Au unit două apartamente situate pe etaje diferite ca să obțină un duplex de 145 metri pătrați
publicat pe 23 mai 2022O echipă de arhitecte a lucrat mai bine de un an ca un fost spațiu de birouri și un studio să devină o locuință de sine stătătoare, un duplex de 145 metri pătrați. Pe lângă munca de compartimentare și unificare, au și tehnologizat locuința până la ultimul detaliu.
În februarie 2021 arhitectele de la Miso Architects au primit o provocare: transformarea a două apartamente, situate pe niveluri diferite, într-unul singur. Spațiile funcționau total independent, cel de jos fiind un fost spațiu de birouri, total devastat, iar cel de sus – un studio recent amenajat, dar în cu totul alt stil față de ceea ce avea să urmeze. După un amplu proces de renovare care a durat un an, a ieșit un duplex de patru camere, ce măsoară 145 metri pătrați. Zona este una premium, cartierul Aviatorilor din București.
Proprietarii, o familie tânără de bucureșteni, și-au dorit un apartament luminos și bine compartimentat, amenajat elegant și luxos, care să înglobeze ultimele tendințe în materie de design și tehnologie.
Proiectul a avut câteva provocări majore, de care arhitectele s-au lovit încă din stadiul de proiectare: regândirea unui spațiu fragmentat și mascarea multiplelor grinzi și stâlpi ai casei, astfel încât să reiasă în final un ansamblu unitar. În ce privește recompartimentarea, au distribuit zona de noapte cu băile şi dressingurile aferente la primul nivel. Etajul superior l-au deschis complet într-o luminoasă zonă de zi, ce cuprinde living, dining, bucătărie și o baie. Pentru distragerea atenției de la stâlpii şi grinzile existente, au creat tavane false cu lumină încorporată, care par să plutească.
Următoarea provocare a reprezentat-o implementarea detaliilor propuse chiar de arhitecte, care a fost o premieră în portofoliul Miso. Șinele încastrate cu spoturi magnetice şi plinta metalică cu bandă LED le-au creat emoţii în implementare, dar au fost depăşite împreună cu echipa de şantier Uber Konstrukt.
Cele mai noi tehnologii
Așa cum proprietarii și-au dorit, duplexul înglobează cele mai noi tehnologii. Un exemplu este sistemul de aspirare centralizată prin pereți, pentru care au fost integrate prize în fiecare încăpere şi un spaţiu pentru unitatea centrală într-o zonă tehnică.
Alte exemple sunt controlul luminii şi al temperaturii de la distanţă, automatizarea draperiilor şi perdelelor, şinele şi plintele încastrate, acestea din urmă oferind o imagine elegantă și minimalistă. Integrarea acestora în tavan, respectiv în pereţi se face încă din faza de şantier, structura pereţilor mulându-se după dimensiunile şi specificaţiilor lor. Produsele sunt importate din Rusia prin furnizorul Design Radar.
Pereți ce par că plutesc
Încă de la intrarea în casă se observă atenția la detalii ce caracterizează întreaga amenajare. Pentru a combate spațiul foarte îngust, Sorana și Mihaela s-au jucat cu o multitudine de texturi și lumini atât în tavan, cât şi în plinta încastrată, aceasta din urmă dând impresia de plutire a pereților. Combinaţia de tapet, profile decorative, oglinzi (simple şi arămii), vopsea decorativă şi parchet creează un mix între eleganță şi modernism.
Pe casa scării au ales un fototapet brand Glamora, care pune în valoare înălţimea mare a spațiului. Peretele din imediata apropiere, ce are la bază o jardinieră cu pietre decorative, l-au placat cu panouri 3D de la Orac Decor. Întregul ansamblu este scos în evidență de suspensia centrală model Auroom, de la Centrsvet.
Zona de zi, ce integrează spaţiul de relaxare, compus din canapea şi fotoliu, dining-ul și bucătăria, are o formă îngustă și lungă. Acest dezavantaj este contrabalansat de lumina care îl invadează și îi dă un aer deschis și primitor. Luminozitatea este amplificată de peretele din spatele televizorului, care a fost demolat, în locul lui fiind realizată o partiție de sticlă de către firma Railing Design.
Pe acest perete arhitectele au amplasat o comodă spațioasă, ce are ca detaliu special un riflaj pe partea vizibilă dinspre casa scării. Acest detaliu îl regăsim şi în alte încăperi ale casei, la nivelul fronturilor de mobilier. Mare parte a mobilei este realizată pe comandă de firma Our Design. Excepție face canapeaua tip colţar, lucrată pe comandă de Divanissimi, în completarea căreia regăsim un fotoliu marca Eichholtz.
Zona de dining, marcată de o suspensie brand Cattellani & Smith, cuprinde o masă rotundă de la Kare şi scaune de catifea verde mentă de la Gustav Living. Aici ar mai fi de observat uşa tehnică de tip filomuro din spatele mesei, o prezență subtilă, dar extrem de preţioasă, ce asigură accesul într-un spaţiu de depozitare.
Bucătăria este lucrată din MDF de culoare gri cașmir, iar blatul este din corian. În zona blatului de lucru necesarul de lumină este completat cu un profil special cu bandă LED, care pune spațiul în valoare. Și în bucătărie dotările sunt de ultimă oră: plită cu hotă încorporată Bosch, cu evacuare exterioară, frigider Liebherr, cu trei uşi (una pentru frigiderul propriu-zis, una pentru frigiderul de vinuri şi una pentru congelator).
Tăblie pe un întreg perete
Dormitorul matrimonial arată exact aşa cum proprietarii și-au dorit: o cameră de hotel de lux în confortul de acasă. Piesa de rezistență este patul cu tăblie tapiţată, accesorizată cu inserţii de oglindă arămie şi aplice decorative. Realizat pe comandă de Our Design, este încadrat de două noptiere cu front riflat. Salteaua înaltă, de la Gustav Living,asigură un plus de confort, alături de perdelele mătăsoase, draperiile catifelate și mocheta albă, de la Carpet&More.
Peretele din fata patului este la rândul lui decorat elegant, cu fototapet de la Wall&Deco, întrerupt pentru zona de TV decorată cu profile de la Elegance Decor. Zona este mobilată cu un fotoliu șic și o măsuță cu blat din marmură, colțul de lectură al proprietarilor.
Dormitorul are propria baie și propriul dressing. Uşile dintre cele două încăperi sunt de tip filomuro, preluând finisajul peretelui pentru un look unitar. Acestea, împreună cu toate uşile casei, sunt cumpărate din Italia de la Eclisse.
Dressing ca în filme
Dressingul are bare de haine negre, cu lumină integrată şi uşi glisante cu oglindă. Măsuţa de machiaj cu oglindă rotundă retro, iluminată, sertarele tapiţate cu catifea vernil şi taburetul cu detalii aurii completează eleganța spațiului.
Au îmbrăcat baia matrimonială cu plăci care imită marmura, de la Atlas Concorde, care pun în valoare cada freestanding, blatul de corian şi lavoarele de la Kerasan. Mozaicul Gravity de la Porcelanosa pare ca o bijuterie ce îmbracă un colţ de perete, luminată de cele trei globuri suspendate din sticlă.
Toate detaliile acestei băi sunt foarte atent alese: bateriile încastrate aurii de la Reitano, oglinzile arămii (care ascund un întreg perete de depozitare) și clapeta din sticlă a toaletei – marca Geberit, port-prosopul şi suportul de perie şi hârtie – brand Gessi.
Dormitorul de oaspeți este amenajat practic, astfel încât are un mic spațiu de depozitare în spatele unei uşi filomuro placată cu oglindă. „Aici propunerea iniţială a fost pentru o uşa culisantă cu sistem complet ascuns, dar în şantier am realizat că spaţiul nu ne permitea această soluţie optimă, astfel încât am apelat la soluţii alternative”, spune Sorana Leru, arhitect Miso.
Spre deosebire de restul încăperilor, unde pereţii sunt albi, iar mobila gri caşmir, aici arhitectele au inversat culorile, pentru a da personalitate spațiului. Alături de o comodă albă, stă o canapea extensibilă, o măsuţă şi o compoziţie de tablouri cu forme geometrice, de la Mourals.
Finisaje cu model 3 D
Dormitorul are o baie proprie, cu duș, mobilată pe comandă cu piese din MDF și blat din corian. Obiectele sanitare de la Laufen, accesoriile de la Grohe și panoul de duș cu detalii aurii au fost făcute pe comandă. Baia este finisată cu plăci ceramice care imită marmura, de la Delta Studio. Punctul de atracție este însă finisajul cu joc 3D și textură de lemn, amplasat strategic pe peretele cel mai vizibil al băii, pus în valoare de liniile de lumină şi oglindă iluminată.
Al treilea dormitor, de nici nouă metri pătrați, joacă rol de birou și este mobilat pe comandă cu un birou cu picior de sticlă, o comodă cu mânere asemenea unor bijuterii şi dulapuri suspendate cu fronturi riflate. Scaunul este de la Gallery Direct, ideal pentru lucrul de acasă.
Pe partea opusă arhitectele au amplasat o canapea elegantă, în faţa unui perete accesorizat cu profile decorative şi o aplică cu design inedit, de la Luminna. Şi aici, spaţiul este plăcut şi confortabil datorită texturilor moi, în frunte cu perdelele şi draperiile realizate pe comandă de Emerald 2000, la fel ca în restul casei.
Tips&tricks pentru amenajare de la Miso Architects
- Pentru confort sporit la pășire, montează sub mochetă un strat gros de underlay – suport special izolator termic și fonic.
- În bucătăriile unde există suprafață vitrată în dreptul frontului de lucru, alege un model de plită cu hotă încorporată.
- Creează un decor primitor cu ajutorul unui mix de texturi moi şi fine, de decoraţiuni şi plante naturale. Fără ele, o amenajare nu are viață.
- Pentru un decor clasic, alege parchet cu model chevron. Acesta dă eleganță și un aer sofisticat.
Foto: Fisheye.ro
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Miso Architects.
-
Apartamente cu 4 camere
Stil minimalist și accente de culoare într-un apartament din București, amenajat cu 20.000 euro
-
Case
Un duplex din Florești în care baia a devenit dressing și dormitorul a devenit bucătărie
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Un spațiu de birouri de 179 metri pătrați a fost transformat în locuință
-
hotnews
De ce să mergi la început de toamnă în Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc
Îți povestesc din propria experiență.
-
UTILE
Cu ce se curăță carioca de pe perete, canapea sau alte suprafețe. 5 trucuri geniale
Soluțiile cele mai simple au efectele cele mai vizibile.
-
UTILE
Miros de aer închis în cameră? Cele mai simple și eficiente soluții care pot rezolva problema
Chiar dacă aerisești, poate nu o faci cum trebuie.