Lifestyle

Am întrebat 3 designeri și arhitecți români ce le-a plăcut la Salone del Mobile de la Milano 2024

publicat pe 09 mai 2024

    Nu există interes mai mare în lumea designului de interior decât Târgul de Mobilă de la Milano. Ajuns anul acesta la ediția cu numărul 62, Salone del Mobile a însemnat, în cifre, peste 2.000 de expozanți și 300.000 de vizitatori din întreaga lume, veniți să admire noutățile în domeniu. Am stat și noi de vorbă cu trei designeri și arhitecți români care au participat la eveniment pentru a afla care sunt trendurile care vor influența direcțiile de amenajare în viitorul apropiat.

    Designerul Teodora Constantinescu a apreciat prezența materialelor naturale, mai ales că este un principiu pe care îl abordează frecvent în proiectele ei. I-au mai atras atenția și câteva piese de mobilier, mai ales prin formele propuse.

    „Salone del Mobile este cu siguranță un must-see pentru specialiștii din domeniu. Că sunt tendințe pe care le îmbrățișăm mai mult și pe altele mai puțin, important este să fim la curent cu ce este prezentat la târg”, spune Teodora. „M-am bucurat să regăsesc piatra folosită ca laitmotiv pentru blaturile de bucătării. În materie de bucătării, brand-ul Lotto Cento stă în topul celor mai rafinate spații de gătit. În continuare mă simt atrasă de canapelele cu forme rotunjite, însă mi-ar fi plăcut să fie prezentate mai multe modele de dimensiuni potrivite și în spații mici, cum sunt living-urile din apartamentele de bloc. Am fost impresionată de tehnologia propusă de brandul Gessi de a face cafea prin încorporarea aparatajului în bateria de chiuvetă. Iar pavilionul cu băi mi s-a parut extrem de ofertant, am plecat de acolo cu un puternic sentiment de frumos”.

    Culori calde, de la terracotta până la burgundy

    Arhitecta de interior, Ligia Dragoș de la TADA Form a fost încântată de cromatica propusă de firmele expozante și de versatilitatea pieselor de mobilier.

    „În acest an, la Salone del Mobile am fost plăcut surprinsă de cromatica generală a multor standuri. Am remarcat o paletă caldă de tonuri care porneau de la terracotta până la burgundy, multe piese de accent din ceramică colorată sau sticlă fumurie, ce reflectau o abordare mult mai artizanală a materialului. Față de anii precedenți, a prins amploare mobilierul pentru exterior prin versatilitatea unor piese de a fi adaptate atât pentru interior, cât și pentru exterior, de a avea un ciclu de viață cât mai sustenabil și permanent”, spune Ligia.

    Tehnologie, tehnologie, tehnologie

    Arhitecta Mihaela Steiner, fondatoare a Biroului de Arhitectură Metropolitană (BAM), a apreciat, în mod deosebit, sistemele propuse de producătorii de mobilier high-end și noutățile tehnologice.

    „În primul rând, se merge pe ideea de a păstra totul ascuns (mobilier de bucătării fără plinte, uși invizibile finisate identic mobilierului, hote integrate în plita vitroceramică, uși pocket care ascund toate electrocasnicele). În al doilea rând, nuanțele naturale (pământii, argiloase, tonurile de verde în mobilier, chiar și in structura metalică a bibliotecilor) compozit și plăci ceramice care simulează pietre naturale rare.

    Living-urile outdoor (baterii outdoor pentru zona de piscină/grădină, mobilier comod modular cu detalii întâlnite până acum doar indoor, saune și alte zone spa outdoor). Textile foarte tactile (cele pe care le atingi întâi cu privirea și deja le simți) foarte variate monocrome sau cu patternuri. Gessi revoluționează segmentul bateriilor transformându-l în spectacol și prezintă, printre altele, baterii cu finisaj de piele împletită, realizat din pvd. Partea de tehnologie a fost foarte bine reprezentată (camere video în cuptoare, ecran smart tv în ușa dressingului, baterii de bucătărie care filtreaza apa, produc apă minerală în 2 grade de aciditate, apă fierbinte la 100 grade celsius, dar și cafea din capsule)”, povestește arhitecta.

    Salone del Mobile de la Milano s-a desfășurat în perioada 16-21 aprilie 2024 și a fost cea mai amplă de după pandemie, reunind în jur de 2000 de expozanți. Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în 1961, ca o modalitate de a încuraja exportul de mobilier produs în Italia. Are loc, de obicei, în luna aprilie, în orașul Rho, situat la vreo 14 kilometri depărtare de Milano. Începând cu anul 2005, Salone del Mobile se organizează în complexul expozițional Fiera Milano, un spațiu cu o arhitectură avangardistă, proiectat de Massimiliano Fuksas. Evenimentul este un punct de intersecție între mai multe domenii: design, arhitectură, artă sau mediu și atrage anual sute de mii de vizitatori din întreaga lume.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments