeași nuanță ca peretele.
- Am delimitat livingul de zona de dining printr-o comodă și o banchetă, creând un spațiu coerent și primitor, ideal pentru momentele petrecute cu familia și prietenii.
- În bucătărie, insula centrală asigură un flux optim pentru gătit și oferă un loc perfect pentru un mic dejun rapid.
- În grupul sanitar de la parter, un fototapet spectaculos îmbracă peretele cu ușa și arcada din zona lavoarului, evocând atmosfera sofisticată a unei băi dintr-un restaurant de lux.
Foto: Sabin Prodan
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de arhitecta Laura Boghiu (Join Deco Design).
-
Case
Terrazzo, elementul care a dictat amenajarea unei case de 120 metri pătrați din Oradea
-
Case
Cum au integrat o sobă de teracotă în amenajarea de inspirație scandinavă a unei case din Călărași
-
Case
Au unit două case din București prin spargerea unui singur perete și au format o locuință de 200 de metri pătrați
-
DESIGN INTERIOR
Cele mai relaxante culori pentru dormitoare. 7 amenajări din care să te inspiri pentru o atmosferă zen
Culorile pot influența starea de spirit și calitatea somnului.
-
UTILE
De ce scârțâie patul cu somieră? Cum rezolvi repede această problemă
Rezolvarea este foarte rapidă odată ce află cauza sunetelor nedorite.
-
UTILE
Se poate face intabulare fără succesiune? Ce trebuie să știi înainte de a începe procedura
Legea arată ce ai de făcut, chiar și ce excepții există.