Apartamente cu 4 camere

Amenajarea unui apartament din București integrează în contemporan arcadele din rigips ale anilor 2000, fără ca spațiul să pară învechit

publicat pe 20 feb. 2025

    O combinație neașteptată de ciocolatiu intens, marmură și un tapet cu model floral diafan „îmbracă” într-o atmosferă contemporană primitoare apartamentul cu patru camere al unei familii cu doi copii. Contrastul dintre paleta cromatică și modelele finisajelor nu este, însă, unicul element-surpriză al amenajării. Două arcade din rigips care amintesc de interioarele anilor 2000 în România înlătură orice urmă de monotonie stilistică în zona patului matrimonial și cea a peretelui media din living.

    Spațiul se află în ansamblul rezidențial Luxuria Residence din București și aparține unei familii cu doi copii de 1 și 4 ani. „Ne dorim un spațiu primitor și cald în care să ne bucurăm de momentele petrecute în familie” le-au spus proprietarii designerilor din echipa Gemini Creating, Dennis Ioniță și Luminița Zamfir. Brief-ul a venit cu o serie de cerințe speciale, iar Dennis și Luminița au preluat apartamentul la alb – era deja finisat și avea instalațiile făcute. Existau și puncte în plus, precum înălțimea generoasă a camerelor, dar și puncte în minus. Principalul a fost un parchet într-o nuanță destul de aprinsă, care, la o primă vedere, părea dificil de „îmblânzit” vizual.

    Accentele de ciocolatiu, nuanțele neutre și combinația de alb și negru „neutralizează” complet culoarea parchetului

    amenajare living open space cu marmura si mobilier bej
    Un punct slab al spațiului a fost existența unui parchet într-o nuanță prea aprinsă. Designerii au „neutralizat-o” printr-o paletă cromatică caldă și primitoare

    Echipa Gemini Creating a avut libertate totală în alegerea paletei cromatice și a designului, iar combinația câștigătoare a fost o bază deschisă, neutră, cu inserții monocrome de marmură și tapet floral și, pe alocuri, accente de ciocolatiu intens. Designerii au obținut, astfel, o amenajare cu aer contemporan și o atmosferă primitoare, fără să se „împiedice” în regulile rigide ale unui anume stil.

    „Ne place să jonglăm cu mai multe stiluri, să ne jucăm cu volumele și texturile, să creăm spații unice care se remarcă prin asocieri neașteptate de finisaje, calitate și atenție acordată detaliilor”, spun Dennis și Luminița.

    Spațiile generoase de depozitare se „pierd” în fundalul amenajării

    Proprietarii au subliniat încă de la început că își doresc multe spații de amenajare, însă că ar vrea să evite ca spațiul să dea senzația de aglomerare. Înălțimea de 2,70 metri a spațiului le-a permis designerilor să organizeze vertical aceste spații și, mai mult, să le „mascheze” în fundalul amenajării, astfel încât rezultatul final să fie unul cât mai „aerisit” vizual.

    Lucru pe care l-au obținut prin folosirea mobilierului realizat la comandă. Astfel, au optimizat spațiul și au putut alege finisaje care să completeze armonios estetica încăperii, din punct de vedere cromatic și stilistic. „Am folosit culori neutre pentru a integra cât mai subtil spațiile de depozitare și a evita aglomerarea vizuală”, explică designerii Gemini Creating.

    Arcada din rigips creează un prim punct focal în living

    amenajare living cu arcade din rigips in stil contemporan
    Pentru a crea puncte focale în amenajare, designerii au construit arcade din rigips. În living, aceasta marchează peretele media

    Pentru a obține mixul perfect între funcționalitate și estetică, Dennis și Luminița au creat un punct focal în living, în zona peretelui media. Lucru pe care l-au realizat prin construirea unor nișe și arcade din rigips. Contrastul vizual este dat de inserția combinației alb-negru. Cei doi designeri au alternat zugrăveala bej cu un finisaj de marmură și rafturi negre.

    zona de lucru la fereastra in living
    Proprietarii și-au dorit o zonă de lucru de acasă în apropierea unei ferestre, în living

    Tot în living, proprietarii și-au dorit să poată avea o zonă de lucru de acasă. „Spațiul acesta l-aș vedea în zona de living, într-un colț lângă fereastră, cu o masă rotundă”, le-a spus proprietara designerilor. Iar Dennis și Luminița au făcut întocmai: au așezat o masă rotundă neagră, contrastantă, în proximitatea ferestrei din living și, pentru a nu încărca vizual spațiul redus al open space-ului, au păstrat mobilierul și decorațiunile la un nivel minimal.

    Textura de marmură apare și în zona de bucătărie, în zona de backsplash și cea a insulei de gătit. Lucru care leagă vizual cele două zone cu funcționalități diferite din livingul open space – cea de relaxare și cea de gătit. Aici proprietarii au știut exact ce își doreau. Le-au comunicat Dennisei și Luminiței exact ce au nevoie în ceea ce privește electrocasnicele mari și și-au exprimat dorința ca cele mici să fie ascunse vederii.

    Mobilierul minimalist maschează tot și ajută la menținerea ordinii vizuale în bucătărie

    „Bucătăria a fost cu siguranță cea mai costisitoare parte a amenajării, datorită materialelor folosite. Am ales un mobilier din MDF vopsit, cu fronturi rezistente la amprente, profil mâner gola și blat de bucătărie din compozit, slim”, spun designerii.

    Practic, întregul concept a fost gândit până la cel mai mic detaliu astfel încât să îndeplinească întru totul dorințele proprietarilor și să diminueze pe cât posibil mentenanța. Astfel, toate electrocasnicele sunt mascate, iar blatul este mereu liber și organizat. Spațiile de depozitare există din plin, fiindcă Dennis și Luminița au reușit să integreze și o cămară în configurația bucătăriei, precum și o insulă de gătit care dublează și ca blat de lucru, și ca zonă de luat masa pentru șase persoane.

    „Ne-am dorit să integrăm și o vitrină pentru paharele de băuturi, clienții fiind pasionați de vinuri și cocktail-uri, pe care am folosit-o inteligent pentru a masca laterala nu tocmai estetică a mobilierului masiv”, explică cei doi designeri.

    O a doua arcadă de rigips „îmbrățișează” patul din dormitorul matrimonial

    dormitor cu arcade rigips tapet si perete vopsit in ciocolatiu intens
    Una dintre cele două arcade din rigips se află în dormitor și marchează zona patului matrimonial

    Echipa Gemini Creating a decis integrarea unei a doua arcade din rigips în dormitorul matrimonial, unde au folosit-o pentru a crea o nișă care îmbrățișează vizual zona patului. Au completat scenariul cu un tapet cu model floral diafan, minimalist, care continuă accentele de alb și negru din living.

    „Vedeta este peretele accent vopsit într-o nuanță de ciocolatiu intens, unde am reluat motivul arcadei din living, folosită pentru a marca zona patului”, spun designerii. Elementul contrastant nu doar că sparge monotonia cromatică, ci și creează o atmosferă călduroasă, primitoare, care inspiră la relaxare și odihnă.

    masuta de machiaj dormitor matrimonial
    Proprietara și-a dorit ca în dormitorul matrimonial să aibă o măsuță de machiaj

    Pentru peretele opus patului, designerii au optat pentru o nuanță deschisă, luminoasă și tot aici, la dorința proprietarei, au integrat o zonă cu cele necesare pregătirilor de zi cu zi – o măsuță de machiaj și o oglindă generoasă, a cărei formă de arcadă completează stilistic amenajarea.

    Camera celor doi copii este un univers jucăuș și sigur

    amenajare camera copiilor
    Designerii Gemini Creating au luat în considerare pasiunile celor doi mezini pentru a crea un concept de amenajare potrivit pentru camera copiilor

    Pentru mezinii familiei, designerii au creat un dormitor comun cu o paletă cromatică soft, formată din gri și nuanțe pastelate, „pentru ca stimulii vizuali să nu fie prea agresivi”. Dennis și Luminița au ținut cont de pasiunile celor doi frățiori, jucăriile Lego și cățărările, și au găsit soluții creative să le îmbine armonios.

    zona de lucru camera copiilor
    În camera băieților se află și o zonă de lucru și activități creative

    „Tema Lego am redat-o prin aplicații și decupaje rotunde, care transformă fronturile în piese Lego supradimensionate. Pasiunea pentru cățărări am redat-o prin aplicarea unui tapet cu munți și montarea unei plase care are atât rol decorativ, dar și funcțional – de siguranță – având în vedere că paturile sunt la înălțime”, explică designerii.

    4 camere, 4 luni și 65.000 de euro

    Proiectul a fost implementat într-un ritm alert, grație colaborării strânse dintre echipa Gemini Creating și proprietari. Conceptul și planșele tehnice au fost finalizate în aproximativ 2 luni, iar lucrările în șantier au durat aproximativ 4 luni. Bugetul inițial a fost de 60.000 euro, însă pe parcurs, investiția totală a ajuns la 65.000 de euro. O cerință neobișnuită a proprietarilor a fost aceea de a se ocupa personal de negocierile cu furnizorii și de implementarea în șantier a proiectului. „Inițial am fost puțin îngrijorate de această abordare, fiind obișnuite să ne ocupăm de tot ce înseamnă comunicarea cu furnizorii, dar s-a dovedit a fi un lucru benefic, am colaborat foarte bine cu proprietarul”, spun Dennis și Luminița.

    Lucrările de renovare au costat aproximativ 4000 euro, pentru finisaje au fost alocate 2000 euro. Cea mai costisitoare parte a proiectului a reprezentat-o mobilierul custom, care a costat, în total, aproximativ 40.000 euro, incluzând nu doar corpurile de depozitare, ci și paturile tapițate. Apoi, accesoriile, decorațiunile și electrocasnicele au costat aproximativ 9000 euro, în corpurile de iluminat au fost investite 4000 de euro, iar mobilierul standard a costat 6000 euro.

    „Acest duo a reusit efectiv, de la prima întâlnire, să ne transmită pasiunea lor pentru design, eleganță și să ne explice despre compatibilitatea între culori și elemente de decor la care nu ne-am fi gândit”, spun proprietarii.

    Sfaturi de amenajare de la echipa Gemini Creating

    Apelează la profesioniști care vă pot îndruma în procesul de renovare. Cu un cost între 5 și 15% din investiție, această decizie vă ajută să minimizați riscul unor pierderi financiare, ba chiar să câștigați bani, crescând valoarea proprietății. Deși pentru mulți pare o cheltuială, aceste servicii reprezintă tot o investiție – și se reflectă prin timp liber, echilibru mental, decizii coerente.

    Investește în mobilier custom. Chiar dacă este mai costisitor mobilierul custom, încercați să direcționați o parte din buget pentru depozitare integrată. Folosiți-vă de toată înălțimea spațiului pentru a integra spațiile de depozitare și a valorifica fiecare centimetru disponibil. Pe termen lung, investiția se va dovedi a fi benefică.

    Limitează varietatea de finisaje. Evitați folosirea unui număr mai mare de 2-3 finisaje și maximum 2 texturi într-o încăpere de tip open-space pentru evitarea aglomerării vizuale și un rezultat cât mai unitar.

    Alege calitatea. Folosiți materiale și piese de mobilier de calitate, durabile, pentru a evita deteriorarea într-un timp scurt și costuri suplimentare.

    Amenajează camera copiilor cu atenție. Investiți o parte din buget în camerele copiilor. Pe lângă optimizarea spațiului, un interior creat special pentru ei le va dezvolta imaginația și îi va susține în activitățile care îi atrag.

    Foto: Sebastian Stan

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments