
De la oraș la sat: s-au mutat la poalele Retezatului, într-o casă cu design tradițional și influențe scandinave
publicat pe 02 apr. 2024Traiul urban poate însemna adesea un ritm alert, poate fi gălăgios și poluat. Suntem curioși să aflăm poveștile oamenilor care au plecat din oraș, să descoperim de ce au luat această decizie, cât de greu sau ușor le-a fost și cum li s-a schimbat viața. Continuăm seria „De la oraș la sat” cu povestea unui cuplu care și-a găsit fericirea în mijlocul naturii. În 2022, Bianca și Edmond au cumpărat o casă în Hunedoara, la poalele Retezatului, și au început procesul de renovare.
Bianca și Edmond sunt din Timișoara, ambii „au natura-n suflet” și profită mereu de timpul liber ca să călătorească și să se piardă pe cărări de munte, dar și să cunoască povestea locurilor unde ajung. Edmond este ghid turistic și pilot de parapantă, așa că una dintre zonele lui preferate este Țara Hațegului.
Pentru Bianca, dorința de a se muta la țară s-a născut după ce s-au cunoscut. Și pe măsură ce au ajuns din ce în ce mai des în Țara Hațegului, lucrurile s-au și legat. „Ideea de a ne muta aici ne-a surâs pentru tot ceea ce zona are de oferit. Avem Retezatul și pârtia de ski în spatele casei, dar și unul dintre cele mai bune locuri de zbor cu parapanta, la zece minute, plus că avem parte de o comunitate tare faină”, spune ea.
„Într-unul dintre weekend-urile în care am venit aici, am văzut un anunț de vânzare și am dat un telefon să întrebăm dacă putem merge să vedem casa. Zis și făcut. Ne-a plăcut enorm locuința, dar și terenul, ne-au dat un vibe tare fain și ne-am simțit ca acasă”, povestește Bianca.
De la oraș la sat: „Cea mai bună decizie”
Nu le-a fost ușor să ia decizia finală, mai ales pentru că nu știau la ce să se aștepte, dacă le va plăcea sau dacă se vor descurca cu provocările unei case vechi. În cele din urmă, după ce au analizat toate aspectele, au hotărât să încerce. Casa se află în comuna Râu de Mori, județul Hunedoara, la aproximativ 17 kilometri de Hațeg și 56 kilometri de Deva.
„Suntem chiar în Țara Hațegului, imediat după Poarta de Fier a Transilvaniei. În satul nostru, dar și în Clopotiva este o comunitate destul de mare de oameni mutați din diferite orașe ale țării, pe care îi leagă atât sportul, cât și natura. Plus de asta, suntem la aproximativ două ore de Timișoara și Cluj și chiar mai puțin până la Sibiu și Alba Iulia, așa că amplasarea geografică a însemnat o mare bilă albă”, povestesc cei doi.
Au cumpărat casa în primăvara lui 2022, și-au luat o saltea pe care să doarmă, o plită electrică pe care să-și gătească și un frigider pentru a ține mâncarea pe timp de vară. Spațiul are aproximativ 55 metri pătrați și este format din două dormitoare, o cameră pentru bucătărie și living, și o baie. Cuplul spune că hotărârea de a se muta aici a fost cea mai bună decizie pe care ar fi putut s-o ia.
Nu îi cunosc toată povestea, doar că a fost construită în jurul anului 1970, de o familie modestă de gospodari, iar ei au cumpărat-o de la al doilea proprietar al ei, care a stat aici doar un an. Bianca spune că au avut noroc să găsească o echipă mică de constructori din Petroșani, care i-a ajutat la lucrările de amenajare a interiorului – partea de instalație de căldură, cele sanitare, dar și cu pusul gresiei și faianței.
„Deși la început nu știam mai nimic despre domeniul construcțiilor, încet le-am învățat și făcut pe toate, de la montare de obiecte sanitare și mobilier, la montajul parchetului, construirea terasei, dar și montarea plăcilor de teracotă”, subliniază ea.
„O combinație între tradițional românesc și influențe scandinave”
Un ajutor enorm în procesul de amenajare l-au primit de la designer-ul de interior Davina Sînjorz, care le-a înțeles din prima dorințele și nevoile. Alături de ea au gândit amenajarea de la interior, plus exteriorul casei.
„Davina ne-a oferit și multe idei budget friendly, iar până să ajungem la ea am încercat și la alți designeri, dar toți ridicau din sprânceană și ne spuneau că nu e posibil, când auzeau bugetul și filmul nostru. Mulți sunt obișnuiți să lucreze doar cu mobilier la comandă, finisaje premium și materiale de top, iar noi nu asta ne doream. Multe dintre decorațiuni sunt luate fie din târguri, fie făcute de noi manual”, spune Bianca. Tot ei s-au ocupat de implementarea proiectului și încă mai au lucruri de făcut.
Au contactat-o în decembrie 2022, i-au scris despre casa pe care și-au cumpărat-o în Hunedoara și cum au nevoie de ajutor atât pe partea de design interior, cât și la exterior. Davina a fost captivată instant de spațiu și de preferințele lor în materie de design, o combinație între tradiționalul românesc și elemente de influență scandinavă.
„Bianca și Edmond și-au dorit ca mare parte din mobilier să fie realizat DIY, lucru dificil de integrat în randări 3D, pentru că e destul de greu să plănuiești ce vei găsi în târgurile de vechituri, așa că am colectat multe idei cu obiecte vechi obișnuite pe care le-am modificat, cum ar fi masa de cusut transformată în suport de lavoar, dar și postava transformată în lustră”, explică designer-ul.
Dar un exemplu concret de transparență și de cum poate evolua proiectul de design de la randări 3D la realitatea șantierului, este cel în care Edmond a decopertat peretele de la baie, pe care l-a încurajat apoi să-l lase nefinisat.
Davina spune că e vorba despre o gospodărie tipică din zona deluroasă a Hunedoarei, cu acoperiș în patru ape, unde design-ul îmbrățișează o armonioasă combinație între obiecte, motive, țesături tradiționale, care sunt îmbinate cu simplitatea și funcționalitatea caracteristice stilului scandinav.
Sînjorz și-a dorit ca tinerii să primească exact ceea ce și-au imaginat, „un „acasă” departe de utopia urbană”, și fix asta s-a și întâmplat. A ținut foarte tare la ceramica cu diferite pattern-uri și motive, deoarece, așa cum zice, tradiționalul românesc se definește prin combinarea culorilor puternice cu motive diverse.
„La prima vedere, o gresie alb/negru și faianță glazurată roșie nu pare a fi o combinație prea bună, dar rezultatul este extrem de armonios, deoarece prin combinația de culori am onorat broderiile din portul românesc.”
A insistat destul de mult, deși au fost costisitoare, și pentru plăcile de teracotă de la Mediaș, deoarece fiecare dintre ele este pictată și realizată manual și crede că acest detaliu a devenit un punct focal în tot ambientul.
Obiecte lucrate manual și un stil de viață liniștit
Odată cu procesul renovării, Edmond și Bianca și-au dat seama că ambilor le place să facă manual obiecte pentru casă. Inspirați de un designer din UK, alături de o prietenă, au făcut lampadarul de la veiozele din dormitor. Bianca a făcut și suportul răzătoare din bucătărie, cele două obiecte din lemn de pe peretele din zona sobei, tabloul cu flori din zona de luat masa, dar și suportul pentru hârtia igienică.
Edmond a făcut și suportul pentru lavoarul de la baie, un alt obiect care întregește spațiul este și covorul țesut din dormitor, făcut de bunica proprietarei.
În ceea ce privește bugetul, tinerii n-au tras linie, dar până acum au investit în jur de 15.000 de euro.

Terenul casei are 1500 de metri pătrați, unde au început să construiască un șopru din lemn pe care-l vor folosi ca spațiu de depozitare. Trebuie să tundă iarba cam la o săptămână și jumătate maximum, iar până acum n-au alte planuri concrete, mai puțin că vor amenaja câteva straturi înălțate pentru a planta legume și fructe, iar în fața casei au o mică grădină pe care au început să o umple cu flori.
La țara, Bianca și Edmond și-au dat seama că lucrurile merg un pic mai altfel, mai încet, mai în tihnă, așa că le-a fost mai greu la început, dar între timp au adoptat și ei stilul ăsta de viață. Ei spun că e nevoie de răbdare și adaptare, dacă vrei să faci pasul mutării, deoarece vei merge într-o comunitate deja formată, cu propriile reguli.
-
LIFE
De la oraș la sat: un istoric a renovat o proprietate săsească construită la sfârșitul secolului XIX, unde locuiește cu fiul său
-
hotnews
De la oraș la sat: s-au mutat la casă cu livadă, ca să-și poată hrăni copilul cu fructe crescute de ei
-
LIFE
De la oraș la sat: au renovat o fostă casă de vacanță de lângă Cluj, iar acum trăiesc permanent într-un concediu
-
Garsoniere
10 idei diferite de amenajare a unei garsoniere open space
Câte proiecte, atâtea moduri diferite în care poți gândi amenajarea unei garsoniere open space.
-
LIFE
Hotspot: 5 locații de nuntă în aer liber din jurul Bucureștiului cu decoruri de la mid-century modern la romantic
Ideale și pentru altfel de evenimente sau petreceri.
-
UTILE
De ce miroase urât aparatul de aer condiționat. Ce măsuri trebuie să iei
E vorba mai ales de prezența mucegaiului.