Proiecte

Pian și vitralii într-un apartament cu aer franțuzesc de lângă Parcul Cișmigiu

Farmecul Micului Paris încă se păstrează pe unele străzi boeme din inima Bucureștiului. Iar când moștenești o locuință de epocă în această zonă, ai datoria de a-i onora istoria. Cum? Printr-o amenajare în stil clasic.

Acest apartament cu patru camere are 120 de metri pătrați și este situat într-un bloc vechi din apropierea Parcului Cișmigiu din București. În el locuiesc un cuplu tânăr și o cățelușă pe nume Jolly.

Before and after în living-lobby
Intrarea devenită antreu și camera de zi, înainte și după amenajare.

Cei doi au moștenit apartamentul și își doreau un spațiu luminos, armonios, cât mai bine amenajat în acord cu istoria zonei și a blocului, așa că au apelat la arhitecta de interior Cătălina Simion de la Volucre, care s-a ocupat de proiect în colaborare cu Răzvan Bârsan + Partners.

Dining before and after
Zona de dining din camera de zi, înainte și după amenajare.

Caracterul ușor franțuzesc al blocului, cu decorațiuni prezente și pe casa scării, a imprimat amenajării un stil clasic-boem. La începutul proiectului, locuința avea pereții decopertați, fără finisaje.

Pereți gri în toate camerele

Arhitecta a gândit un spațiu unitar, cu treceri line dintr-o cameră în alta, și a folosit același tip de finisaje: parchet în stil dușumea și pereți vopsiți într-un gri calm, care arată diferit în funcție de lumina și texturile din fiecare cameră.

Ușile de acces sunt cele inițiale, esențiale pentru a menține stilul de pe casa scării. Ele se deschid într-un mic hol, din care intri într-o zonă de antreu, care duce spre camera de zi (în dreapta) și birou (în stânga). Pianul e singurul element interior păstrat din amenajarea veche: l-au recondiționat, acordat și plasat ca piesă de rezistență în antreu – atunci când intri, privirea îți cade asupra lui.

Hol cu pian în stil clasic - arh. Cătălina Simion, Volucre
Scafa rotundă din tavan face încăperea să pară mai înaltă.

În zona de intrare au montat și un șemineu cu cadru din lemn, care susține atmosfera clasică, și o zonă de bar deschis.

Bucătărie albă „à la française”

Bucătăria are aerul șarmant al unui bistro franțuzesc – mobilierul alb e clasic, are fronturi din MDF și cornișe decorative – și e accesorizată cu electrocasnice în stil retro, de la Smeg.

Ușa albă cu chenare de sticlă permite luminii să treacă și asigură o legătură între bucătărie și holul care dă spre terasă. Pardoseala e un element esențial pentru nota vintage a bucătăriei și e folosită și într-una din băi.

Alb-negru și în baie

Apartamentul are două băi, ambele decorate doar în alb și negru, cu faianță tip metro și aceeași pardoseală din bucătărie.

„Am vrut să păstrăm motivul de vitraliu și în aceste spații și am făcut o reinterpretare cu cadre negre printate pe sticlă transparentă pentru paravanul de duș”, explică arhitecta.

Baie alb negru - apartament lângă parcul Cișmigiu - arh. Cătălina Simion, Volucre
Pe paravanul de duș au fost lipite câteva cadre negre, printate

Jocul de alb și negru, formele simple ale sanitarelor și geometria finisajelor personalizează spațiul.

Materiale prețioase, în stil clasic, în living și dining

În zona de zi, stilul elegant imprimat de pardoseală și pereți e sporit de profilele decorative de la Elegance Decor, care încadrează pe alocuri „tablouri” realizate din tapet.

Plafoanele reprezintă elemente cheie în apartament: scafele sunt retrase față de perete, construcția lor începe la 20 de centimetri – este trucul folosit de arhitectă pentru a păstra înălțimea camerelor și a aduce căldura luminii difuze oferite de scafe. Conturul dintre plafon și pereți a fost trasat la cinci centimetri, pentru a evita eventuale neplaneități.

Before and after birou
Biroul – în timpul amenajării și după.

Biroul trebuia să comunice cu zona de zi, dar să servească la nevoie și ca dormitor de oaspeți. De aceea, are uși cu vitralii, care oferă intimitate când sunt închise, dar și transparență atunci când sunt deschise. Arhitecta le-a ales pentru a permite luminii să intre în casă.

Dormitor apartament cu aer franțuzesc de lângă parcul Cișmigiu - arh. Cătălina Simion, Volucre (1)
Nuanța de bronz a draperiilor a fost impusă de tapițeria maro a patului, reluată și în fotoliul catifelat.

Dormitorul a pornit de la patul matrimonial pe care familia îl avea deja cumpărat. Cătălina a adăugat noptierele și o comodă de la Mobexpert.

Dormitor apartament cu aer franțuzesc de lângă parcul Cișmigiu - arh. Cătălina Simion, Volucre (2)
Și aici domnește calmul griului, întrerupt de mici accente de alb la nivelul mobilierului.

 

Foto: Anatol Strună

Spune-ți părerea

avatar
  Subscribe  
Notify of
ULTIMELE ARTICOLE