LIFE

5 mănăstiri din Moldova pe care merită să le vizitezi nu doar pentru experiența spirituală, ci și pentru arhitectura lor

publicat pe 09 sept. 2021

    Nu trebuie să fii neapărat un credincios habotnic pentru a face o vizită acestor mănăstiri din Moldova de care toată lumea a auzit și pe care este recomandat să le vezi cel puțin o dată în viață.

    Lăsând deoparte specificul lor și viața spirituală care se desfășoară în interiorul acestor lăcașe, vorbim, mai ales, despre niște mărturii ale istoriei acestei regiuni, despre felul în care își duceau existența moldovenii din societatea medivală, dar și despre priceperea artiștilor acelor vremuri, care au dus cu ei în mormânt secretul albastrului de Voroneț sau al roșului de Moldovița.

    Toamna este cel mai bun moment pentru a vizita aceste mănăstiri din Bucovina și Moldova, recomandate mai jos, pentru care străinii stau la coadă ca să le admire.

    1. Mănăstirea Voroneț

    De ce s-o vizitezi?

    Ca să-nțelegi ce-i cu albastrul ăla special

    Frescele vorbesc despre viața moldovenilor din Evul Mediu
    Frescele vorbesc despre viața moldovenilor din Evul Mediu

    Mănăstirea supranumită Capela Sixtină a Estului (datorită frescei cu Judecata de Apoi) se află în fostul sat Voroneț, astăzi cartier al orașului Gura Humorului, la 36 kilometri de Suceava. Ridicată în anul 1488 în numai trei luni şi trei săptămâni, este una dintre cele mai valoroase moșteniri ale domniei lui Ștefan cel Mare și este locul unde celebrul Daniil Sihastru și-a petrecut 26 de ani din viață.

    Pigmentul albastru supranumit Albastru de Voroneț folosit în picturile interioare și exterioare este și astăzi un mister, căci puțini își pot explica cum a rezistat această culoare tuturor intemperiilor, timp de atâția ani, fără să se altereze.

    Pictorii moldoveni medievali au fost, se pare, nu doar foarte pricepuți, ci au folosit și o tehnică de lucru originală. Nimeni nu mai cunoaște, astăzi, formula chimică a acestei culori, dar toți își pot bucura ochii și sufletul cu frumusețea acelor picturi dominate de un albastru atât de vechi și atât de viu.

    Din mai până în septembrie, mănăstirea se poate vizita între orele 8.30-20.00, apoi, din octombrie până în aprilie, doar până la ora 17.00.

    Tarif: 5 lei/persoană

    2. Mănăstiri Moldova: Agapia

    De ce s-o vizitezi?

    E cea mai mare mănăstire de maici din țară

    manastiri moldova Chiliile ies în evidență cu acele flori și curtea îngrijită
    Chiliile ies în evidență cu acele flori și curtea îngrijită

    La nouă kilometri de orașul Târgu Neamț, în satul cu același nume, ajungi la această mănăstire cu o fațadă foarte bine îngrijită, unde locuiesc circa 450 de maici, cea mai numeroasă comunitate de acest fel din țară. Aşezarea monahală este alcătuită din Agapia Veche, din deal, ridicată în 1585, şi Agapia Nouă, din vale, construită începând cu anul 1642.

    Complexul vechi a fost pictat de către însuși Nicolae Grigorescu, pe când avea doar 18 ani, acesta lâsând moștenire mănăstirii, pe lângă picturile murale, și trei tablouri valoroase: portretul Sfântului Gheorghe de pe ușa altarului, Intrarea în Ierusalim și Maica Domnului cu Isus în brațe.

    Pe lângă opera lui Grigorescu care poate fi admirată aici, Agapia este și o veritabilă bijuterie arhitecturală care îmbină stilurile bizantin, neoclasic și românesc. Iar florile superbe de pe cerdacul chiliilor îți răsplătesc, și ele, din plin simțurile.

    Tarif: 5 lei/persoană

    3. Mănăstirea Moldovița

    De ce s-o vizitezi?

    Pentru fascinantele picturi în culoarea roșu-brun

    manastiri moldova Imaginile de pe fațadă își păstrează tonurile vii
    Imaginile de pe fațadă își păstrează tonurile vii

    Mănăstirea din comuna Vatra Moldoviței, județul Suceava, este un must-see pe lista de lăcașuri sfinte din regiunea Moldovei, datorită frescelor ei exterioare vechi și speciale. Ctitorită de către domnitorul Petru Rareș în anul 1532, vechea așezare călugărească vorbește despre vremurile de demult, despre Moldova lui Ștefan cel Mare și despre viața spirituală din acea epocă.

    Ca și în cazul Mănăstirii Voroneț, și frescele de la Moldovița și-au păstrat nealterată prospețimea culorilor, chiar și după atâția ani. De fapt, dintre toate bisericile bucovinene, picturile murale exterioare de la Moldovița s-au păstrat cel mai bine, iar Răstignirea din naos e considerată cea mai valoroasă realizare pe această temă.

    Tarif: 5 lei/persoană

    4. Mănăstirea Sucevița

    De ce s-o vizitezi?

    Pentru că aduce cu o cetate fortificată

    manastiri moldova Verdele dominant al picturilor, în ton cu cel al gazonului
    Verdele dominant al picturilor, în ton cu cel al gazonului

    Mănăstirea din satul cu același nume, situat la 18 kilometri de orașul Rădăuți, a fost construită între anii 1583-1586 și are o legendă foarte interesantă. Se spune că, pentru răscumpărarea unor păcate doar de ea știute, o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli, timp de treizeci de ani, piatra necesară actualei construcții.

    Acest complex pe care îl reprezintă Mănăstirea Suceviţa iese în evidență prin îmbinarea dintre arhitectura religioasă, de apărare şi civilă, pictură, sculptura în piatră şi lemn şi arta decorativă religioasă.

    Sucevița are un aspect de cetate medievală, grație zidurilor fortificate ale complexului, dar unicitatea monumentului este dată şi de pictura exterioară a cărei strălucire a rezistat timp de aproape patru secole.

    Mănăstirea este deschisă zilnic între orele 7.00 și 21.00.

    Tarif: 5 lei/persoană

    5. Mănăstirea Putna

    De ce s-o vizitezi?

    Pentru mormântul lui Ștefan cel Mare

    manastiri moldova Un domeniu religios înconjurat de mult verde
    Un domeniu religios înconjurat de mult verde

    Supranumită Ierusalimul Neamului Românesc, Putna a fost ridicată de Ștefan cel Mare în perioada 1466 – 1469 și se află în comuna Putna din județul Suceava. Se spune că domnitorul moldovean a ales locul celei mai importante ctitorii ale lui după ce tras cu arcul de pe deal, pentru că știa că este vorba despre un loc în care voia să-și trăiască somnul de veci.

    Tot aici au mai fost înmormântați Maria de Mangop, a doua lui soţie, Maria Voichiţa, ultima soţie, și Bogdan al III-lea cel Orb, unul dintre fii domnitorului. Dar Putna este un loc de referință și pentru pasionații de arhitectură: acest lăcaș a păstrat stilul moldovenesc vechi, dar reunește și elemente de arhitectură bizantină, gotică și renascentistă.

    Una dintre caracteristicile mănăstirii este turla cu două etaje, care diferă de cele tradiționale.

    Tarif: 10 lei/taxa foto

    Foto: Agapia.mmb.ro, Putna.ro, Shutterstock, vatra-dornei.info, visitingbucovina.ro

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments