DESIGN INTERIOR

Cadouri de casă nouă: zeci de idei de la opt designeri din România

  Ce e mai greu decât să iei cadouri? Să iei cadouri de casă nouă. Nimeni nu vrea să dăruiască un obiect care va ajunge într-un colț, acoperit de praf (#ampățit). Hai să vedem ce poți face pentru a nu ajunge în situația asta.

  Am cerut ajutor de la specialiștii în domeniul interioarelor – opt arhitecți și designeri din România. Ne-au dat 45 de idei de cadouri de casă nouă cu care să impresionezi gazda.

  Cadouri de casă nouă simple și sigure

  Radu Dumencu, arhitect la Pianoterra, crede că „mutatul în casă nouă este un moment special, așa că primele vizite și cadouri trebuie tratate cu atenție de către invitați. Aceștia ar trebui să-și calibreze darul după mai multe aspecte: relația cu gazda, pasiunile acesteia și, de ce nu, nevoile ei în noua locuință.”

  Oricare ar fi cadoul ales, trebuie să se potrivească în noul cămin. Dacă nu cunoști stilul amenajării, evitată obiectele mari, foarte colorate sau cu un stil aparte. Stai departe și de cele cu puternice valențe religioase, culturale sau politice. Cel mai ușor de integrat sunt obiectele mici/medii în culori neutre sau alb/negru.


  Idei pentru cei care au curte sau terasă

  Dacă noua locuință are o curte sau o terasă, te poți îndrepta către un felinar sau un hamac care să încălzească atmosfera.

  Pentru cei care caută un cadou de casă nouă mai special, o oglindă de perete cool sau un cântar de bucătărie mai diferit reprezintă genul de obiecte ce își vor face loc foarte ușor în viața gazdei. „De asemenea e indicat ca, dacă gazda are copii mici, să nu se uite și de un cadou pentru aceștia”, precizează Radu.

  Cadouri de casă nouă neutre și utile

  Designerul Simona Ungurean te sfătuiește să dăruiești plante verzi, pentru că se potrivesc în orice decor. Alte alegeri simple și neutre sunt seturile albe de prosoape sau lenjerie de pat, tacâmurile de calitate, paharele de vin, farfuriile, pe scurt – obiecte care sunt cu adevărat folositoare.

  Decorațiuni nici prea-prea, nici foarte-foarte

  Martine Claessens, designerul de interior belgian care lucrează în București de 14 ani, crede că e o provocare să cumperi un cadou de casă nouă, pentru că nu ești sigur care e stilul noii locuințe. Ne sfătuiește și ea să alegem obiecte „neutre”.

  Indicii-cheie pentru alegerea cadoului: personalitatea și interiorul casei

  Și arhitecta Irina Radu de la iDecorate e de acord că alegerea unui cadou de casă nouă poate să fie o acțiune destul de dificilă. „Totuși, dacă alegi cu înțelepciune, rentabilitatea investiției ar putea fi mare. S-ar putea să devină ceva ce va fi folosit în fiecare zi”, adaugă ea.

  Irina crede că trebuie să te gândești în primul rând la personalitatea primitorului și la interiorul casei sale. Ideal e să alegi cadouri versatile, ce se vor potrivi ușor în orice tip de interior. Iată ce ar alege ea.

  Cadouri testate de arh. Cristiana Zgripcea

  Cristiana Zgripcea crede că „o casă nouă este ea însăși un cadou minunat pe care ni-l facem toți cei care avem șansa să trăim această experiență. Îmi place să cred că și eu contribui alături de beneficiarii mei la crearea unor locuințe care devin surprize frumoase. Pentru că nu de puține ori m-am găsit în postura de a trebui să ofer cadouri de casă nouă prietenilor, vă voi recomanda cu maximă obiectivitate ce am ales eu să achiziționez în acest scop.”

  Alegeri fără plastic

  Arhitectul Alexandru Bucur de la Interiology ne sugerează să fim atenți la materialul din care e făcut obiectul pe care îl ducem: pentru o casă cu accente industriale, putem cumpăra obiecte din alamă sau din fier negru. Pentru un interior mai feminin, se pretează obiecte în culori pastelate.

  „Recomand materialele frumoase și sincere, durabile: lemnul, metalul, alama, sticla. E preferabil să evităm obiectele din plastic, există deja suficient în casele și viețile noastre. Abundența lucrurilor de astăzi transformă ușor un cadou într-un viitor deșeu. Să ne gândim bine dacă acel obiect chiar e folositor sau va ajunge să zacă într-un sertar și apoi va fi aruncat.”

  Alexandru mizează pe obiecte simple și de efect.

  Gadgeturi de design

  Alexandru crede că micile gadgeturi sunt o idee practică: o boxă portabilă de design, de exemplu, aleasă în funcție de stilul casei.

  Ce faci dacă nu știi cum arată interiorul casei?

  Arhitecta Sorana Leru de la Miso Architects crede că darurile de casă nouă au o simbolistică aparte „atât pentru cel care oferă, cât și pentru cel care primește, având în vedere că marchează un eveniment important din viață.” Sorana propune două abordări, în funcție de gradul de apropiere și de cât de bine știi cum arată interiorul casei. În oricare din cele două situații, un aranjament floral deosebit oferit gazdei e mereu o idee bună.

  Dacă știi cum arată amenajarea

  Dacă ai văzut deja amenajarea, alege un obiect care se integrează și cuprinde una dintre culorile sau materialele existente: ceasuri, suporturi pentru lumânări, tablouri, felinare sau ghivece.

  Dacă nu știi cum arată amenajarea

  Atunci când felul în care arată locuința e o surpriză, recomandarea Soranei e să cumperi un obiect cât mai practic: rame foto, vaze, lumânări parfumate, perne decorative sau un preș de intrare mai special.

  Cadouri parfumate

  „Când merg la cineva acasă, ca să nu dau greș, prefer să iau ceva legat de aromaterapie, de exemplu o lumânare sau un parfum de casă, cu o aromă mai neutră, dar cu un design de ambalaj atrăgător”, spune Natalia Berezovskaia, designer de interior la Creativ Interior & The Famous Design.

  Sperăm că aceste idei de cadouri de casă nouă te vor ajuta să alegi inspirat. Nu uita: dacă știi cum arată decorul, optează pentru obiecte care să se potrivească în el. Dacă nu știi sau ți se pare complicat să ții cont de el, alege obiecte simple, neutre și utile. Și, în oricare din situații, un lucru e sigur: cu florile nu dai greș niciodată.

  Produsele din acest articol au fost selectate de arhitecți și designeri în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cadouri de casă nouă: zeci de idei de la opt designeri din România