Apartamente cu 2 camere

Amenajare-fulger: cu 20.000 euro au amenajat un apartament de două camere în mai puțin de două luni

publicat pe 09 mart. 2023

    Povestea apartamentului de față a pornit cu două provocări: să fie gata repede și să nu depășească bugetul de 20.000 euro. Nu a fost ușor, dar rezultatul s-a dovedit cel dorit de beneficiar.

    Locuința are 60 metri pătrați și se află într-un bloc nou din zona Lacul Morii din București. Proprietarul, un tânăr pasionat de sport, a lucrat cu arhitecții de la SiArh: dr. arhitect Ion Mihai Flondor și dr. arhitect de interior Silvia Ionescu. Au preluat spațiul la gri, fără finisaje, ceea ce le-a permis să reconfigureze compartimentarea și să regândească instalația electrică pentru a putea avea mai multe surse de lumină și mai multe prize.

    A fost o amenajare pe repede-înainte: au început proiectul în luna mai 2022, iar pe 15 iulie, beneficiarul se muta deja în noua lui casă. E cel mai scurt proiect pe care l-au făcut arhitecții vreodată. Inițial, apartamentul nu avea nici o zonă de hol delimitată, iar intrarea dădea în ușa de la dormitor. Pentru că nu era delimitat, holul nu putea fi folosit ca depozitare. Arhitecții au regândit spațiul interior cu ajutorul panourilor riflate, care să delimiteze corect zonele: au amplasat unul în fața ușii de intrare, iar celălalt către intrarea în dormitor.

    Gama cromatică aleasă denotă masculinitate, prin nuanțele de gri și lemn, cu mici accente de galben și negru. Lumina accentuează atmosfera misterioasă a spațiului, având mai multe surse și implicit mai multe scenarii de iluminat în funcție de momentul zilei.

    Pentru iluminat general, arhitecții au folosit spoturi pe șină, care luminează zonele de circulație și marchează astfel traseul între spațiile casei. Pentru lumina de accent, au folosit corpuri suspendate care marchează elementele cheie: zona de relaxare/ canapeaua/ zona de luat masa. Pentru a accentua peretele cu canapeaua, au montat o bandă LED în scafă.

    Un dormitor ca o cameră de hotel

    La nivel de design, singura cerință a proprietarului a fost „să aibă confortul unui hotel de lux”, deoarece călătorește mult în interes de serviciu.

    „Pentru a obține atmosfera unei camere de hotel în dormitor, am mizat pe un mix de nuanțe de gri și lemn. Accentele au fost create prin mici tușe de negru”, explică Silvia Ionescu.

    Dormitorul duce cu gândul la o cameră de hotel prin accentele de lumină și mocheta confortabilă de pe pardoseală. Pentru ca zona de dressing să nu iasă în evidență, au folosit ca paravan vizual fundalul patului.

    Dormitor apartament modern - amenajare SiArh (9)
    Dressingul se află în spatele patului – peretele-fundal pentru pat este de fapt o latură a dulapului, iar accesul se face pe lateral.

     

    Oglinzile au rolul de a aduce dinamism interiorului, iar măsuțele metalice folosite pe post de noptiere, cu diametrul de numai 28 centimetri, reprezintă elemente atractive vizual.

    Baia păstrează nota cromatică a întregii amenajări: un joc de gri, lemn și negru.

    Bugetul de amenajare a fost de aproape 20.000 euro, din care 12.000 l-au reprezentat partea de mobilier pe comandă, electrocasnice și corpuri de iluminat, iar 4.000 euro – partea de finisaje.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Silvia Ionescu

    Ce faci când ai buget mic și timp scurt: Am ales doar finisaje deja existente pe stoc, un lucru greu de găsit dar nu imposibil.

    Importanța luminii: Am folosit mai multe surse și temperaturi de lumină: rece în zona de zi, caldă și neutră în zona de living și zona de noapte. Îmi place să mă joc cu lumina și să creez scenarii de iluminat: atmosferă specifică în funcție de momentul zilei.

    Foto: Mihai Trofin

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments