Case

Au unit două case din București prin spargerea unui singur perete și au format o locuință de 200 de metri pătrați

publicat pe 11 feb. 2025

    Au unit două case pentru a obține o locuință de familie care să asigure maximum de confort. Este vorba de un proiect coordonat de Daniela Ecobici și Cătălina Papurcu, designeri de interior în cadrul studioului MDK2. Casa se află în București și are o suprafață utilă de 200 metri pătrați. Interiorul a fost amenajat în aproximativ opt luni, cu costuri de aproximativ 200.000 euro.

    Cerința esențială a proiectului a fost ca echipa MDK să unească două case, din care să obțină o locuință de familie confortabilă, cu spații deschise și interior bine organizat. Au făcut asta la nivelul parterului, prin desființarea peretelui dintre cele două clădiri. În urma modificării de structură, parterul a devenit un spațiu generos și aerisit care reunește livingul, bucătăria cu dining și două băi. La etaj, fiecare casă are câte două dormitoare, prevăzute cu baie proprie.

    Amenajare casă dublă: materiale naturale și focus pe eficiență

    „La începutul fiecărui proiect avem discuții lungi și pe îndelete cu beneficiarii pentru a le înțelege cât mai bine nevoile. Aici nu am avut un brief foarte clar. Mai degrabă l-am creionat împreună”, explică Daniela și Cătălina. Beneficiarii au insistat mai mult pe funcționalitatea interiorului și pe folosirea de materiale naturale care să aibă durabilitate și care să dea sentimentul de căldură. Tot în ideea de a obține o atmosferă cu aer de „acasă”, echipa MDK2 a propus mai multe scenarii de iluminat artificial.

    Inima casei este holul generos care reprezintă, de fapt, trecerea dintre cele două corpuri de clădire. Este o zonă amplă care nu trădează în nici un fel configurația inițială a interiorului. Pentru a marca spațiul, Daniela și Cătălina au ales o consolă din lemn masiv și două ghivece cu design special. Proiectul este unitar ca estetică, finisaje și cromatică, nu doar în zona de zi, gândită ca un open space. Există o continuitate a amenajării și între parter și etaj.

    În living, atmosfera aerisită este sugerată, în primul rând, de opțiunea de amenajare. Daniela și Cătălina au pus accent, în primul rând, pe confort, alegând ca piesă centrală o canapea spațioasă, într-o nuanță plăcută de verde-oliv. Celelalte piese de mobilier sunt biblioteca și comoda suspendată, de sub televizor. Liniile simple, cromatica neutră și texturile integrate sunt detalii care fac ca amenajarea să meargă într-o direcție minimalistă. Decorul reușește să transmită multă căldură. A contribuit decisiv și lumina naturală de care se bucură această parte a casei.

    „Cea mai mare provocare a proiectului a fost să mascăm prin tavan tubulaturile instalației de ventilație. Casa nu a fost prevăzută de la început cu acest sistem, așa că a fost nevoie să demontăm toate tavanele false. Am refăcut partea electrică din ambele case, astfel încât să funcționeze în noul scenariu. Am înlocuit tot parchetul, piatra din unele băi și ușile. Practic, am cam schimbat totul”, povestesc Daniela și Cătălina.

    Resurse: Mobilierul custom made este realizat de MoroDesign. Canapeaua, masa și scaunele sunt de la BoConcept. Corpurile de iluminat sunt achiziționate de la Luceon. Perdelele și draperiile acționate electric sunt de la Quality Design. Paturile sunt de la Amiwhite.

    Tips&tricks pentru amenajare de la echipa MDK2

    • Stabilește un buget (aproximativ) și creează un moodboard pentru a înțelege mai bine direcția de amenajare.
    • Ține cont de dorințele beneficiarului. Noi cerem o listă de dorințe structurate pe două categorii: must have & nice to have.
    • Alege firme de încredere cu care să colaborezi. Furnizorii fac posibilă implementarea proiectului. De la echipă de construcții, la electricieni, instalatori, fabrică de mobilă, furnizori de parchet, montatori de tapet etc.
    • Ai grija la detalii, chiar fac diferența.
    • E bine să vezi înainte obiectele mai importante pe care le propui în amenajare.

    Foto: Vlad Crețeanu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments