hotnews

De la oraș la sat: a transformat un hambar de 12 metri pătrați, părăsit și dărăpănat, într-o casă pentru 4 oameni

publicat pe 12 sept. 2024

    Perioada de pandemie i-a determinat pe mulți să caute bucuria naturii și să se mute de la oraș la sat, către un trai mai simplu, departe de haosul urban și o viață trăită pe repede-înainte. Victor Ciobanu, un jurist în vârstă de 37 de ani, alături de soția lui și cei doi băieți ai lor, au făcut pasul în 2023, când s-au mutat în casa pe care bărbatul a ridicat-o cu propriile puteri, în satul Trușeni din Chișinău.

    Victor Ciobanu este originar din Republica Moldova, unde a locuit împreună cu familia într-un apartament din Chișinău, cu chirie. Până în 2023, când s-au mutat la sat.

    „În 2020, când am stat 55 de zile închiși în apartament și mai ieșeam doar eu, o dată la două săptămâni, pentru cumpărături, am realizat că e important să avem un loc al nostru în natură. Mai ales că cei mici nu aveau imunitate la condițiile de afară. Părinții mei nu mai sunt, alte rude la țară nu avem, așa că am hotărât să ne cumpărăm o căsuță cu finanțe minime, pe care să o renovăm prin forțe proprii”, povestește Victor.

    Au urmat trei săptămâni de căutări constante, timp în care Victor a vizitat peste 50 de case și terenuri. În cele din urmă a găsit locul perfect – un teren de șase ari, pe care stătea un hambar părăsit.

    4 ani de renovăripe cont propriu: de la hambar la casă

    „Era un haos general acolo, copaci neîngrijiți, la fel și solul, cât și multă murdărie. Toată tranzacția a fost făcută în stradă, deoarece în curte abia dacă puteai intra, la acea vreme”, își aduce aminte proprietarul. În ciuda imaginii dezolante, a simțit o energie „ca acasă” în acel loc. Aveau doar jumătate din suma cerută de vânzător, iar pentru restul au obținut un credit.

    Victor și soția lui s-au pus imediat pe treabă, și au început prin a face curat și a elibera terenul. Inițial, au zis să lase hambarul doar ca loc de depozitare, însă bărbatul avea planuri mai mari cu el.

    „Nu m-am putut limita doar la asta, așa că i-am făcut acoperișul, deoarece curgea, și, fără să mă consult cu nimeni, l-am transformat în mansardă. Odată cu decizia asta, am fost nevoit să întâresc și să modific pereții, așa că dintr-o căsuță de 12 metri pătrați a rezultat una de 50 de metri pătrați”, adaugă el.

    Juristul nu are experiență în construcții, dar și-a însușit pe deplin proiectul. S-a documentat, iar cu un mic ajutor de la un meșter, a reușit să-l ducă la cap. Locuința are două camere, o mansardă și o baie, iar Victor a făcut-o cu mâinile proprii, de la zero.

    „Soția și copiii au fost sprijinul meu. Toată renovarea a durat patru ani, de la curățirea terenului, replantarea pomilor și a viței de vie, la îngrijirea și organizarea grădinei cu flori și legume”, completează tânărul.

    O investiție de 60.000 de euro

    Familia s-a mutat în casa de la sat în 2023, dar abia în mai 2024 a reușit să o finiseze complet. Lumina este instalată pe led, pentru a face economii, încălzirea o fac cu ajutorul unei mici pompe de căldură (pereții i-a încălzit cu vată minerală cu grosimea de 40 centimetri și siding pentru o protecție mai eficientă de frig și căldură). La capitolul utilități, gaze naturale nu sunt în zonă, însă a tras apă centralizată în curte și în casă, iar canalizarea este proprie.

    Întreaga investiție i-a dus la 60.000 de euro, iar acum, gospodăria este formată și din doi câini, șapte pisici, 25 de găini și cocoși, dar și o broască țestoasă.

     

    „Nu am un element preferat din casă, ci îmi place cu totul, deoarece am făcut-o practic de la zero, cu mâinile proprii. Pentru cei care vor să se mute la sat, sfatul nostru ar fi să o facă cât mai repede. Atâtea cireșe, fructe și legume naturale crescute de mine nu am mâncat în viața mea”, încheie el.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments