Before&after: îndrăgostit de ritualul cafelei de dimineață, un cuplu și-a amenajat casa în jurul acestui obicei
Crearea unui zone de coffee station în bucătărie a fost punctul de plecare în amenajarea unui apartament cu trei camere din București. Beneficiarii și-au dorit un upgrade al locuinței lor, care să nu implice însă modificări de structură. Au apelat la echipa Simterica Design, formată din arhitecta Anca Marinescu și designerul Bogdan Dosaru, care i-a ajutat să valorifice la maximum cei 85 metri pătrați ai apartamentului. Rezultatul obținut la finalul celor opt luni de șantier a fost o amenajare confortabilă și modernă, cu depozitări integrate discret și o cromatică neutră.
Cu o suprafață utilă de 85 metri pătrați, apartamentul e compus din trei camere și un hol sub forma literei „H”. În momentul începerii proiectului, locuința avea finisaje vechi și instalații depășite, așa că primul pas a fost decopartea integrală a interiorului. O etapă care a durat trei luni și care a venit la pachet cu numeroase provocări.
„Beneficiarii au mai colaborat în trecut cu designer de interior, iar asta chiar ne-a ajutat, mai ales pe partea de comunicare. Cei doi ne-au oferit un brief complet, imagini de referință corecte pentru imaginea pe care și-o doreau și informații bine organizate. Toate au contribuit la obținerea rezultatului sperat”, povestește Anca despre colaborare. Ea și Bogdan au regândit toată partea de instalații, în acord cu noul concept de design. Nu au intervenit însă asupra compartimentării, iar baia de serviciu, care era deja amenajată la începerea șantierului, a rămas neschimbată.
O renovare de la tencuială și două direcții esențiale: cromatică neutră și bucătăria ca nucleu al locuinței
Locuința are câteva puncte forte. În primul rând, suprafața generoasă a bucătăriei, un spațiu tratat ca nucleu al casei. Conceptul de mobilare în această încăpere a pornit de la ritualul cafelei de dimineață, un tabiet la care beneficiarii țin, în mod deosebit.
„Ideea de coffee station în bucătărie a apărut încă din etapa briefului. Proprietarii iubesc să își înceapă ziua cu o ceașcă de cafea alături, așa că am conturat amenajarea în jurul acestui ritual”, spune arhitecta Anca Marinescu. „Mobilierul este custom-made în tot apartamentul, iar soluțiile personalizate ne-au ajutat să maximizăm foarte bine spațiul disponibil, în funcție de nevoile clienților — mai ales aici, în bucătărie”.
Livingul este un spațiu relaxant, în tonuri calde și neutre, cu zone de depozitare care nu distrag atenția. Anca și Bogdan au reușit să mențină echilibrul între estetică și funcționalitate, punând accent pe texturi și pete de culoare pentru a evita un aspect monoton. Alegerea culorilor a fost o parte importantă a proiectului. Chiar dacă vorbim de o cromatică neutră, Anca și Bogdan au făcut numeroase teste înainte să ajungă la varianta finală. Codurile de culoare au fost ajustate în proporție de 40%, pentru a corespunde propunerilor inițiale. Tapetul cu model vegetal și canapeaua cărămizie sunt elemente care creează un contrast subtil, dar și o atmosferă cozy. Livingul integrează și un mic spațiu de lucru.
Amenajarea a presupus o investiție de 80.000 euro
Amenajarea apartamentului a durat opt luni și a costat în jur de 80.000 euro. Cea mai mare parte a bugetului, aproximativ 30.000 euro, a fost investită în mobilierul custom made. 20.000 euro a costat manopera, 10.000 euro finisajele, 15.000 euro, perdelele, electrocasnicele și mobilierul de serie, iar alți 8.000 euro au alocat iluminatului interior.
Foto credits: Arthur Zinz















