VIDEO Before&after: un strop de culoare și optimizarea depozitării într-o cameră de cămin studențesc
Acasă e locul în care ar trebui să te simți cel mai bine, în care să te poți relaxa complet și să ai acel sentiment de familiaritate. Doar că de multe ori se întâmplă ca acest spațiu să nu-ți aparțină, fie el un apartament închiriat ori, în cazul acesta, o cameră de cămin studențesc în care nu știi dacă vei mai locui peste un an. Dar asta nu înseamnă că nu o poți personaliza în așa fel încât să-ți devină cuib. Și nici nu ai nevoie de un buget impresionant pentru asta.
Ca să-ți demonstrăm că și cel mai restrictiv spațiu poate fi îndulcit cu numai câteva decorațiuni prietenoase cu bugetul și obiecte de mic mobilier, am făcut echipă cu IKEA pentru a pune la punct trei camere de cămin studențesc. Am organizat un giveaway pe pagina de Instagram Lovedeco în care am oferit trei premii în valoare de câte 250 euro, sub forma unei redecorări a camerei cu obiecte IKEA.
Una dintre câștigătoare este Camelia Tudose, care locuiește în căminul Stoian Militaru din București. Împarte camera cu o singură colegă, iar în ciuda faptului că ambele și-au așezat câteva obiecte personale pe ici, pe colo, spațiului îi lipsea un strop de culoare și acea amprentă personală atât de necesară în orice locuință.
Textilele noi schimbă atmosfera din încăpere
Un truc simplu prin care poți schimba aspectul și atmosfera unei încăperi este schimbarea accesoriilor textile – ori adăugarea lor, în funcție de caz. De exemplu, în camera Cameliei, cuverturile INDIRA asortate adaugă un strop de culoare și uniformitate cromatică.
Tot în zona paturilor am adăugat și două perne decorative, îmbrăcate în husele ODDNY și TALLSPINNARE, ale căror modele geometrice sparg monotonia vizuală. Iar deasupra patului Cameliei am lipit cu arici adezivi 3M rama VÄXBO, în care ea poate adăuga opt fotografii sau ilustrații. Pe podea, covorul BOGENSE are și rol decorativ, dar asigură și confort – nu doar termic, ci conferă și o suprafață mai moale pe care să pășească studentele.
Piesele de mic mobilier optimizează depozitarea
În locul noptierelor deja existente în cameră, cu o cromatică și un design sterile, am adus etajera KALLAX. Ea poate fi folosită și pentru depozitare, dar și cu scop decorativ. Studentele pot introduce în ea cutii în care să-și păstreze obiectele personale pe care nu își doresc să le țină la vedere, iar pe restul rafturilor pot adăuga plante, rame foto ori alte decorațiuni. Deasupra bibliotecii am agățat și o oglindă LASSBYN, montată tot cu un suport autoadeziv care poate fi înlăturat cu ușurință atunci când Camelia va părăsi camera de cămin.
În zona de studiu, comoda cu rotile HELMER asigură extra spațiu de depozitare ascuns pentru materialele de studiu ale studentelor și se potrivește perfect sub biroul asigurat de cămin. Am organizat în ea câteva dintre cursurile și cărțile studentelor, pentru a elibera raftul montat pe peretele de deasupra.
Lumina încălzește vizual camera
Un rol foarte important în atmosfera generală a unui spațiu o are lumina. Unul dintre cele mai frecvente trucuri ale designerilor pentru a încălzi vizual o încăpere este să folosească nu doar lumina principală, de plafon, ci și lumini de ambient. Lampadarul TÅGARP, amplasat în zona patului Cameliei, poate fi folosit pentru citit și ca lumină blândă, de relaxare, care face spațiul mai cozy.
În zona biroului era nevoie și de o lumină de studiu care să vină în completarea celei de plafon, așa că am montat acolo veioza de birou TERTIAL, care poate fi orientată în orice direcție, în funcție de nevoi. Tot pentru a îmbunătăți experiența de lucru am schimbat și scaunul cu unul pliant TERJE, mai confortabil datorită pernelor.
La final, spațiul a căpătat o mai bună coerență cromatică și a devenit mai jucăuș și mai cald din punct de vedere vizual.