O casă de 250 de metri pătrați amenajată în stil clasic-mediteranean, refugiul urban al unui cuplu pasionat de artă și antichități
publicat pe 24 mai 2022O casă de 250 metri pătrați din centrul Bucureștiului, la gri, a fost transformată într-o bijuterie în stil classic-mediteraneean care se încadrează de minune în tabloul interbelic al zonei. Lumina naturală, mobilierul din lemn masiv și șemineul din piatră naturală, pe lemne, sunt doar câteva dintre calitățile care complimentează personalitatea puternică a casei.
Arhitectele Ilyes Hajni și Roxana Revin de la Spatiograf au fost implicate în proiect încă de la început, într-o colaborare strânsă atât cu beneficiarii, cât și cu celelalte echipe de pe șantier – echipa care a ridicat casa până la stadiul de gri, echipa responsabilă de instalații și echipa responsabilă de finisaje. Au reușit, împreună, să finalizeze proiectul în trei ani, în toamna lui 2021.
Dimensiunea generoasă a spațiului, 250 metri pătrați, se împarte într-un subsol cu rol tehnic și de depozitare, trei dormitoare, cinci băi, o cameră de zi, o bucătărie spațioasă și două balcoane dispuse pe subsol, parter și două etaje. Bucătăria și camera de zi sunt, de altfel, zonele preferate de proprietari.
Beneficiarii, pasionați de călătorii, artă și antichități, și-au dorit o amenajare clasică cu influențe mediteraneene. Provocarea, spun arhitectele Spatiograf, a fost găsirea unei unități cromatice care să se plieze pe dorințele celor doi soți. Ca stil, amândoi își doreau același lucru, însă preferințele în materie de finisaje și paletă cromatică au fost diferite.
„Propunerile noastre legat de volumetrie și amplasare au fost acceptate de la început – nu a fost o negociere aici sau ceva mai complex. S-a lucrat mult pe variante de randări fotorealiste, mostre, inclusive teste la fața locului. Am testat, de exemplu, mai multe nuanțe de lavabil. Am făcut mostre pe perete exact în camera dorită cu două variante și așa am decis ce rămâne. Ceva similar s-a întâmplat și cu profilele decorative (plintă, cornișă, ancadramente etc.). Randările ajuta enorm, însă nu bat realitatea și modul în care fiecare om percepe spațiul ce urmează a fi amenajat”, explică arhitecta Ilyes Hajni.
Principala sursă de inspirație în amenajare a fost spațiul în sine și poziționarea perfectă a casei, care lasă lumina naturală să pătrundă în orice moment al zilei.
Casa a fost amenajată exclusiv cu materiale premium
Estimatul inițial de buget pentru amenajare a fost de 100.000 de euro, dar l-au depășit puțin. Arhitectele de la Spatiograf recomandă ca pentru un proiect cu materiale premium – piatră naturală, parchet triplustratificat, geamuri de termopan cu ramă de lemn, mobilier exclusiv din lemn masiv și așa mai departe – să se ia în calcul un preț cuprins între 950-1200 de euro pe metru pătrat.
Amenajarea bucătăriei cu blatul de cuarț a costat cel mai mult, suma ajungând la aproximativ 7000 euro. Prețurile nu mai sunt însă valabile 100%, spun arhitectele, din cauza scumpirilor rapide din piață. O bucătărie similară din lemn masiv, tratată în același mod, cu accesorii de top, pornește astăzi de la 9000 euro, estimează arhitecta Ilyes Hajni.
În ceea ce privește materialele principale folosite în proiect, la finisaje cel mai folosit a fost travertinul combinat cu ceramică din Spania. Tot mobilierul este realizat din lemn masiv, însă corpurile din bucătărie sunt speciale – sunt din lemn masiv de stejar periat și finisat într-o culoare aparte, pe care arhitectele Ilyes Hajni și Roxana Revin îl numesc „verdele perfect” – din păcate, spun ele, camera de fotografiat nu a reușit să redea nuanța exactă.
Cum au fost puse în valoare camerele casei prin cromatica aleasă
Primul pas în proces, după creionarea stilului general al casei, a fost să definească paleta cromatică. Parterul, dormitorul matrimonial cu baia aferentă și dressing-ul sunt vopsite în tonuri de verde, aceeași cromatică fiind regăsită și în cele două băi de la parter și primul etaj.
În dormitorul mic predomină combinația de bej și verde, în timp ce dormitorul de la etajul al doilea întrerupe această continuitate cromatică într-un mod armonios, prin albastrul mobilierului și al draperiilor.
Dimensiunea dormitorului matrimonial a permis crea unui colț special pentru o măsuță de toaletă din lemn masiv cu detalii sculptate și o oglindă mare, în timp ce dormitorul albastru include o zonă de relaxare cu o măsuță cu fotolii pentru citit sau discuții la ceas de seară.
În materie de finisaje, Ilyes Hajni și Roxana Revin au ales obiecte premium de la Vives și Realonda, producători spanioli de finisaje ceramice și nu numai, cumpărate de pe SSAb.
Au cumpărat parchetul triplustratificat de la Karelia, vopseaua valabilă de la Caparol, iar profilele decorative de la Orac și din showroom-ul Elegance Decor. Mobilierul matrimonial și cel cu nuanțe maro au fost achiziționate de la Simex, iar restul pieselor de mobilier au fost făcute pe comandă – bucătăria a fost făcut 100% custom de Professional Design.
Amenajarea a fost un proces lin, dar nu au lipsit peripețiile. „Un mic incident tragi-comic a fost legat de gresia de la parter care a venit din Spania. Una din plăcile cu model de colț, ultima, s-a spart și a trebuit să așteptăm două luni până când a sosit placa pentru înlocuire. Iar o piesă de mobilier din baie a fost executată cu niște dimensiuni mai mici decât am cerut noi”, povestesc arhitectele.
Nici provocările nu au lipsit, proiectul fiind unul de amploare. Mascarea sistemelor de ventilație și a altor obiecte de întreținere a casei s-a realizat cu ajutorul unui grilaj simplu, în linii drepte, iar în alte zone au fost plasate strategic elemente atractive pentru camuflarea instalațiilor inestetice. Draperiile au jucat un rol împortant în acest sens, precum și mobila înaltă, până în tavan. Termostatele nu au fost ascunse, însă modelele moderne, simple, le fac să treacă aproape neobservate.
Sfaturi de amenajare de la Spatiograf:
- Multă răbdare și atenție în coordonarea proiectelor, mai ales într-un șantier, și comunicarea constantă și sănătoasă cu celelalte echipe implicate în proiect.
- Înțelegerea punctelor forte și punctelor slabe în orice spațiu. De exemplu, lumina naturală trebuie valorificată atunci când este prezentă, iar lipsa acesteia trebuie suplinită cu lumină artificială.
- Testarea finisajelor la fața locului, cu ajutorul mostrelor (vopseaua lavabilă, materialele și culorile pieselor de mobilier etc.).
- Măsurarea treptelor și asigurarea continuității înălțimilor. De exemplu, în cazul treptelor este foarte important ca toate sa aibă aceeași înălțime, ca totul să se lege corect pe etaj, ținând cont de finisajele diferite de pe fiecare etaj în parte. Noi am optat pentru travertine de 20 milimetri grosime și la fiecare etaj am ales parchet de 14milimetri.
Asta implica încă un procedeu de egalizare a finisajelor de care parchetarul trebuie să știe înainte de montajul efectiv. De cele mai multe ori aici se fac greșeli din punctul zero, nu se toarnă corect și apoi tu, ca designer de interior, trebuie să le corectezi pe fiecare în parte ținând cont de toate etajele din casa.
- Discuții detaliate despre compartimentarea mobilierului de dressing și tipurile de accesorii din bucătărie. Prețul mobilierul crește sau scade și în funcție de aceste accesorii.
Foto via Vicențiu Amarandei
-
Case
O familie de români locuiește într-o casă pe 3 niveluri din vestul Londrei, pe care a amenajat-o într-un stil minimalist și cald
-
Before&After
Amenajare cu texturi bogate și culori calde pentru o casă veche din Săcele, după un an de șantier
-
Case
Amenajare cu puternice influențe clasice și multă lumină naturală, într-o casă de 130 metri pătrați, din Iași
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță lipiciul de pe geamul termopan și ce metodă funcționează rapid
Fără detergenți abrazivi sau unelta care zgârie.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.