Before&After

Before&after: la 12 ani după ce și-a amenajat garsoniera, a modificat și modernizat totul

publicat pe 02 feb. 2022

    Mobilier roșu cu negru, gresie roșie și faianță crem. O combinație cromatică îndrăzneață pentru anul de grație 2008 când proprietara, designer de interior, și-a amenajat pentru prima dată garsoniera. Amenajarea în tendințe a făcut chiar subiectul unui articol din presa acelor vremuri. În 2020 însă, designerul a pregătit terenul pentru întoarcerea fiicei de la studii din străinătate, așa că a adus designul în prezent.

    În 2008, Cristina Mărgineanu, designer la CosmoDeco, și-a cumpărat o garsonieră de 34 metri pătrați în Dorobanți, unul dintre cele mai bine cotate cartiere bucureștene. Până în 2012, a fost refugiul ei de relaxare, amenajat după tendințele acelor vremuri. Cristina își amintește că roșul era o culoare în mare vogă atunci, așa că nu a ezitat să își mobileze bucătăria în această culoare.

    „Țin minte că am cheltuit 15.000 euro cu amenajarea. Garsoniera arăta dezastruos, așa că am refăcut-o integral, de la instalații electrice, sanitare până la finisaje și mobilier. Pentru acea perioadă a fost amenajată într-un mod îndrăzneț, drept dovadă că a apărut și într-o revistă de profil”, ne spune Cristina.

    Reamenajare de 5000 euro

    A început procesul de renovare și amenajare în 2020, când fiica ei mai avea puțin până la întoarcerea în țară după studii. A schimbat parțial finisajele ceramice și obiectele sanitare, apoi a înlocuit complet mobilierul, distrus de chiriași. A acoperit gresia din baie și bucătărie cu pardoseală din vinil (LVT), a vopsit faianța din baie și a înlocuit-o pe cea din bucătărie.

    „Ideea a fost să schimbăm aspectul garsonierei fără să investim prea mulți bani, pentru că nu știm cât va rămâne în țară Claudia, fiica noastră. Ne gândeam că dacă pleacă din nou, închiriem și nu mai merita să investim atât”, povestește Cristina.

    Cristina a căutat să amenajeze într-un stil tineresc, fără prea mult mobilier, în care predomină culorile deschise. Fiica ei venea după șase ani de locuit într-o cameră de 11 metri pătrați cu tot cu baie și bucătărie, ani în care a învățat să se gestioneze cu foarte puține lucruri și nu avea nevoie de multă mobilă.

    Bucătăria, amenajare de la zero

    Cel mai mult a modificat bucătăria, căreia i-a schimbat configurația și pentru care a făcut mobilier pe comandă. A mutat locul mașinii de spălat rufe astfel încât să intre un model cu încărcare pe verticală, care ocupă mai puțin spațiu. Locul de luat masa, amenajat la fereastră, are acum dublă funcționalitate, căci este și spațiu de birou. În locul aragazului a ales o plită pe inducție cu două locuri de gătit și un mini cuptor, care poate fi mutat oriunde atunci când gătești.

    Punctul forte al bucătăriei este zona de cafea, amenajată cu lădițe de la IKEA montate pe un perete finisat cu vopsea tablă de scris.

    renovare garsoniera bucatarie
    În dreptul ferestrei a fost creată o zonă de luat masa.

    În cameră, a îmbrăcat un perete în tapet cu pattern geometric, ca să învie atmosfera. În fața lui a montat patul, cumpărat de pe olx.ro. Iar lângă a creat o zonă de relaxare, cu ajutorul unui fotoliu moștenit de la bunici.

    În baie, a cumpărat un nou corp de mobilier și vas de toaletă, apoi a vopsit accesoriile și baza vechii aplice încât să le introducă în noul decor fără cheltuială prea mare.

    renovare garsoniera baie
    Pardoseala a fost îmbrăcată în vinil.

    Amenajarea a durat aproape o lună, iar lucrările au fost efectuate de o echipă formată din trei persoane. Una dintre ele a fost un instalator care a remediat câteva probleme ale instalațiilor din baie. Împreună cu tatăl său, acesta s-a ocupat și de zugrăvit și de montarea noii faianțe din bucătărie. A treia persoană a fost un colaborator vechi de-ai Cristinei, care a montat pardoseala din vinil și a înlocuit toate plintele.

    Prețuri și magazine

    Pardoseala din vinil (LVT) din baie a costat 44,99 lei/metru pătrat (se montează prin lipire cu adeziv special), cea din bucătărie 124,99 lei/metru pătrat (este model modular și are un sistem de îmbinare cu click), tapetul a costat 126,99 lei/rola, toate de pe site-ul Diego, iar faianța din bucătărie – circa 33 lei/metru pătrat, de la Dedeman. Scaunele de bucătărie au fost luate de la BricoDepot, noptiera și veioza de la IKEA, iar covorul de pe vivre.ro.

    Tips&tricks pentru amenajare de la CosmoDeco

    • Când vopsești faianța, aplică înainte o amorsă sau un grund. Acestea prelungesc durata de viață a vopselei.
    • Dacă alegi un mini cuptor electric, nu îl poziționa deasupra frigiderului atunci când gătești, dacă vrei să te bucuri de el o perioadă mai îndelungată.
    • Cauți o alternativă ușoară pentru acoperirea vechii pardoseli ceramice? Alege o pardoseală din vinil, disponibilă în magazinele de bricolaj într-o gamă variată de modele și nuanțe.

    Foto: prin Cristina Mărgineanu

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestei garsoniere ne-a fost trimisă de Cristina Mărgineanu.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments